BILA JE TO ČISTA EMOCIJA! Meč Zvezda - Zenit obeležila Rusija u srpskim srcima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 03. 2024. u 20:54 >> 20:54

Crvena zvezda i Zenit iz Sankt Peterburga odigrali su tradicionalnu prijateljsku utakmicu, a ona je ovoga puta bila izuzetno emotivna. Em se igralo dan posle terorističkog napada u Moskvi, em dan pred 25. godišnjicu NATO bombardovanja, pa su emocije kuljale na sve strane na našem najvećem stadionu, a Marakana je odisala srpsko-ruskim prijateljstvom. Rezultat je bio u drugom planu, a jedini gol, za pobedu Zvezde od 1:0, postigao je Nikola Knežević u završnici.

БИЛА ЈЕ ТО ЧИСТА ЕМОЦИЈА! Меч Звезда - Зенит обележила Русија у српским срцима (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: FK Crvena zvezda

I pre utakmice sve je bilo u znaku bratskih odnosa dva naroda.

Pevala je Danica Crnogorčević i "Katjušu" i "Oj, Kosovo, Kosovo", igrači su pozirali pred transparentom "Zajedno!", vijorile su se ruske zastave među srpskim navijačima, a Zvezdine i i srpske kod gostujućih pristalica.

Kada se približio početak meča, odata je počast žrtvama tragedije u ruskoj prestonici, a "delije" su potom sa ostatkom pristunih (preko 40.000 ljudi je bilo na tribinama) skandirale "Rusi i Srbi, braća zauvek".

Meč je ubrzo potom došao na red, a isprva se ruski prvak za nijansu bolje snalazio.

U odsustvu brojnih igrača zbog reprezentativnih obaveza, Zvezda je započela utakmicu u sastavu Guteša, Spajić, Rodić, Knežević, Nikolić, Radojević, Nikola Mituljikić, Kanga, Katai, Olajinka i Endijae, a oni su dobrih pola sata tragali za načinom da dođu u priliku, mada su u odbrani bili prilično dobri pred naletima ruskog prvaka.

Da nije bilo dva solidna, dalekometna šuta Zenita, ne bi imao razloga da strepi golman Guteša u prvom delu meča (za razliku od drugog), a da su samo malo više koncentracije imali domaćini, jednu od tri velike šanse u završnici prvog poluvremena bi realizovali.

Druga polovina utakmice počela je uz novi šou "delija", ovoga puta uz originalno rešenje za bakljadu (koje se neće svideti Ukrajini i njenim saveznicima), bila je tu i jedna poruka da se uopšte nije zaboravilo NATO bombardovanje, čija je 25. godišnjica došla na red, da bi nedugo zatim Zenit počeo da igra konkretnije.

Poruka "delija" povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja Srbije / FOTO: FK Crvena zvezda

Izgleda da je gostima i jedan regularni gol greškom ostao nepriznat, kada je Jerohin loptu uputio snažno, ona se od prečke odbila iza gol-linije, pa izašla, a sudije to nisu primetile. Samo minut kasnije, u 62, Isidor je pogodio stativu Zvezdinog gola, da bi se potom borba rasplmasala.

Kolosalnu priliku imao je desetak minuta kasnije mladi Jovan Mituljkić, posle lepe akcije Kange i Kataija na levom krilu, koja je okončana dobrim skokom i za malo nepreciznim udarcem glavom sa osam metara.

No, nisu se mnoge ruke spustile sa glava publike, koja je bila ubeđena da sledi pogodak, a Zvezdu je zadesio peh: povredio se njen prvi napadač, Šerif Endijae, pa je morao da bude zamenjen. Nedugo potom zbila se i nesvakidašnja situacija - Zenit je već bio iskoristio svoje izmene kada se povredio Fernandes, pa je dopušteno da se u igru vrati Pedro, koji ju je napustio na poluvremenu.

U zanimljivoj završnici, Zvezda je došla do pobede.

Igrao se 82. minut kada je Nikola Knežević doneo trijumf crveno-belima. Lopta se baš pred njega odbila posle centaršuta s desne strane, a onda je on odlično odreagovao: prevario je najbližeg riala, pa sa 12, 13 metara poslao loptu u mrežu.


Ipak, važnije od rezultata, za trenere je svakako bila velika i nimalo naivna provera pred nastavak sopstvenih šampionskih trka, ali za narode dve zemlje važan je bio ovaj susret zbog podsećanja na bratske odnose koje Rusi i Srbi već vekovima neguju.

KRAJ! Crvena zvezda - Zenit 1:0

88' - Nove izmene u Zvezdi: Ognjen Ilić menja Lazara Nikolića, Boris Matić - Aleksandra Kataija, a Aleksa Cvetković menja strelca Nikolu Kneževića.

85' - Pripretili su odmah gosti, polu-kontru su okončali dodavanjem za Vendela koji je sa 18 metara šutirao slabo i pravo u golmana Zvezde.

83' - Lopta se, posle centaršuta s desne strane, srećno odbila pred Nikolu Kneževića, a onda je on odlično odreagovao, Fintom se oslobodio čuvara, pa sa 12.13 metara poslao loptu levo, za vođstvo Zvezde.

Nikola Knežević daje gol na utakmici Zvezda - Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

82' - Gooool! Knežević daje gol, Zvezda vodi!

Nikola Knežević daje gol Zenitu / Foto: Printskrin/Arena sport

78' - Najmanje što su želeli treneri su povrede, ali... eto, druga već koja dovodi do izmene. Posle Endijaea u Zvezdi, igru napušta i Fernandez, član Zenita. A kako gosti nemaju više neiskorišćenih igrača, desilo se nešto nesvakidašnje: u igru se vratio Pedro. On je bio zamenjen tokom poluvremena.

77' - Nova šansa za Zvezdu! Kontra crveno-belih nije bila uspešna nakon što je pao Fernandez, a Olajinka uzeo loptu. Na kraju je s leve strane, posle "bicikle" kojom je zbunio čuvare, krenuo desno, pa petom ostavio loptu Kangi, a ovaj sa distance šutirao neprecizno.

75' - Loša situacija za crveno-bele! Povredio se Šerif Endijae, odmah ga menja Marko Đurić.

Povređeni Šerif Endijae na meču Zvezda - Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

73' - Velika šansa za Zvezdu! Posle auta, Kanga je dodao Kataiju, ovaj centrirao, a Jovan Mituljkić se bacio, glavom zahvatio loptu i sa osam metara poslao je oko metar pokraj stative!

Jovan Mituljikić u neverici posle promašaja na meču Zvezda - Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

Tekst potpisa

73' - Zenit je dugu akciju završio pogrešnim dodavanjem, Olajinka je započeo kontru dugačkim dodavanjem za Kataija, ali je intervenisala odbrana Zenita na levom krilu napada domaćih i izbacila loptu u aut.

70' - Kovalenko preti sa distance, no još uvek nema pogotka na ovom meču.

69' - Fernandes je oboren u skok-duelu sa Radojevićem. Nije bilo prekršaja, prosto se ugruvao, pa je meč posle kraće pauze nastavljen.

Sergej Semak, trener Zenita, tokom utakmice sa Zvezdom u Beogradu / FOTO: FK Crvena zvezda

69' - Kanga je bio fauliran na levoj strani napada Zvezde, izveo je potom centaršut, ali je prejako uputio loptu za Kataija.

66' - Sudarili su se pomenuti Isidor i golman Zvezde Guteša, prekinut je na kratko meč zbog lakše povrede gostujućeg igrača. Za to vreme izmene u Zvezdi. Jovan Mituljikić menja brata Nikolu, a Aleksandar Đermanović menja Uroša Spajića.

62' - Stativa! Isidor je s leve strane šutirao i pogodio bliži okvir gola Zvezde, ostaje 0:0.

61' - Mnogo sreće za Zvezdu! Nije priznat gol Zenitu, a izgleda da je trebalo. Lopta je posle šuta Jerohina pogila prečku, pa otišla, po svoj prilici, iza gol-linije, a onda se odbila o tlo i vratila ka terenu!

Foto: Printskrin/Arena sport

55' - "Delije" trenutno pozivaju ostatak stadiona da se pridruži u psovki na račun NATO pakta, koji je, pre 24 godine i 364 dana počeo bombarodvanje Srbije.

Sve je ispratio veliki transparent na severnoj tribini: "24. mart 199. Pamtimo vojsku, decu i mostove, i sve ljude nedužne!"

Foto: Printskrin/Arena sport

52' - Dobra šansa za Zvezdu, Olajinki je malo nedostajalo da postigne gol!

49' - Auuu.... ZAPAD ĆE BITI BAŠ BESAN: Ono što su "delije" uradile bakljama na meču Zvezda - Zenit izazvaće brojne reakcije (FOTO)

46' - Počelo je drugo poluvreme. Ogbu je zamenio Rodića u domaćoj ekipi. Počinje bakljada "delija"

Pogledajte sjajnu foto-priču iz prvog poluvremena:

Kraj poluvremena. Nema pogodaka, ali je Zvezda tome bila bliža, najviše u završnici uvodnog dela utakmice. Domaćin je imao 53% vremena loptu, tri šuta je uputio (jedan u okvir gola), a goti četiri (dva u "metu"). Ipak, prijateljski meč obeležila je publika, koja je pokazala koliko joj je Rusija u srcu, i to ne samo zbog jučerašnje tragedije u prestonici Ruske Federacije.

44' - Olajinka je pripretio gostima, a Endijaeu malo nedostajalo da zakači loptu u smesti je u mrežu. 

42' - Zvezda ponovo pokušava da postigne pogodak, Kanga je šutira sa više od 25 metara, no iako je to bilo snažno, nije bilo i precizno.

41' - Utakmici prisustvuje 42.771 gledalac

41' - Ostaje 0:0, Katai je prebacio živi zid, ali i prečku gola Zenita.

40' - Nova dobra situacija za domaćine. Slobodan udarac na oko 18 metara od gola Zenita, s leve strane. Bune se gosti zbog tog dosuđenog faula, ali uzalud. Katai je pored lopte.

39' - Crvena zvezda je imala dobru situaciju u kontri, ali Endijae nije prihvatio loptu u ovoj situaciji:

Foto: Printskrin/Arena sport

37' - Najbolja prilika na meču! U nastavku Zvezdine akcije, posle centaršuta Olajinke s levog krila, mladi Knežević je šutirao sa 12 metara, i to vrlo dobro - levicom, ali se u svoju levu stranu bacio golman Zenita, Keržakov, i sačuvao mrežu!

36' - Zvezda kreće sa napadima iz svog kaznenog prostora, moderno, bez ispucavanja lopte daleko, a uspela je kratkim dodavanjima da stigne sa njom do levog krila, gde je Katai privremeno zaustavljen. Imaće domaćin novu akciju.

33' - "OJ, KOSOVO!" Danica Crnogorčević oduševila sve pre početka meča Crvene zvezde i ruskog Zenita (VIDEO)

32' - Utakmici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

30' - Zenit je u ovim trenucima za nijansu konkretniji od Zvezde, ali ne uspeva da uđe s loptom u njen šesnaesterac. Dva dalekometna šuta su sve što su gosti uspeli da urade. Kanga je, sa druge strane, najaktivniji u domaćem taboru.

27' - Daglas Santos iznova pokazuje kako snažan šut levicom ima. Sa 25 metara je oprobao udarac, a srećom po crveno-bele nije bio precizan.

Foto: Printskrin/Arena sport

26' - Navijači Zenita su priredili malu bakljadu.

24' - Isidor šutira iz okreta ka golu Zvezde, lopta odlazi tri, četiri metra pokraj mete.

21' - Zvezda sa nešto većim posedom lopte u ovim trenucima, još uvek se čeka na veliku priliku za pogodak. Borbeno nastupaju i jedni i drugi, ali odbrane su za sada na višem nivou od napadača.

18' - Ovako se navija na Marakani u ovim trenucima:

@vecernjenovostisport Rusi i Srbi - braća zauvek! #Delije na meču Zvezda - Zenit #Srbija #Rusija #zenit @FK Crvena zvezda ♬ original sound - Novosti sport

15' - Sve otvorenija borba. Pokušavaju i jedni i drugi da daju pogodak, a tribine nastavljaju da pružaju podršku Rusiji.

12' - Sjajne scene na Marakani. "Sever" viče "Rusi i Srbi", a onda jedna po jedna tribina odgovaraju "braća zauvek!".

10' - Još bez velikih prilika a samom meču, mada je borba sve veća. Ima i kraćih prekida zbog snažnih duela...

Foto: Printskrin/Arena sport

8' - Ovako je odata počast žrtvama u Moskvi:

@vecernjenovostisport Na Marakani odata pošta ubijenima u masakru u Moskvi #moskva #zvezda @FK Crvena zvezda ♬ original sound - Novosti sport

7' - Ovako je Marakana pevala "Katjušu" i "Oj Kosovo, Kosovo":

@vecernjenovostisport Na Marakani su pevali "Kaćušu" i "Oj Kosovo, Kosovo" sa Danicom Crnogorčević. #marakana #zvezda #danicacrnogorcevic #zenit @FK Crvena zvezda ♬ original sound - Novosti sport

6' - ŠTA ĆE SVET REĆI? Evo koju koreografiju su "delije" izvele za utakmicu Crvena zvezda - Zenit (FOTO)

4'  - Delije pevaju "Katjušu", ali je to samo zagrevanje, sada će i koreografija da se podigne, dok se na terenu borba vodi između dva šesnaesterca.

19.04 - Sudija Jovan Šegrt je dao znak, meč je počeo!

19.04 - Minut tišine na Marakani zbog žrtava terorističkog napada u Moskvi

Foto: Printskrin/Arena sport

19.02 - Zajednička fotografija, uz poruku "Zajedno"

Foto: Printskrin/Arena sport

18.59 - Igrači oba tima su izašli noseći crni flor, zbog tragedije u prestonici Ruske Federacije. Podsetimo, najnovije vesti vezane za teroristki napad u Moskvi možete da pratite uživo na posebnom blogu "Novosti".

Foto: Printskrin/Arena sport

18.57 - Evo kako su solidno popunjene tribine stadiona "Rajko Mitić"... oko 25.000 gledalaca je tu:

Foto: Printskrin/Arena sport

18.55 - "Ne damo te Kosovo" peva na hiljade ljudi na Marakani

Delije na meču Crvena zvezda - Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

18.53 - Na "severu" se vijore ruske i srpske trobojke. Danica Crnogorčević sada, sa publikom peva, "Sa Kosova..."

18.51 - Uz pratnju harmonikaša, što je ruska tradicija, Danica Crnogorčević peva "Katjušu", a sa njom i mnogi na stadionu. Uživaju i navijači Zenita.

Navijači Zenita pevaju Katjušu na Marakani / Foto: Printskrin/Arena sport

18.49 - Stiglo je i nekoliko stotina navijača kluba iz Sankt Peterburga:

Navijači Zenita na Marakani pred meč sa Crvenom zvezdom / Foto: Printskrin/Arena sport

18.45 - Na centru, baš kao što tu ume da bude mušema sa logom Lige šampiona, ovoga puta je takođe kružna zastava, sa grafičkim prikazom ukrštenih srpske i ruske zastave, kao i natpis "Zajedno".

Foto: Printskrin/Arena sport

18.44 - Ovako izgleda stadion oko 20 minuta pre početka meča. Prilično su dobro popunjene tribine, a mnogi još ulaze.

Foto: Printskrin/Arena sport

18.14 - I "DUGE CEVI" OKO MARAKANE: Izuzetno visoke bezbednosne mere za utakmicu Crvena zvezda - Zenit

18.00 - Ekspedicija Zenita posetila je hram svetog Save u Beogradu, a tu informaciju prenose i brojni ruski mediji nakon što se širom Ruske Federacije održavaju molitve za žrtve tragedije u tržnom centru "Krokus".

17.55 - Evo i sastava timova!


U odsustvu brojnih igrača zbog reprezentativnih obaveza, Zvezda igra sa sledećih 11 fudbalera: Guteša, Spajić, Rodić, Knežević, Nikolić, Radojević, Nikola Mituljikić, Kanga, Katai, Olajinka, Endijae
Na klupi su golman Vraneš, Ilić, Matić, Ćurić, Cvetković, Đermanović, Ogbi i Jovan Mituljikić
Sergej Semak, trener Zenita, odlučio se za ovu startnu postavu ruskog prvaka: Keržakov, Karavejev, Rodrigao, Santos, Ninjo, Kovalenko, Ahmetov, Erokin, Pedro, Mantuan, Isidor. Rezerve su golman Vasjutin, Fernandes, Vendel, Černjij i Gimaraeš.

Uoči meča

Teroristički napad u Moskvi, u kome je prema najnovijim vestima iz Rusije najmanje 115 osoba ubijeno, a više od stotinu ranjeno, doveo je do brojnih reakcija u svetu, pa i od strane navijača aktuelnog šampiona Srbije u fudbalu - i to povodom zakazanog meča sa ruskim prvakom, u Beogradu.

Sa Marakane su u subotu uveče, posle tragičnih vesti iz prestonice Ruske Federacije (događaje iz Moskve možete uživo, iz minuta u minut, da pratite na portalu "Novosti") saopštili da se meč Zvezda - Zenit ipak igra u planiranom terminu.

"Želimo da pokažemo ruskom narodu koliko smo uz njih", poručili su u subotu u večernjim satima iz tabora srpskog šampiona, a oglasili su se i navijači Crvene zvezde, "delije":

"Molimo sve navijače Zvezde, koji će doći na severnu tribinu, da budu bar pola sata pred početak meča na tribini kako bi se dogovorili za koreografiju koja se sprema. U ovom trenutku kada je našoj braći teško, treba da vide pun stadion i svu moguću podršku koju možemo da im pružimo! Jedini način na koji sada to možemo da izvedemo je da napunimo stadion do poslednjeg mesta!", navodi se u jednom delu saopštenja "delija".

U drugom se ističe sledeće:

"Duboko smo potrešeni sinoćnjim napadom na nedužne civile u Moskvi... Nedostaju reči da bi se opisala monstruoznost onih koji ubijaju obične ljude pa čak i decu. 

Često zaboravljamo da rat u Donbasu traje evo tačno već 10 godina... Za to vreme je i mnogo nedužne dečice izgubilo život. Večeras na utakmici skupljamo pomoć za bratski narod u Donbasu. Kroz sve tribine će proći kese, neka svako priloži prema svojim mogućnostima da pokažemo bratsku solidarnost i ljubav!", navode Zvezdine navijači.

Podsetimo, utakmica će početi minutom tišine, u znak sećanja na ubijene u terorističkom napadu.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, i "delije" i "grobari" zagrmeli kao jedan!

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave