ZAJEDNO ZA ZDRAVIJU I SIGURNIJU ZAJEDNICU: Razvojni tim Crvene zvezde u akciji za bolju budućnost

Novosti online

13. 11. 2020. u 14:53

RAZVOJNI tim Crvene zvezde, Grafičar, priključio se projektu Razvojnog centra za mlade iz Beograda “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu” i u grupi je klubova ujedinjenog fudbalskog sektora regiona za bolju i sigurniju budućnost dece i mladih.

ЗАЈЕДНО ЗА ЗДРАВИЈУ И СИГУРНИЈУ ЗАЈЕДНИЦУ: Развојни тим Црвене звезде у акцији за бољу будућност

FOTO: FK Grafičar

Osmišljeni projekat biće realizovan u partnerstvu aktera iz sportskog, omladinskog i obrazovnog sektora i obuhvataće niz različitih aktivnosti.

- Cilj je edukacija, uz organizaciju kampova širom regiona. Fakulteti edukuju trenere kako da se obraćaju deci, dete ide u školu, jer mora, a na sport zato što voli. Fudbal je najmasovniji sport, idealan za pružanje poruka, ali kamp nije samo takmičarski bitan, već edukativno, pedagoški. Ponosni smo na dobijanje projekta, čast je da smo na „Erasmus plus“ mapi – ističe Ranka Mitrović, finansijski direktor Grafičara.

- Imaćemo dva jutarnja dnevnika, planiramo prezentaciju trenera, svrha je da što više dece zdravije živi, da se sklone sa ulice i zavole sport, fudbal pre svega. Treneri će steći nova, korisna znanja za rad sa decom i mladima, putovaće i družiće se, zajedno će da treniraju na regionalnim kampovima, upoznavaće se usput i sa idolima. Klubovi će na taj način doći do dodatne opreme za mališane i nesmetan rad sa mlađim selekcijama – rekla je Ranka Mitrović.

- U prvom planu biće lokalni klubovi, omladinske organizacije i fakulteti za sport i fizičko obrazovanje iz Severne makedonije, Turske i Rumunije kroz podršku „Erasmus plus“ programa Evropske unije. Sedam država je obuhvaćeno, osim naše zemlje još Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Hrvatska , Slovenija, Rumunija i Turska. Želja je da razvijemo, testiramo i pripremimo modul – program za obuku trenera, o tome kako da koristite treninge i stalni rad sa decom i mladima i tako im kroz sport približe i druge teme od značaja za svakodnevni život – rekao je Balša Terzić, generalni sekretar Grafičara i dodao:

- Akcenat je na istraživačkom i stručnom radu na razvoju modula za obuku, zatim na obuci trenera za usvajanje razvijenog modula, primeni stečenih znanja u klubovima iz kojih dolaze treneri i na kampovima, kao i promotivnoj kampanji koja podvlači obrazovnu ulogu sporta. Cilj kome težimo može se uokviriti u 25 obučenih trenera, najmanje 250 dece koja će proći kroz aktivnosti i 50.000 ljudi. Iz opšte populacije oni će doći do relevantnih informacija kroz prateću promotivnu kampanju.

- Omladinski sektor pomoći će u u uvođenju neformalnog obrazovanja, odnosno metodama i pristupu deci i mladima u sportskim aktivnostima. Klubovi će testirati razvijeni model u sopstvenom okruženju, a osim Grafičara ključeni su Sloga (Doboj), Gorica (Zagreb), Maribor i Pelister (Bitolj) i zajednički, na kampovima – rekao je Balša Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)