PROMENIO ISTORIJU FUDBALA I DOTAKAO DNO ŽIVOTA: Zaboravljen od kolega, živi u besparici sa prošlošću lečenog alkoholičara

Novosti online

15. 12. 2020. u 15:27

ПРОМЕНИО ИСТОРИЈУ ФУДБАЛА И ДОТАКАО ДНО ЖИВОТА: Заборављен од колега, живи у беспарици са прошлошћу леченог алкохоличара

Foto: Tviter

BELGIJSKI fudbaler Žan-Mark Bosman (44) koji je omogućio lagodan život hiljadama kolega danas živi u besparici, s prošlošću alkoholičara i poreznim dugovima.

Godine 1995. upravo je on, revolucionarnom presudom na Evropskom sudu pravde, doneo sportistima iz zemalja Evropske unije mogućnost da bez odštete napuštaju klubove u slučaju da im istekne ugovor.

Ranije su se i u takvim situacijama plaćale naknade, tako da je igračima ostajalo daleko manje novaca od ukupnog iznosa transfera.

Od 15. decembra 1995. kada je dobio sudski proces protiv UEFA, fudbaleri i ostali sportisti podložni su zakonima radnog prava Evropske unije kao i svi drugi radnici. Svojom teškom borbom Belgijanac je napunio džepove fudbalerima i njihovim menadžerima, s obzirom da je razlika koja je išla na račune klubova završila u njihovim novčanicima.

Sve to Bosman je pokrenuo zato što mu je njegov klub Standard iz Liježa onemogućio transfer u francuski Dankerk tražeći preveliku odštetu.

"Mala mi je bila korist od toga. Od Fudbaslkog saveza Belgije sam dobio odštetu od 400.000 evra. Većina je toga otišla na skupe advokate a ono što je ostalo bilo je dovoljno za malu kućicu u blizini roditeljskog doma, u Liježu. Napokon sam iselio iz garaže svojih roditelja, koju sam silom prilika pretvorio u vlastiti stan", počeo je svoju priču Bosman, koji je malo nakon toga završio karijeru zbog povrede te od tada praktično živi bez prihoda.

Foto: Tviter

 

"Borio sam se za svoja prava, za igranje fudbala ali je sve eskaliralo do neslućenih granica. Napadali su me i pretili mi svi: UEFA, Savez, Udruženje evropskih klubova... Zarekao sam se u tom trenutku da ću ići do kraja. Tada više ne samo za svoje, već i za prava svih tadašnjih i svih budućih fudbalera".

Bosman kaže da ne žali zbog svega što je proživio i napravio, ali gorčinu definitivno oseća. Niko od svih svetskih bogataša koje je on stvorio nikad ga se nije setio.

"Iz Udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPro) obećali su mi još 1997. da će mi isplaćivati godišnju pomoć u iznosu od 25.000 evra. To se nikad nije dogodilo. Dobijao sam samo povremene donacije, zbog kojih su mi se na vrat nakalemili poreznici. Često se pitam gde je nestala podrška od kolega", rekao je Bosman otvoreno priznavši:

"Učinio sam za fudbalere, nešto što nikad niti jedan sindikat nije uspeo učiniti za svoje radnike. Danas imate slučaj da 11 stranaca isto vreme igra na terenu, osam ih sedi na klupi, a još 11 na tribinama. I svi su oni za to jako dobro plaćeni. Zahvaljujući meni. Ne želim ništa više od priznanja."

Bosman nije imao sreće ni u privatnom životu. Iza njega su dva razvoda, te teška zavisnost o alkoholu.

"Da, bio sam alkoholičar. Dugo je vremena trebalo da to priznam. Bez alkohola moje su se ruke tresle. Nakon dve čaše pića smirile bi se."

Nalazi krvi pokazali su tada da mu je jetra u dramatično lošem stanju i potražio je stručnu pomoć.

"Danas znam da je alkohol bolest. Ponosan sam što sam je pobedio. Od 27. decembra 2007. godine nisam popio ni kap alkohola."

Tužna priča čoveka koji je promenio fudbalsku istoriju i kolegama gurnuo veliku svotu novca u džep.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)