OTPISAO ČOVEK SRBIJU: Selektor Kameruna ubeđen da na Mundijalu stižu "bar do polufinala"! Brazil? "Nije problem!"

D. N.

18. 05. 2022. u 12:50

FUDBALSKA reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu 2022, čiji je domaćin Katar, igrati protiv Brazila, Švajcarske i Kameruna, čiji je selektor prilično optimističan.

ОТПИСАО ЧОВЕК СРБИЈУ: Селектор Камеруна убеђен да на Мундијалу стижу бар до полуфинала! Бразил? Није проблем!

Foto: Epa

Rigobert Song je bio beskompromisan borac tokom igračkih dana, a i sada, kao strateg nacionalne selekcije ima velike ambicije.

Nekima će se, možda, učiniti i - prevelike.

Tokom intervjua za Fudbalski savez Kameruna, on je, pored ostalog, istakao i sledeće:

- Naš cilj je, najmanje, polufinale (Svetskog prvenstva). 

Kamerun je, podsetimo, 1990. godine postao prva afrička nacija koja je došla do četvrtfinala Mundijala, a onda je izgubila od Engleza, i to posle produžetaka. Od tada ta reprezentacija nikada nije prebrodila grupnu fazu. To, međutim, ne obeshrabruje aktuelnog selektora kamerunske selekcije.

Iako su svi njeni takmaci u grupi, uključujući i Srbiju, bolje rangirani na FIFA rang-listi, Rigobert Song ističe da njegova ekipa može da se nadmeće sa svima.

- Grupa jeste veoma teška, ali Kamerun ostaje Kamerun. Mi smo, prosto, rešeni da pokažemo da se nismo kvalifikovali na Svetsko prvenstvo tek tako. A znamo prilično dobro neke od naših rivala, naročito Brazilce. Ali Kamerun je i ranije uspevao da pobedi Brazilce! - zrači optimizmom Song.

FOTO: EPA

Koliko je, zapravo, jak Kamerun?

Podsetimo, Srbija će takmičenje početi 24. novembra protiv Brazila, drugi meč je rezervisan za 28. protiv Kameruna, dok će izabranici Dragana Stojkovića Piksija sa "sajdžijama" iz Švajcarske odmeriti snage 2. decembra. A "lavovi" iz Afrike su posebna priča...

Kada je ova reprezentacija u pitanju, najveći uspeh joj je bilo pomenuto četvrtfinale 1990. godine. Osim tog rezultata , "lavovi" nisu imali mnogo uspeha na Mundijalima, ali jesu na Olimpijskim igrama, pa su 2000. godine u Sidneju u finalu pobedili Španiju i osvojili zlato.

Takođe, na najvećoj fudbalskoj sportskoj smotri od 2014. godine nije bilo ove reprezentacije, što znači da se nakon propuštanja Svetskog prvenstva u Rusiji vraćaju u elitno društvo.

Srbija i Kamerun su odigrali jedan međusobni meč. Bilo je to 2010. godine kada su "orlovi" na stadionu Partizana slavili sa 4:3 u prijateljskoj utakmici. Tada su golove za našu reprezentaciju postigli Nenad Milijaš, Dejan Stanković, Miloš Krasić i Marko Pantelić, dok su za "lavove" strelci bili Pjer Vebo (dva puta) i Erik Makim Čupo-Moting koji bi trebalo da nastupa u Kataru.

Nekadašnji najveći fudbalski asovi ove zemlje su, svakako, Rože Mila, Tomas N'Kono, Rigobert Song i Samjuel Eto, ali i sada tu ima izvrsnih fudbalera. Predvodi ih peti strelac Kameruna u istoriji reprezentacije Vensan Abubakar (84 nastupa, 33 gola), sada već čuveni Erik Maksim Čupo-Moting iz Bajerna (18 golova u 67 utakmica), na golu je saigrač Dušana Tadića iz Ajaksa Andre Onana, a tu su još i Zambo Angisa iz Napolija, bivši fudbaler Partizana Leandre Tavamba...

Fudbalska reprezentacija Kameruna:

Nastupa na Svetskom prvenstvu: 8

Najbolji rezultat: četvrtfinale (1990)
Trenutni plasman na FIFA rang-listi: 37

BONUS VIDEO: Neobična soba na mundijalskom stadionu u Kataru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)