NAŠI SENIORI Dušan Savić: Ponosan sam na sina i Zvezdine uspehe, na terenu se vidi ko je kakav

Š. Marović

04. 03. 2021. u 16:19

SVE što sam naučio u životu o ljudskoj odgovornosti i moralu - dugujem fudbalu, napisao je čuveni francuski nobelovac Alber Kami, koji je pre nego što se latio pera stajao između stativa i maštao o profesionalnoj karijeri. Ovom devizom vodi se u svom životu i prvi naš fudbaler kome su navijači skandirali ime i prezime, legenda Crvene Zvezde - Dušan Savić.

НАШИ СЕНИОРИ Душан Савић: Поносан сам на сина и Звездине успехе, на терену се види ко је какав

Dušan i Vujadin Savić

Karijeru je počeo u rodnom Ubu, igrajući za Jedinstvo, a fudbalsku slavu doneo mu je prelazak u beogradsku Crvenu zvezdu. Na terenu virtuoz u kopačkama, van njega pravi džentlmen. Dule Savić, proslavljeni srpski fudbaler vreme danas najviše provodi u Beogradu, zavičaju i na srpskoj planinskoj lepotici Zlatiboru.

Iako je ušao u 66. godinu života, bivši centarfor Crvene zvezde, Sporting Hihona, Lila i Kana stalno je u pokretu, baš kao što je to bio za vreme impresivne fudbalske karijere. Jer, kako kažu, stare navike ne treba menjati.

- Još uvek redovno upražnjavam brzo hodanje i trčanje, ono što je blisko povezano sa fudbalskim treninzima - priča čuveni sportista. - Često odem do rodnog Uba, gde provodim vreme sa meni dragim ljudima, a ni odmor na planini mi nije stran. Takođe, doskoro su u glavnom gradu bili i unuci, pa je zadovoljstvo bilo potpuno.

Legendarni fudbaler ne propušta priliku da se, kad god može uputi ka "Marakani", gde sa prijateljima i bivšim saigračima uz šoljicu kafe diskutuje o nekim prošlim vremenima, ali i o trenutnim uspesima svog voljenog kluba iz Ljutice Bogdana. Sa Džajom i drugovima koji su u Srbiji u stalnom je kontaktu. Čuveni Dule i danas u srcima "delija" zauzima posebno mesto.

- Svaka čast Zvezdi na ovako uspešnoj sezoni, malo sportske sreće je falilo pa da se prođe ekipa Milana - u dahu izgovara Savić. - Ovo je bio častan oproštaj od evropske scene i svi zvezdaši treba da budu ponosni na postignuti rezultat. Utisak je da je naš klub bio ravnopravan u obe utkamice, u nekim momentima čak i superioran. Ovo je svakako sjajna stvar i za srpski fudbal, koji se posle mnogo godina tavorenja konačno izdigao na viši nivo.

Na terenu se najbolje pokazuje ličnost, tu ništa ne može da se sakrije. Tačno se vidi ko je hrabar, a ko kukavica, ko je drug, a ko egoista. Najveća žal u čitavoj karijeri Duleta Savića ostalo je finale Kupa UEFA iz 1979. godine protiv Borusije Menhengladbah.

PIKSI ODLIČAN IZBOR

DOLAZAK Dragana Stojkovića na kormilo fudbalske reprezentacije Srbije dobar je potez, mišljenje je našeg sagovornika.

- Sa Piksijem sam u odličnim, zvezdaškim odnosima i radujem se što će biti novi selektor - kaže Dule. - On je lider koji će znati i moći da nametne svoj stil fudbala i da ga prenese na igrače. Čvrsta ruka i stav su i te kako potrebni, kako bi se ponovo izgradio kult reprezentacije.

- Ipak, uteha je da smo tada utabali put generaciji koja će se desetak godina kasnije popeti na krov Evrope i sveta - smatra Dule.

"Penzionerski" dani legendarnog fudbalera ne prolaze naravno bez utakmica Zvezde i reprezentacije Srbije, a neizostavni su i mečevi Novaka Đokovića. Za devet sezona na najvećem stadionu postigao je 123 gola u domaćem prvenstvu, a da iver ne pada daleko od klade potvrđuje njegov mlađi sin Vujadin, koji je krenuo očevim stopama i došao do kapitenske trake u Zvezdi.

- Samo poimanje fudbalske igre se mnogo promenilo, to se savršeno dobro vidi na terenu - nema dileme Savić. - Današnji igrači igraju brže, snažnije, protok lopte je dosta bolji, a veliki novac takođe igra svoju ulogu. Ipak, nedostaje mašta, kreativnost i uživanje, ono zbog čega su zaljubljenici u fudbal nekada dolazili na stadion. Vremena su potpuno drugačija, teško je sve to uporediti, posebno što su sada uslovi za pripreme mnogo bolji.

Što se Vujadina tiče, ponosan je, kaže, u kakvog je čoveka i ličnost izrastao, a naravno i na fudbalsku veštinu koju poseduje. Ali, kao i svaki roditelj misli da još uvek ima mesta za napredak u njegovoj igri.

JOŠ PAMTI VUJADINOVU PREČKU PROTIV ARSENALA

DULE ni danas ne može da prežali Vujadinovu prečku u meču sa Arsenalom u Londonu.

- Delovalo je da će lopta ući u gol, bio je to sjajan šut - priseća se legenda Zvezde. - Time bi bila ispisana istorija, da otac i sin daju gol slavnom engleskom klubu. Takođe, ostaje gorak ukus što Vujadin kao kapiten protiv Partizana nije podigao pehar namenjen osvajaču Kupa Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna