"LALE" NAS ISPRATILE U ZABORAV: Pre 20 godina smo poslednji put igrali na EP

Novosti online

08. 10. 2020. u 19:37

KAO da je juče bilo..

ЛАЛЕ НАС ИСПРАТИЛЕ У ЗАБОРАВ: Пре 20 година смо последњи пут играли на ЕП

Foto arhiva VN

A opet, tako daleko i u stvari dovoljno da jedna fudbalska nacija ode u zaborav i da požute njene strane u arhivama Prvenstva Evrope. Bio je 25. jun 2000. godine kada nas je Holandija sa Frankom Rajkardom na klupi isprašila sa 6:1, a pokojnog Vujadina Boškova i ceo njegov tim poslao u istoriju i skoro pa zaborav.

Od tada nema Srbije na mapi fudbalske Evrope, pošto je tog crnog dana sa stadiona "De Kajp" u Roterdamu skoro potpuno otišla jedna sjajna generacija vrhunskih fudbalera. Čekalo se narednih deset godina da odemo na Mundijal u Južnoafričku Republiku sa Radomirom Antićem, pa još osam godina posle toga da vidimo i Svetsko prvenstvo u Rusiji, na koje nas je rezulatatima u kvalifikacijama odveo Slavoljub Muslin, a na carini prijavio Mladen Krstajić.

Sledeći podatak više ima veze sa politikom, pošto je od pomenutog juna 2000. do danas ova zemlja čak tri puta promenila ime, pa smo sa mape Evropskih prvenstava nestali kao Savezna Republika Jugoslavija, nekoliko sledećih godina smo postojali kao Srbija i Crna Gora, a od 2006. nastupamo kao Srbija. Neko u arhivi UEFA i da hoće, mora baš da se potrudi da se seti ko je i u čije ime 2000. bio na EP koje su tada organizovali Holandija i Belgija.

Kralj, Komljenović, Đukić, Mihajlović, Saveljić, Govedarica, Jugović, Mijatović, Milošević, Stojković, Drulović, Stanković, Govedarica, Kovačević, Nađ, Kežman...

Šta kažete... Kakav tim? Eto, taj tim je "isprašen" na poslednjem meču koji su naši, kako god da su se zvali, ispraćeni u istoriju i zaborav sa EP. Od tada do danas odigrana su još četiri: 2000. godine u Portugaliji (prvak bila Grčka), 2008. u Austriji i Švajcarskoj (šampion Španija), 2012. u Poljskoj i Ukrajini (šampion Španija) i 2016. godine u Francuskoj (šampion Portugalija).

Toliko o događajima, rezultatima i ljudima. Sada malo i o parama. Računajući na bogate premije Evropske kuće fudbala i uzimajući u obzir da UEFA svakog učesnika EP premira sa po deset miliona evra, jasno je da je naš fudbalski savez do sada ostao kratak za najmanje 40 miliona evra (i eventualni novac od remija ili pobeda u takmičenju po grupama) zbog činjenice da ne može da se domogne kontinentalnog šampionata.

SELEKTORSKA VRTEŠKA

OD onog 25. juna 2000. godine do danas, fudbalske selekcije SRJ, SCG i Srbije vodilo je čak 12 selektora posle Vujadina Boškova. Ređali su se manjim ili (ređe) većim uspehom posle bata Vujketa, Dejan Savićević, Ilija Petković, Havijer Klemente, Miroslav Đukić, Radomir Antić, Vladimir Petrović, Radovan Ćurčić (u dva mandata), Siniša Mihajlović, Ljubinko Drulović, Dik Advokat, Slavoljub Muslin, Mladen Krstajić i aktuelni selektor Ljubiša Tumbaković.

MI 60, NEMCI 12

OD 1920. godine, našu reprezentaciju vodilo je ravno 60 selektora ili selektorskih komisija.

Poređenja radi, od 1926. godine fudbalsku reprezentaciju Nemačke vodilo je tek 12 selektora!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!