NJEGOV GOL IM JE PRESUDIO 1974! Legendarni Stanislav Karasi o Škotima: Bore se do besvesti, kao i pre pola veka

Z. ĆOROVIĆ

10. 11. 2020. u 21:38

SA Škotima smo teško izlazili na kraj, jer su uvek bili stameni i žestoki borci. Pre ove prekosutrašnje bitke na stadionu "Rajko Mitić" (20.45) u kojoj će ulog biti Evropsko prvenstvo, do sada smo sa njima odigrali još jedan važan meč iz kategorije "biti ili ne biti".

ЊЕГОВ ГОЛ ИМ ЈЕ ПРЕСУДИО 1974! Легендарни Станислав Караси о Шкотима: Боре се до бесвести, као и пре пола века

FOTO: M. Vukadinović

Izašli smo kao pobednici i to sa remijem. Bilo je to na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974, u trećem kolu po grupama. Posle remija sa Brazilcima (0:0) i goleade sa Zairom (9:0), reprezentaciji Jugoslavije bio je dovoljan i bod protiv Škota za prolaz dalje.

Do njega smo došli najviše zahvaljujući majstoriji Stanislava Karasija, koji je bio jedini strelac za plave na tom meču (1:1). U razgovoru za "Novosti", bata Stane kaže da se kod naših protivnika malo toga promenilo u prethodnih pedesetak godina.

- Škoti su uvek bili čvrsta ekipa i kod njih u prvom planu nikada nije bilo specijalnih igrača koji imaju posebnu finesu, tehniku - smatra Karasi.

- Igraju timski, bore se i trče do besvesti. Srbija i sada ima bolje igrače. Možemo bez problema da ih nadigramo, ali ćemo morati i da ih fizički pobedimo. Ukoliko uđemo u utakmicu sa željom da ih nadtrčimo, budemo egal u duelima i u skoku, onda neće biti problema, jer ćemo mi našim znanjem doći do akcija i rezultata koji će nas odvesti na Evropsko prvenstvo.

Veliki znalac i iskusni fudbalski vuk je, poput čitave nacije, veliki optimizam pred dvoboj sa Škotima dobio u prethodnom trijumfu protiv Norveške.

- Voleo bih da sve opet bude kao na toj utakmici u Oslu, to kako je ona odigrana i kakav je bio odnos igrača. Mislim da je to jedna od poslednjih pravih utakmica koje je naša reprezentacija odigrala na pravom nivou. Ona je pravac za sve naredne utakmice Srbije, najbolji primer timske pobede. Zato ni sada ne bih želeo nikoga da izdvajam - ističe Karasi.

PREKRETNICA ZA SRBIJU

KAO pravi patriota, Karasi mnogo očekuje od sutrašnje utakmice sa Škotskom.

- Ne bismo smeli da propustimo ovakvu priliku, svi mnogo želimo da se plasiramo na to Evropsko prvenstvo posle dvadeset godina. Srbija je reprezentacija od ugleda, iako u poslednje vreme nemamo kontinuitet. Očekujem da će ova utakmica doneti i rezultat i poboljšanje u organizaciji i da nam donese boljitak na duže staze - optimista je Karasi.

Pravi timski duh falio je i toj generaciji na SP 1974. Očekivalo se mnogo, uradila je malo. Prošla je prvu grupu, ali je u nastavku doživela poraze od Nemačke (2:0), Poljske (2:1) i Švedske (2:1).

- Ne nosim neke utiske sa tog Mundijala. Bilo je mnogo peripetija, svako od trenera iz selektorske komisije, od Miljana, Ribara, Repca, Ivića, gurao je svoje igrače. Mene je bolelo što sam do Nemačke bio standardan reprezentativac, mojim golovima smo izborili plasman. Na prve dve utakmice sa Zairom i Brazilom nisam bio u timu. Revoltiran, hteo sam da napustim reprezentaciju. Spakovao sam stvari, krenuo, i pokojni Boškov me je vratio sa ulaza.

Stanislav Karasi FOTO: M. Vukadinović

Na trećoj i odlučujućoj utakmici sa Škotima, Karasi je brzo iskoristio šansu.

- Ušao sam u 72. minutu, a dao gol u 83. Džaja je prvi put bio na desnoj strani i odlično centrirao levom nogom, ja sam zbunio svog čuvara i u padu, udarcem glavom postigao pogodak. Bio je jedan od lepših na šampionatu, kandidat za gol kola. Škoti su samo uspeli da izjednače u 89. preko njihovog centarfora Džordana. Oni su ispali, a mi prošli dalje. Očekujem da će i sutra biti isti scenario, da će Srbija pobediti i otići na Evro - poručio je Karasi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!