ILIJA STOLICA ZA "NOVOSTI": Ponosan sam na talenat i vaspitanje sjajne generacije

N. ILjUKIĆ

11. 04. 2021. u 10:00

POTPUNO neočekivano, ali i bez uobičajene prakse i manira, Fudbalski savez Srbije je pre nekoliko dana smenio trenere nekoliko mlađih selekcija.

ИЛИЈА СТОЛИЦА ЗА НОВОСТИ: Поносан сам на таленат и васпитање сјајне генерације

Foto: Nebojsa Parausic

Najveći pažnju privukao je raskid saradnje sa selektorom mlade reprezentacije Ilijom Stolicom kojem niko od zvaničnika sa Terazija 3 ili 35 nije poslao ni usmenu, a ni pismenu poruku o neočekivanom potezu. Umesto Stolice "orliće" će da vodi Zvonko Živković kojem će prvi pomoćnik biti Dževad Prekazi.

Umesto da Stolicu obaveste o smeni, prvu informaciju o ovome imao je mali broj srpskih tablioidnih medija koje, po potrebi, na vezi imaju pojedini čelnici FSS. "Orlići" koje je vodio Stolica su pre desetak dana u Turskoj u prijateljskom meču savladali domaćina (1:0), u sklopu priprema za početak kvalifikacija za EP 2023. godine. Srbija se nalazi u grupi sa Francuskom, Ukrajinom, Severnom Makedonijom, Farskim ostrvima i Jermenijom.

- Očigledno je da nam se vizije nisu poklopile, a vreme će biti najbolji sudija za sve nas. Žao mi je najviše zbog igrača, jer se iznenada razilazimo, ali ja ću zaista biti njihova velika podrška - počeo je priču za "Novosti" Ilija Stolica.

Ovaj 42-godišnji stručnjak modernih fudbalskih shvatanja, koja su potpuno inovantivna u srpskom fudbalu, podsetio je na splet okolnosti koje su imale direktne veze sa rezultatima "orlića".

- Mladu reprezentaciju sam preuzeo na početku prošlih kvalifikacija za Prvenstvo Evrope, kada je ona već posle dva uvodna meča imala jedan poraz i jedan remi, pa sam posle dogovora sa Vladimirom Matijaševićem i Goranom Grkinićem seo na klupu u vrlo specifičnom trenutku. Plan i program koji je tada usvojen je bio da saradnja bude na duži vremenski period, po detaljnom planu i programu koji sam svima predstavio. Selekcija koju sam vodio se nije plasirala na Prvenstvo Evrope koje je nedavno odigrano u Sloveniji. Kada pogledam iza sebe, najponosniji sam što su iz aktuelne generacije sa nama rasli i do "A" selekcije porasli Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović i Ivan Ilić - dodaje Stolica koji je u poslednja tri meča sa "orlićima" zabeležio dve pobede i jedan remi, bez primljenog gola i praktično oformio tim za start septembarskih kvalifikacija.

KLUPSKI FUDBAL

ILIJU Stolicu ćemo uskoro ponovo videti na trenerskoj klupi.

- Uželeo sam se rada u klupskom fudbalu i svakodnevnog posla na treninzima. U skorijoj budućnosti ću da se potpuno posvetim tom poslu - otkriva Stolica.

U FSS su u šturom saopštenju rekli da rezultati mlade selekcije nisu bili na zadovoljavajućem nivou i da se iza smene ne kriju lični, već stručni razlozi u šta mnogi poznavaoci fudbalskih prilika iskreno sumnjaju.

- Od 2014. godine sam, sa manjim prekidima zbog angažmana u našim klubovima, u sistemu rada FSS i osnovni razlog mog dolaska je rad sa selekcijom igrača koji su rođeni 1999. i 2000. godine. Srećan sam što su u njoj i dalje fudbaleri puni znanja, ali i dobrog vaspitanja. Još 2016. godine smo, posle decenijske pauze, sa kadetima bili učesnici EP u Azerbejdžanu. Nažalost, nas su na putu ka poslednjem Prvenstvu Evrope zaustavili objektivni problemi koji su bili uslovljeni povredama važnih igrača, ali i virusom korona - podseća Stolica.

Doskorašnji selektor "orlića" nije propustio priliku da još jednom pomene ljude sa kojima je do juče sarađivao.

- Moja iskrena želja je da i iz ove sadašnje generacije uskoro bude još nekoliko kandidata za "A" tim. Želim da se zahvalim na sjajnoj saradnji svojim saradnicima Goranu Sretenoviću, Nenadu Milijašu, Saši Iliću, Vladimiru Vukoviću, Aleksandru Rogiću, Ratku Radoičiću, Milanu Vesiću, Luki Jevtoviću, Nemanji Smiljaniću i kompletnom medicinskom timu i fizioterapeutima. Ponosan sam na sve što smo zajedno radili i uradili. Zahvalan sam i na odličnoj saradnji sa Republičkom zavodu za medicinu sporta i doktoru Predragu Božiću, kao i kompaniji "Metrika" sa kojom smo radili analize mečeva i treninga, a zanimljivo je da smo tokom boravka u Turskoj imali sjajnu pomoć jedne italijanske IT kompanije koja nam je ustupila softver za analizu meča u realnom vremenu - zaključio je Ilija Stolica.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije