"LEBDEO JE NAD TERENOM": Dragoslav Stepanović za "Novosti" o smrti legendarnog Franca Bekenbauera

Nedeljko Iljukić

10. 01. 2024. u 12:00

VEST o smrti legendarnog nemačkog fudbalera Franca Bekenbauera (79) potresla je Evropu i svet. Najpopularnija igra ostala je bez jednog od svojih najvećih virtuoza, a jedan od Kajzerovih savremenika bio je i naš proslavljeni igrač i trener Dragoslav Stepanović. "Novosti" su popularnog Stepija zatekle u njegovom domu u Nemačkoj, dok je završavao jutarnji pregled sportske štampe.

ЛЕБДЕО ЈЕ НАД ТЕРЕНОМ: Драгослав Степановић за Новости о смрти легендарног Франца Бекенбауера

Dragoslav Stepanović Foto M. Vukadinović

- Mnogo sam tužan. Otišao je jedan od najvećih igrača koje imao fudbalski svet. Retko se posle Bekenbauera pojavio tako graciozan fudbaler, koji nije trčao po terenu. Lebdeo je, jer je fudbal igrao, kao da nije dodirivao zemlju - počinje tužnim glasom Stepanović.

Ako za života neki umetnik, makar i fudbalski, dobije nadimak Kajzer (car), jasno je valjda kako je taj čovek radio svoj posao.

- Nemačka fudbalska reprezentacija je zbog njega morala da menja formaciju, a ceo tim i navijači filozofiju pogleda na svet, kada je SR Nemačku u grupnoj fazi Mundijala 1974. šokirala DR Nemačka. Jedan Bekenbauerov intervju i salve kritika na račun polovine saigrača, značili su da će Nemačka da se okrene "naglavačke" - dodaje Stepanović.

Čak i posle čuvenog finala Mundijala u Engleskoj, na "Vembliju" 1966. čovek koji je najmanje pričao o "onom" čuvenom golu domaćina i odgovarao na pitanja da li je lopta prešla gol liniju ili nije, bio je Kajzer Franc.

- Jedino Bekenbauer nije hteo da priča o spornom golu. Sećam se da je priznao da ne zna gde se nalazi od umora i da ga je 120 minuta po terenu vozao Bobi Čarlton i da je samo brinuo gde i kako da sustigne velikog engleskog asa. Eto, takav je bio Bekenbauer.

Koliko je držao do sebe, svojih stavova i svoje reči, opisuje i detalj iz 1964.

- Franc je rođen u Minhenu i silno je želeo da igrao u tada poznatijem klubu Minhen 1860. Nosio je dres omladinaca Bajerna, a pričalo se da je završio sve detalje dogovora sa "lavovima". I onda mu je na jednoj utakmici igrač Minhena 1860. lupio šamar i Franc je odlučio da ne ode kod njih, već u seniorski tim Bajerna, iako su tada bili drugoligaši. Branko Zebec i Zlatko Čajkovski su imali ogroman uticaj na njegov fudbalski razvoj i on to nikada nije propustio da napomene - kaže Stepanović.

Stepi i Kajzer su se četiri puta u karijeri sreli na terenu i jednom na različitim trenerskim klupama.

- Tri puta sam igrao za Jugoslaviju protiv Nemačke u kojoj je bio i Bekenbauer. Kasnije sam u dresu Mančester sitija išao na turnir u Ameriku, gde smo igrali protiv Peleovog i Kajzerovog Kosmosa. Bila su to sjajna iskustva. Najzanimljiviji je detalj iz 1995, kada sam bio trener Leverkuzena, a Bekenbauer Bajerna. Bili smo jesenji prvaci i on mi je predložio da razmenimo centarfore. Da kod nas dođe Bruno Labadija, a da mu ja u Minhen pošaljem Ulfa Kirstena. Naravno da nisam pristao, jer Kirsten je bio bar dva puta bolji i efikasniji napadač - prisetio se na kraju uz osmeh Stepanović.

Drugi čovek posle tragedije

STEPANOVIĆ ističe važan detalj s kraja života Bekenbauera.

- Franc je već 2015. praktično postao drugačiji čovek kada mu je prerano preminuo sin. Poslednjih godinu dana ga je porodica sačuvala medijskih pritisaka i pojavljivanja u javnosti, jer je bio prilično narušenog zdravlja. Drago mi je da je u očima svih nas ostao onaj graciozni fudbaler i gospodin sa vrhunskim manirima na terenu i van terena - kaže Stepanović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)