DIJEGO FALČINELI, PRVI ZVEZDIN ITALIJAN: Srbi ti kažu sve što misle! Napadač otkrio čime bi se bavio da nije fudbaler

Z. Ćorović

02. 05. 2021. u 12:00

PRVI Zvezdin igrač iz Italije uživa u najlepšim trenucima svoje karijere, sa kćerkicom i suprugom je zavoleo Beograd, a za Srbe kaže da su otvoreniji i druželjubiviji od njegovih zemljaka.

ДИЈЕГО ФАЛЧИНЕЛИ, ПРВИ ЗВЕЗДИН ИТАЛИЈАН: Срби ти кажу све што мисле! Нападач открио чиме би се бавио да није фудбалер

FOTO: M. Vukadinović

Centarfor Dijego Falčineli (29) je na ukazano gostoprimstvo uzvratio golovima i odličnim igrama tako da se njegov boravak na "Marakani" od septembra pa do sada ocenjuje kao - pun pogodak.

- U Zvezdi me je dočekala fantastična grupa ljudi, verovatno i najbolja na koju sam naišao u mojoj karijeri. Srbi su dosta drugačiji od Italijana. Direktniji ste, iskreniji, kažete sve što mislite i meni je takav odnos prijao i mnogo značio. Od trenutka kada sam došao, svi su učinili da se osećam kao da sam kod kuće. To mi je bilo veoma bitno, brzo sam se snašao i uklopio. Bez sumnje, Srbi su mnogo spontaniji i druželjubiviji od Italijana - iskreno nas je nahvalio Falčineli u razgovoru za "Novosti", koji je sa italijanskog jezika prevodila profesorka Marina Ninić.

Pored motora Valentina Rosija / Foto Privatna arhiva

Drži do stila i elegancije, poput većine Italijana, frizura mu je uvek uredna, šarmantno zalizana. Dve minđuše deo su imidža, avanturistički duh i privrženost porodici maksimalno su uklopljeni.

- Volim motore, Valentina Rosija koji je poznat u celom svetu, ponekad igram plejstejšn. Kada sam na odmoru, najviše putujem sa suprugom Anđelom i ćerkom Deom. Volim more, da ronim i plivam. Ove naše slike sa delfinom su iz Dubaija. Iskreno, nemam pojma čime bih se bavio da nisam fudbaler. Moji roditelji su čitavog života radili u pošti, i dan-danas su tamo. Možda bih i ja bio poštar. Majka je najzaslužnija što sam postao fudbaler, odmalena me je vodila na utakmice i treninge, kao i moj deda. U početku je sve bila dečačka igra i zabava. Vremenom sam bio bolji od ostalih, zapazili su me sa 12, 13 godina i onda sam sa 15 otišao od kuće i nisam se više vraćao - kaže Falčineli, koji je na "Čizmi" promenio veliki broj klubova i u Seriji A sakupio preko 100 nastupa.

PORODICA ODLUČUJE O OSTANKU

Porodični odmor u Dubaiju / Foto Privatna arhiva

USKORO Falčineliju ističe pozajmica iz Bolonje, u Zvezdi bi sigurno želeli da ga zadrže.

- Najbitnije je da se ova sezona završi kako smo planirali, osvajanjem duple krune. Biće dosta vremena da se misli o budućnosti. Odluka je važna, doneću je u dogovoru sa mojom porodicom. Imam malu kćerku, koja je ove godine doživela veliku promenu, morala je da napusti rodbinu, drugare, promenila je jezik, a još nije naučila ni italijanski kako treba. Sa druge strane, u Zvezdi se osećam sjajno, Beograd je prelep...

Nostalgiju za Marešćanom, rodnim gradom u centru Apeninskog poluostrva, pojačala su nepredviđena dešavanja zbog korone.

- Nedostaje mi, ali više od grada mi fale rodbina i prijatelji. Ja sam takva osoba, ne volim da pravim žurke, više sam za opušteno druženje sa prijateljima kod kuće, uz večeru. Nedostaju nam i rođaci, zbog ove situacije sa virusom korona je sve otežano, mesecima nismo mogli da se vratimo kući. Moja ćerka i žena su često viđale i posećivale familiju dok smo živeli u Italiji, i njima je najviše neobično, ali smo se navikli na sve promene, jer se u Beogradu odlično osećamo.

Porodica Falčineli se polako upoznaje sa srpskom prestonicom i navikava na njen život.

- S obzirom na to da sam svakog trećeg dana igrao utakmice, zaista nisam imao mnogo vremena da obilazim grad. I kad sam ugrabio nešto slobodnog vremena, posvećivao sam ga ćerki, vodio je u zoološki vrt, koji je super za decu. Beograd na vodi je atrakcija, pored reke često šetam sa ženom i ćerkom. Samo jednom smo bili u Knez Mihailovoj... Sve nam je na raspolaganju, grad je prelep. Naš prijatelj Dušan Basta vodio nas je u tipične srpske restorane i ovde su roštilj i meso bolji nego kod nas u Italiji.

Dijego je otkrio i ko ga je "nagovorio" da prvi put napusti domovinu i dođe u Crvenu zvezdu.

- Veći uticaj je imao Dejan Stanković nego moj trener u Bolonji Siniša Mihajlović. Na kraju krajeva, Dejan je taj koji me je hteo, tražio i pozvao da dođem. Ispostavilo se da sam doneo najbolju odluku. Mnogo sam napredovao, naročito na mentalnom nivou, jer se u Zvezdi igra uvek da bi se pobedilo. Čak i kada tako izgleda, nije lako pobediti svaku utakmicu. Ali, uz Stankovića smo odradili odličan posao, jer nam je usadio pobednički duh, snažan karakter. Iskoristio sam priliku da mnogo lepih stvari naučim od njega.

BOŽIĆ I USKRS

USKRS se u Italiji ne doživljava i ne slavi kao kod nas.

- Meni je Božić omiljen, pre svega jer se tada u Italiji ne igra i provodimo ga sa porodicom i roditeljima. Za Uskrs nemamo nikakvu pauzu i igramo stalno, pa nemam osećaj kao da je praznik.

Zvezda je italijanskog napadača fascinirala, u svakom pogledu.

- Kada izađem na teren, osećam svu njenu snagu i shvatam koliko je važna za ovaj grad, državu i njene fenomenalne navijače. Klub želi da raste i napreduje i siguran sam da će imati sjajnu budućnost, jer su njegovi igrači veoma kvalitetni. Iza nas su jako naporni meseci, sa mnogo uloženog truda, jer je teško igrati utakmice svaki treći dan. Mislim da smo odigrali veličanstven šampionat i da smo bili odlični u Ligi Evrope. Sezonu privodimo kraju, nadamo se da će dupla kruna biti naša najbolja nagrada - ističe Falčineli, koji je postigao 13 pogodaka, ali se pre svega nametnuo kao igrač koji mnogo više žrtvuje za tim nego napadač koji juri za golovima.

FOTO: FK Crvena zvezda

Najviše mu je žao što Zvezda nedavno nije eliminisala Milan, velikana iz njegove zemlje.

- Pokazali smo veoma dobre partije i da smo dorasli velikoj ekipi sa tako poznatim imenima kao što je Ibrahimović. Treba da budemo ponosni, jer smo uz malo sreće mogli i da prođemo dalje. Kako smo igrali mislim da smo to i zaslužili. Ostavili smo odličan utisak, moji prijatelji u Italiji su bili prezadovoljni i mogli su da se uvere zašto je Zvezda klub koji je cenjen i poštovan u čitavoj Evropi.

DIVIO SAM SE TOTIJU, DEL PJERU...

U ITALIJI više nema asova kakvih je nekad bilo, slaže se i Falčineli.

- Uvek sam se divio Totiju, Del Pjeru, i Materaciju koga odlično poznajem. Trenutno nema igrača koji su me posebno impresionirali, možda Verati, i to je to. Italijanski fudbal je slabiji nego što je bio, trenutno zaostajemo za vodećim zemljama kao što su Nemačka, Engleska, Francuska...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!