ČEFERIN PONIZIO BOGATAŠE: Gde su bili Mančester i Juventus pre 30 godina? Da se tada pravila Superliga igrali bi je Zvezda, Steaua...

Tanjug

20. 04. 2021. u 12:47

PREDSEDNIK Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je danas da klubovi osnivači Superlige još imaju vremena da se predomisle.

ЧЕФЕРИН ПОНИЗИО БОГАТАШЕ: Где су били Манчестер и Јувентус пре 30 година? Да се тада правила Суперлига играли би је Звезда, Стеауа...

Aleksandar Čeferin foto: N. P.

"Ima još vremena da promenite svoje mišljenje", poručio je Čeferin na kongresu UEFA, obraćajući se vodećim ljudima 12 klubova osnivača Superlige Evrope.

Dogovor o osnivanju Superlige postigli su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

"Napravili ste ogromnu grešku. Ali, svi prave greške", naveo je Čeferin.

Prvi čovek UEFA je dodao da je izgledno da će uslediti pravna borba koju ta organizacija "ne može da izgubi".

Sipao je uvrede na račun novoforiranog takmičenja, a predsednik UEFA pomenuo je i Crvenu zvezdu.

- Gde je bio Mančester junajted u deceniji pre no što je ser Aleks Ferguson stupio na scenu. Sećate li se? Gde je bio Juventus pre 15 godina? Koliko znam u Seriji B. Da su klubovi koji su dominirali evropskim fudbalom pre 30 ili 40 godina odlučili da prave Superligu, kako bi ona izgledala? Bili bi tu Notingem Forest, Aston Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV i Crvena zvezda. To je bio evropski krem tada. To bi bila Superliga. Ali fudbal se menja. A neki to ne razumeju. Vide samo promene na bankovnim računima -  rekao je Čeferin i poručio:

- Klubovi koji misle da su sada nedodirljivi bi trebalo da se sete odakle su došli. Trebalo bi da shvate da ako su evropski giganti danas to je delom i zbog UEFA koja više od 60 godina brani ideju da se takmičenje zasniva samo na sportskim rezultatima. Bez UEFA ko zna gde bi bili.

Oštro je udarao po Realu, Barseloni, Atletiku, Juventusu, Interu, Milanu, Mančester Sitiju, Mančester junajtedu, Liverpulu, Arsenalu, Čelsiju i Totenhemu...

- Šačica klupskih gazdi želi da profitira iz ove situacije. Pokušava da privatizuje fudbal. Jedno od poslednjih kolektivnih vlasništva u društvu. Spremni smo. Očekivali smo ih. Nismo znali kad će, ali nisu nas iznenadili. Razvili smo našu viziju na kojoj radimo već više od dve godine i za koju imamo podršku većine klubova, računajući i gigante, koji poštuju fudbal - naveo je Čeferin pre no što se lično zahvalio predstavnicima Pari Sen Žermena, Bajerna, lionskog Olimpika i Sevilje, koji se nisu upecali na poziv 12 odbeglih.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!