SRPSKO SPORTSKO ČUDO U AUSTRALIJI: Toliko je veliko, da je čak i Srbima ponestalo rakije tokom slavlja!

Novosti online

18. 02. 2024. u 18:16

U Australiji se desilo jedno pravo malo čudo. I to srpsko čudo. A ovo je sportska priča o njemu.

СРПСКО СПОРТСКО ЧУДО У АУСТРАЛИЈИ: Толико је велико, да је чак и Србима понестало ракије током славља!

FOTO: FK Melburn Srbija

Da bi se razumelo poreklo FK Melburn Srbija, potrebno je šire razumevanje događaja koji su mnoge naše ljude doveli u Australiju, kao i kulturne i organizacije za razonodu koji su formirani neposredno posle tragedije Drugog svetskog rata.

Fudbalski klub Melburn Srbija pod ovim imenom deluje od 2023. godine (ranije postojao pod imenom Vitezovi (1963 - 1965), Karlton Srbija (1966 - 1984), Ringvud junajted Srbija (1985 - 1990) i Fikroi siti (1991 - 2022 i 1962), a u pitanju najstariji je srpski fudbalski klub u australijskih državi Viktorija. Tim je osnovan od strane bivših vojnika koji su služili Jugoslovensku vojsku u otadžbini, koji su bili u Ravnogorskom pokretu.

Tokom Drugog svetskog rata, preostali pretežno srpski vojnici koji nisu uzeti kao ratni zarobljenici pružali su, gerilski, oružani otpor Nemcima i njihovim snagama Osovine. Ono što je srpski otpor činilo mnogo težim bila je rastuća komunistička revolucija koja se odvijala u zemlji. Kako je podrška saveznika počela da presušuje i prelazi na stranu revolucionara, mnogi četnici su bili primorani da potraže utočište van Jugoslavije u mestima blizu Ebolija, Barija i Napulja u Italiji. I tu su provodili slobodno vreme igrajući i fudbal u kampovima.

Postoje mnogi primeri srpskih timova koji su se takmičili protiv britanskih snaga (Crne mačke i Zeleni strelci). Stvoreni su brojni timovi, što je dovelo čak do sezonskog takmičenja. Timovi su dobijali imena ili po svojim bivšim rodnim gradovima, važnim simbolima ili gradovima u kojima su se vodile bitke.

Tokom tih teških godina, Srbi su redovno igrali fudbal među sobom i protiv drugih naroda. Fudbal je postao vitalni deo njihove rutine i opstanka, a ova kultura je potom doneta sa sobom kada su prvi put stigli u Australiju posle Drugog svetskog rata.

Danas se igra u mnogo srećnijim i sigurnijim vremenima. Poštuje se zaostavština onih koji su se borili za Srbe i ponosno se nastavlja sa tradicijom, bojama, simbolima i patriotizmom koji pokazuje poštovanje koje su zaslužili.

Inicijativu o osnivanju srpskog kluba u Melburnu pokrenuo je i započeo sa radom Ostoja Pekić. Da bi mogao finansijski da nastavi, zamolio je ljude iz Srpskog kulturnog kluba „Sveti Sava” u Karltonu da preuzmu rad na stvaranju kluba. Tako su ostala zabeležena imena osnivača: Ostoja Pekić, Svetozar Milovanović, Svetozar Nenadović, Steva Savić, Aleksandar Mladenović, Tadija Milutinović, Branivoje Jevtović, Obren Popović, Jovan Lazić i drugi. Članovi uprave kluba „Sveti Sava”, Mladen i Branko, nisu bili u samom klubu ali su mnogo pomogli u stvaranju i njegovom opstanku.

Prvi tim "Vitezova" / FOTO: FK Melburn Srbija

Prve tri godine, od 1963. do 1965., ime kluba je bilo „Vitezovi” i takmičio se u amaterskoj ligi. Zvanično, klub dobija ime Karlton Srbija 1966. godine kada je ušao pod okrilje fudbalskog saveza Viktorije, sa srpskim trobojkom i grbom dvoglavog orla.

Ekipa Karlton Srbija / FOTO: FK Melburn Srbija

Godine 1969. Karlton Srbija iz provizionalne lige bez poraza završava sezonu i prelazi u Distrikt ligu, centralna divizija. U ovom rangu Karlton Srbija se zadržalva do 1984. godine kada se na kraju ove sezone fuzioniše sa Ringvud junajtedom i prvu sezonu 1985. pod novim imenom Ringvud junajted Srbija završava na 12. mestu (14 timova) druge državne lige Viktorije.

Dakle, Srbija je spajanjem sa klubom iz Ringvuda iz prve provizione lige preskočila dva ranga (treću i četvrtu diviziju) i obrela se u znatno kvalitetnoj Drugoj diviziji države Viktorije.

Tim Srbije 1986 / FOTO: FK Melburn Srbija

Pod imenom Rinvud junajted Srbija je poslednju sezonu odigrala 1990. Godinu dana kasnije prelazi na područje opštine Fikroj i dobija novo ime Fikroj siti Srbija, da bi 2023. godine postao FK Melburn Srbija.

Kako se klub preseljavao sa područja jedne opštine u drugu, samim tim je prinudno morao da nosi ime opštine kojoj pripada, a ne prethodno.

Tim Srbije 1995. godine / FOTO: FK Melburn Srbija

U svojoj dugoj istoriji postojanja Karlton, Ringvud, Fikroj siti i FK Melburn Srbija sedam puta je osvajala titulu prvaka - 1969, 1971, 1972, 2000, 2009, 2019 i 2023, dok je u viši rang takmičenja kao drugoplasirana prelazila četiri puta - 1980, 1999, 2001. i 2012. godine. Iz višeg u niži rang takmičenja Srbija je prelazila šest puta - 1976, 1990, 2002, 2004, 2005. i 2007. godine. Bilo je godina kada je Srbija na kraju takmičarske sezone završila na poslednjem mestu ali iz različitih okolnosti zadržala je isti status.

Pehar "Karađorđevog kupa" Srbija je osvajala tri puta – 1988, 1997. i 2022. godine, još pet puta je bila finalista - 1989, 1993, 1998, 1999 i 2019. godine. Klub je 2. februara 2000. godine igrao sa bivšim evropskim i svetskim šampionom Crvenom zvezdom u prijateljskoj utakmici, a Zvezda je bila u Australiji na pripremama za sezonu. Nakon što su Srbi iz "zemlje kengura" rano poveli, poraženi su sa 3:1.

A onda ... pohod po čudo


Na kraju sezone 2022. vladao je osećaj praznine oko kluba dok su svi u njemu žalili zbog izgubljene prilike: završetak na petoj poziciji na tabeli u godini kada je većina mislila da je sklopljen tim sposoban da osvoji ligu - bila je baš gorka pilula.


Tokom analize, bilo je mnogo zdrave debate o tome zašto je tim pao i koji su važni sastojci nedostajali da bi se ostvarili ciljevi.


Pandemija je imala negativan uticaj na klupske resurse, ali na veoma strastvenoj skupštini, ovi problemi su ispravljeni kada se nova krv pomešala sa starom da bi se formirao snažan, novi Izvršni odbor koji je sa mnogo obećanja i samopouzdanja vodio predstojeću sezonu.


Prva smela promena koju je novi odbor preduzeo pokazala se kao majstorski potez. Klub je oduvek bio nomadske prirode, što je sa sobom donelo mnoge promene imena, tako da je ova nestabilnost ispravljena i učvršćen položaj u viktorijanskoj fudbalskoj zajednici: odlučeno je da se po poslednji put promeni ime, i to u FK Melburn Srbija. "Sada, gde god da nam je matična baza, uvek ćemo biti relevantni", smatrali su u upravi. To novo ime nosilo je sa sobom i prestiž, jer je grad priznat širom sveta, pa je naziv pružao obilje mogućnosti za izgradnju brenda kluba.

Bivši golman FK Srbije i australijske reprezentacije na Mundijalu 1974, Džim Milisavljević, sa današnjim trenerom Totenhema, Angeom Postekogluom / FOTO: FK Melburn Srbija


I, došlo je vreme da se ponovo igra fudbal.


Predsezona je počela pomalo sporo, jer su "delovi" prošle sezone još uvek bili u vazduhu. Na administrativnoj strani kluba dešavale su se promene van terena, ali je potreba za promenom na igralištu postajala sve očiglednija. Bilo je jasno da su sada potrebni naporan rad i teške odluke, a sa dve nedelje do početka sezone, trebalo je da se dogodi ključni momenat koji definiše ono što sledi.


Dugogodišnji igrač i trener Nik Kovačević i njegov pomoćnik odlučili su da podnesu ostavke. Uprava se suočila sa prvim velikim izazovom, i to u kritičnim trenucima.


Dovedeni su novi igrači da ojačaju tim, uz obećanje čelnika da će se sve učiniti ne bi li se izborila titula. To je svima bilo važno, da se ne izgubi samopouzdanje ili zamah koji se gradio. Tri dana kasnije, doveden je trener Željko Popović koji je doneo jake akreditive i uveo nove visoke standarde. Ekipa je zaostajala oko četiri nedelje u kondiciji i planiranju igre, a novi strateg je svakako znao da ga čeka težak zadatak. Iako su u upravi i pored tih činjenica očekivali dobar početak sezone, jer su uvodni rivali smatrani slabijim, snovi su brzo "spušteni na zemlju" - u prvih pet kola osvojeno je samo šest bodova od mogućih 15. Sredina tabele. A opet, trener Popović je već posle prve nedelje treninga procenio da će oko četvrog kola imati kompletan sastav koji je spreman da nastupi na višem nivou, pa su dva remija protiv dva jača kluba u ligi bila prvi znak da je tim počinjeo da ispunjava svoj potencijal. Nada je još uvek bila živa... a istorija se spremala da se dogodi.


Desio se fenomenalan niz od devet pobeda FK Melburn Srbija. Sezona se tako uveliko okrenula u korist srpskih junaka ove priče, jer su kucali na vrata prvog mesta. Očekivanja su opet bila velika, a verovanje u uspeh je bilo stvarno. Da li bi ovo mogla biti godina kada se klub vraća u NPL nakon 20 godina odsustva? 


Od 15. do 20. kola redom su osvajani bodovi, što pobedama što remijima, pa su u klubi neki počeli da, kako kažu, "gube san" i to jer su uzbuđenje i adrenalin "preuzeli njihove živote". Srpski klub je bio četiri boda udaljen od najbližih pratilaca, koji su tad počeli da se sapliću i jednačina je bila jednostavna: Pobeda protiv Kolingvuda u sledećoj utakmici bi obezbedila titulu.


Junaci ove priče usudili su se da sanjaju:


Najveća utakmica godine dovela je do dolaska mnogih navijača. Posećenost je bila ogromna, tenzije su bile velike.

Navijači na meču FK Melburn Srbija / FOTO: FK Melburn Srbija

Sa očekivanjima na tački ključanja, samouvereni tim FK Melburn Srbija je krenuo znajući da bi istorijski zadatak koji je pred njima mogao da izazove euforiju za oko 90 minuta. I, kada je tih 90 minuta isteklo, pisalo je na semaforu:

Pobeda! 4:0 - strelci Maksim Ilić dva puta, Ičigi, Tountas.

Prvi tim FK Melburn Srbija / FOTO: FK Melburn Srbija


"Osećaj kada se čuo poslednji zvižduk bio je neopisiv. Slavlje koje je zahvatilo klub je bilo za pamćenje! Ekipa se pridružila našim vernim navijačima i zasluženo su svi zajedno ušli u noć. Ove magične prilike se ne dešavaju često, pa kada dođu, raspuštamo kosu i skoro sve što nas muči prođe. Prava mera za dobar provod je kada vam zamalo ne ponestane rakije!", pola u šali, pola u zbilji prisećaju se junaci ove priče u razgovoru za "Novosti".


Na kraju, posle remija sa Morningtonom, tabela je glasila ovako: FK Melburrn Srbija, 22 meča, 16 pobeda, šest remija, jedan poraz, gol-razlika 48:15 (+33), 51 bod. Na drugom mestu Malvern siti sa 46, na trećem Mornington sa 45...

Istorijski uspeh ostvarili su: Željko Popović (trener), Rikuo Kanakubo, Vojo Milojević, Marko Stanisavljević, Tomas Lakić (kapiten), Nenad Nikolić, Džordan Templin, Kevin Dos Santos, Miloš Ilić (zamenik kapitena), Hikaru Ičigi, Frank Baring, Gabrijel Valeze, Maksim Ilić, Danijel Sotiropulos, Nebojša Vujić, Ogi Bulović, Endi Kecojević, Džared Ekel. Džonotan Tountas, Aleksandar Poket, Marko Bašić, Konor Lis, Stevan Krivokuća, Jaikišun Parekh, Sem Stoun, Danijel Somej, Metju Stivens, Zakarija Džordž, Stiven Mekdonald, Metju Papademitriu, Alek Vranešević, Stefan Erdevički, Kajl Kenedi, Damir Stoilović, Aleksandar Pavasović, Temistokle Kapnijas i Džejms Papademitriju.

Vladika australijsko-novozelandski g. Siluan i trener FK Melburn Srbija, Željko Popović / FOTO: FK Melburn Srbija

U klubu su na kraju želeli da dodaju i sledeće:

- Posebno treba pomenuti Miroslava Krivokuću (U21/rezervni trener) za pojačanje i podršku seniorskom timu i klubu kada je to zaista bilo potrebno, Mirka Đurkovića (menadžera tima) koji je uvek vodio računa da trener i igrači budu spremni na terenu i van njega, kao i Edgaru Kamposu (klupski fizioterapeut) za pomaganje da momci budu dovoljno zdravi da idu na igralište svake nedelje. U ime kluba, Izvršni odbor za 2023. u sastavu Dragan Jović (predsednik), Milan Ilić (potpredsednik), Dragan Rakić (blagajnik), Zoran Lakić (sekretar kluba), Nebojša Velisavljević, Nikola Rakonjac i Miloš Savić, želi da iskoriste ovu priliku da se zahvali važnim sponzorima, članovima, simpatizerima i svim volonterima koji su uložili svoje vreme i trud kako bi ovu godinu učinili onom posebnom, za pamćenje. To je zaista bio potpuni timski napor. Najviše od svega treba pohvaliti našeg trenera Željka Popovića i njegovu ekipu što su napravili jednu zaista veličanstvenu sezonu. Bićemo zauvek ponosni na ono što smo zajedno postigli - ističe Savo Kovačević, dodajući i sledeće za kraj:

- U 2024. novi izazov očekyje FK Melbyrn Srbija, i to y Premijer ligi, ali trener Željko i njegovi borci sy spremi da svojim kvalitetom imaju još jendu yspešnu sezony i da ponovo budu šampioni Viktorije. Nadamo se da ste uživali u ovoj priči o ponosnoj 60-godišnjoj istoriji ovog velikog srpskog kluba, i uvek pamtite: Srbija je večna dok su joj deca verna.

Pozdrav za sve u Srbiji / FOTO: FK Melburn Srbija

BONUS VIDEO: "BILO JE VELIKO ISKUSTVO IGRATI SA TAKVIM MAJSTOROM": Kaluđerović o Kanuteu, i bogatoj karijeri

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave