STANKOVIĆ NAPRAVIO DOBAR TIM: Sada znalci nose Zvezdu

Z. ĆOROVIĆ

19. 08. 2020. u 22:00

DEKIJEVA Crvena zvezda je na evropskoj premijeri u početku bila malo nervozna, posle toga ubedljiva i lepršava.

СТАНКОВИЋ НАПРАВИО ДОБАР ТИМ: Сада зналци носе Звезду

FOTO: M. Vukadinović

"Petica" protiv nejake Evrope nije najbolji "uzorak" da se izvode analize, svaki zaključak bi bio nekorektan i preuranjen, ali se, ipak, na ovoj utakmici mogla uočiti i nazreti strategija sa kojom će crveno-beli napasti treću Ligu šampiona zaredom. Favoriti će biti i u drugoj rundi 25. avgusta protiv Dinama Tbilisija ili Tirane u gostima, a do elite moraju da savladaju rivala u trećoj rundi (jedan duel) i protivnika u dva meča u plej-ofu.

Dejanu Stankoviću je duel protiv prvaka Gibraltara bio trenerski debi na međunarodnoj sceni i na njemu se videlo sve ono što bi svaki navijač crveno-belih voleo uvek da gleda kada se fino umiksuju dve najvažnije stvari u fudbalu - kada ekipa igra lepo i pobeđuje.

U tom pravcu, polako se kristališe Stankovićeva ideja vodilja da se do rezultata dolazi dominantnom, efektnom i promišljenom igrom. Prema njoj je formiran ovaj tim, napravljena selekcija. Mladi stručnjak najviše se oslanja na one igrače za koje se kažu da su znalci. Katai prosto šarmira svakim potezom i driblingom, Kanga je od onih za koje se kaže da samo za njega na terenu treba jedna lopta. Suptilni majstor od koga se s pravom mnogo traži je i Mirko Ivanić, novajlija Srđan Spiridonović sve više se prodorima i asistencijama uklapa u ovu priču. Fudbal u malom prstu drži i Ben, koji se kao alternativna devetka pokazao mnogo bolji i korisniji od svih špiceva u klubu. Sanogo, kao zadnji vezni, pleni više elegancijom nego kidisanjem i ratobornošću...

Početak sezone sa četiri efektne pobede u prvenstvu i jednom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, bio je lep za oko. Stanković sve više utiskuje svoj pečat ispod Zvezdine igre i rezultata, on će biti prepoznatljiv ukoliko se ispostavi kao uspešna nadogradnja onoga što je urađeno u periodu velikog zaleta.

POVLAŠĆENI I U TREĆEM KOLU

CRVENA zvezda je sinoć saznala rivala u drugom kolu kvalifikacija, i sledećeg utorka će igrati u Tirani. Ono što joj ide na ruku je to, da ukoliko prođe i ovu prepreku, ima velike šanse da bude nosilac na žrebu i trećeg kola kvalifikacija koji je na programu 31. avgusta. Prvi uslov je da Bajern eliminiše Lion u polufinalu LŠ (igrali sinoć), ili da kasnije bude eliminisan još jedan privilegovan tim, poput Astane, koja je ispala od beloruskog Dinamo Bresta (3:6).

U toj kategoriji povlašćenih su Seltik, Dinamo Zagreb, Ludogorec i Jang bojs. Ukoliko Bajern, po svim očekivanjima, uđe u finale, Zvezda kao nosilac u trećem kolu neće moći da se sastane sa ove četiri ekipe, pa će joj potencijalni rivali biti ekipe iz drugog šešira, po trenutnoj projekciji: Legija, Karabag, Makabi, Molde ili Sarajevo...

Prethodne tri godine Crvena zvezda je napravila fantastičan prodor u Evropi najviše zahvaljujući trenerskom fanatizmu i karakteru Vladana Milojevića. Neki će reći uz veliku dozu sreće, što je neumesno omalovažavanje serije koju još niko na ovim prostorima nije uvezao, od jedne Lige Evrope i dve Lige šampiona. Milojevićeva strategija se zasnivala na insistiranju da se do perfekcije utreniraju linije tima, čeličnom disciplinom dođe do igre koja donosi rezultat, pobeđuje skuplji i snanžiji protivnici poput Krasnodara, Kelna, Salcburga, Jang bojsa... Precizno, odgovorno i konkretno, bez lepote i dodatnih efekata. Samo je Marko Marin imao nešto veću slobodu u igri, s tim što je i on bio dobro ukalupljen u taktičkim zahtevima.

Sada, Stanković pokušava da oplemeni taj model i unapredi ga. Sa Kataijem, Kangom, Sanogom, Ivanićem... u ekipi sada ima više "umetnika" od "radnika". Uskoro, kada zagusti i u kvalifikacijama na crtu izađu mnogo jači protivnici od Evrope, najbolje će se videti od kakvog je materijala satkana ova nova Zvezda koja lepo izgleda na prvi pogled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade