NEMAČKA ĆE DOBITI NOVOG TRENERA: Lev ispratio 12 naših selektora

N. I.

09. 03. 2021. u 21:17

KOD Nemaca se vrlo precizno zna šta je bilo i šta će biti. Sve se radi planski, tako je i u fudbalu.

НЕМАЧКА ЋЕ ДОБИТИ НОВОГ ТРЕНЕРА: Лев испратио 12 наших селектора

FOTO: EPA

Nacionalni savez je juče zvanično objavio da će aktuelni selektor "pancera" Joakim Lev (61) napustiti kormilo reprezentacije odmah posle Evropskog prvenstva, koje se igra ovog leta, pošto ga je UEFA pomerila za godinu dana zbog pandemije virusa korona.

SAVEZ: HVALA

PREDSEDNIK Fudbalskog saveza Nemačke (DFB) Fric Keler rekao je da je odluka Leva veoma uljudna, jer daje savezu mogućnost da se na vreme pripremi i izabere novog selektora.

- Savez zna šta ima u Joakimu. Jedan je od najvećih trenera u svetskom fudbalu. Lev je godinama oblikovao nemački fudbal kao niko drugi i pomogao mu da dostigne najviši nivo u svetu i hvala mu na tome - poručio Keler.

Lev je, inače, na simboličan način ispratio sve srpske selektore od 2006. U isto vreme kada je preuzeo "pancere", na klupu "orlova" je seo Havijer Klemente i do Dragana Stojkovića, Srbija je 12 puta menjala selektore, taman onoliko koliko ih je Nemačka imala ukupno u proteklih 113 godina?! Za svog mandata, Lev se tri puta sastajao sa "orlovima". Pobedio nas je 2008. u prijateljskom meču 2:1 (selektor bio Miroslav Đukić), izgubio 2010. na SP u Africi 0:1 (Radomir Antić) i remizirao u prijateljskom meču 2019. (selektor Mladen Krstajić).

Joakim je na klupu Nemačke seo 16. avgusta 2006. i od tada je osvojio drugo mesto na EP 2008. i treće 2012. i 2016. Najveći uspeh ostvario je na Mundijalu 2014. u Brazilu, kada je Nemačka postala prvak sveta. Prethodno je zauzeo treću poziciju na SP 2010. u Južnoj Africi. Državni tim je vodio na 189 mečeva. Zabeležio je 120 pobeda, 38 remija i 31 poraz.

- Ovaj korak preduzimam vrlo svesno, pun ponosa i zahvalnosti, ali i dalje sa istom motivacijom pred predstojeće Evropsko prvenstvo. Ponos, jer je za mene nešto vrlo posebno biti selektor svoje države i zato što već skoro 16 godina mogu da radim sa najboljim igračima u zemlji - naveo je Lev u saopštenju i priznao da je zatražio raskid ugovora, koji je trebalo da istekne po završetku Mundijala u Kataru 2022.

NASLEDNIK KLOP ILI FLIK

MEDIJI u Nemačkoj najavljuju dvojicu stručnjaka, koji su glavni kandidati da naslede Leva na klupi reprezentacije. To su aktuelni trener Liverpula Jirgen Klop i nekadašnji pomoćnik Leva u selekciji Nemačke (2006-2014) Hansi Flik, kormilar Bajerna.

U svakom slučaju, novi strateg "pancera" biće tek 13. u istoriji, od formiranja reprezentacije te zemlje 1908.

Nemačka prvu sledeću utakmicu igra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, protiv Islanda na domaćem terenu 25. marta.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju