ZORAN TOŠIĆ ZA "NOVOSTI": U Kini se korona i ne pominje

M. BLAŽIĆ

09. 11. 2020. u 08:10

SVE je počelo u Kini, a sada iz najmnogoljudnije zemlje sveta prilično mirno i staloženo gledaju muke sa kojima se susreće praktično svaki kutak na planeti.

ЗОРАН ТОШИЋ ЗА НОВОСТИ: У Кини се корона и не помиње

FOTO: Privatna arhiva

Pandemija virusa korona je i dalje centralna tema širom meridijana, ne i u Kini prema rečima fudbalera tamošnjeg drugoligaša Taidžu Juande Zorana Tošića (33).

U razgovoru, za "Novosti", popularni Bambi otvoreno priča o svemu što je proživeo u prethodnih osam meseci, od trenutka kada su se mnogi krstili što odlazi na najrizičniju destinaciju do "najsigurnije luke".

- Kinezi su iskontrolisali virus, praktično, još u martu kada sam došao ovde. Danas maltene sve funkcioniše normalno, ljudi su maksimalno disciplinovani, svi nose maske, čak i na otvorenom, ali se o virusu gotovo više uopšte i ne govori. I ono malo slučajeva što se povremeno zabeleži uglavnom predstavljaju "uvoz" iz inostranstva. Nedavno je bilo nešto malo slučajeva u Ćindau i odmah je zatvoren ceo grad, obavljena su masovna testiranja - objašnjava Tošić.

Mere predostrožnosti sa kojima se susretao je teško razumeti čak i u trenucima kada je u dobrom delu evropskih zemalja upaljen "crveni alarm".

- Došao sam početkom marta, a liga je krenula tek u septembru. Morali smo da sačekamo da se sve u potpunosti smiri kako bismo mogli da igramo. Sada su nam preostale još dve prvenstvene utakmice i Kup takmičenje krajem novembra, u kojem pored osam prvoligaša učestvujemo mi i još sedam drugoligaša. Situacija je dosta relaksiranija, sećam se da negde do maja ili juna nije moglo da se uđe u tržni centar ili prodavnicu bez čekiranja preko "vi-četa" i to ukoliko se dobije negativan, zeleni "helt kod". U slučaju da ne pokažeš da si se čekirao ne možeš da uđeš.

LAKŠE UZ ĐURĐIĆA I BAŠIĆA

SLOBODNOG vremena u Kini ima napretek, ali su sadržaji ozbiljno limitirani zbog mera prevencije.

- Tu je kod mene u klubu Hrvat Marko Bašić, koji je igrao za Lugano i Grashopers, a sa nama u hotelu je i Nikola Đurđić, koji igra za klub koji je lider u plej-ofu, pa nekako uspevamo da "ubijemo" vreme - kaže Tošić.

Virus korona, po njegovim rečima, više nije interesantan u Kini u svakodnevnim razgovorima.

- Mi u klubu između sebe ne pričamo na tu temu, samo nas testiranja ponedeljkom podsete. Tada se susrećemo sa ljudima koji izgledaju kao kosmonauti, potpuno su zamaskirani. Pridržavamo se svih strogih mera, ne izlazimo iz hotela sve se svodi samo na odlazak na treninge i na utakmice. Dobili smo jednom prilikom pet-šest dana slobodno, ali s obzirom na to na sve rigorozne mere odlučio sam se da ni tada ne napuštam hotel.

ZADOVOLjAN Zoran Tošić i njegov tim/FOTO: Privatna arhiva

Ono na šta je kovid 19 uticao, definitivno, nema veze sa zdravstvenim problemima.

- Odigrali smo deset utakmica za 35 dana. U poslednje vreme nije bilo slučajeva pozitivnih igrača, što naravno ne utiče na predviđenu proceduru. I dalje se na utakmice ide sa maskom. Oba tima kreću u isto vreme autobusima iz hotela, a na teren se izlaze odvojeno i nema pozdrava među igračima dva tima.

NATHO U ČUDU ZBOG MOG ODLASKA

TOŠIĆ je najzaslužniji za dolazak Bibarsa Natha u Partizan i logično je da je sa Izraelcem i dalje u kontaktu.

- Sa Nathom sam se čuo pre nekih mesec dana. Kod njega i dalje preovladava iznenađenost zbog mog odlaska iz Partizana. Često me pita da li je baš moralo tako da se završi. I njemu kažem što i vama sada, bio sam spreman da ostanem, ali nismo se našli u priči i razlaz je bio neminovnost.

Posle osam meseci provedenih u Kini iskusni vezista se nije pokajao što je prihvatio ponudu u trenutku kada su mnogi bežali od te zemlje.

- Došao sam ovde da probam nešto novo, drugačiju kulturu, da ostvarim nove kontakte. Klub je dobar, relativno mlad, gazda je ozbiljan čovek i izuzetno ambiciozan, sa željom da se naredne sezone plasiramo u elitu. Sada smo ostvarili cilj plasmanom u plej-of za ulazak u ligu, ali dva kola pre kraja nemamo šanse da se borimo za promociju.

I pored najava po dolasku da bi liga uskoro mogla da počne, Tošić i njegovi saigrači su se načekali bezmalo pola godine.

- Sve je mnogo lakše od trenutka kada je počelo takmičenje. Sećam se onog prvog perioda kada smo trenirali, a nismo imali predstavu kada bi mogla da počne liga. Od kraja aprila se konstantno odlagao početak, imam utisak da smo odradili bar devet pripremnih perioda do starta sezone u septembru. Fudbal u Kini je dosta specifičan. Mnogo je trke i duela, nema previše lepote u igri. "Plivam" nekako koliko mogu, snalazim se - nasmejao se Tošić.

PARTIZAN KAO "MISTERIJA"

UTAKMICE Partizana su i dalje veliki magnet za nekadašnjeg vezistu crno-belih.

- Gledam svaku utakmicu Partizana u dnevnom terminu, ove kasnije teško uspevam zbog vremenske razlike. U stalnom sam kontaktu sa Stojketom, Zdjelarom, Lolom i Markecom. Osećam se kao da sam tu.
Bambi ne može da se načudi onome što "valjak" prezentuje ove jeseni.
- Ne mogu da pronađem adekvatno objašnjenje za ovo što nam se dešava. Imali smo izbalansiranu ekipu, došlo je do značajnih promena i sada je potrebno određeno vreme da se ekipa uigra. Problem je u tome što se u Partizanu rezultat uvek očekuje odmah. Radovao sam se utakmici u Nišu sa nadom da bismo mogli da se primaknemo Zvezdi, ali se pokazalo da kad god pomislimo da smo tu, da smo blizu, dogodi se kiks.

I pored pozitivnog iskustva sa kineskim fudbalom, Tošić na kraju ne krije da sa nestrpljenjem iščekuje povratak u Srbiju.

- Prvi put u životu sam ovako dugo izvan Srbije. Ranije kada sam igrao u Evropi uvek sam imao priliku da ugrabim poneki slobodan dan i skoknem do Srbije. Sada nisam dolazio osam meseci i još na sve to sam potpuno sam u Kini, jer porodica nije u mogućnosti da bude uz mene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna