"STRAŠAN ŠOK!" Lotar Mateus ne može da dođe sebi zbog smrti Franca Bekenbauera

Novosti online

08. 01. 2024. u 18:01

Vest da je umro Franc Bekenbauer potresla je mnoge Nemce, pa i njihovu nekadašnju zvezdu reprezentacije, svojevremeno i trenera FK Partizan, Lotara Mateusa.

СТРАШАН ШОК! Лотар Матеус не може да дође себи због смрти Франца Бекенбауера

Foto: Instagram

- Šok je strašan, iako sam znao da Franc nije najbolje. Njegova smrt je gubitak za fudbal, ali i celu Nemačku. Bio je jedan od najboljih i igrača i trenera, ali isto tako i jedan od najboljih van terena. Franc je imao nestvarnu ličnost, ne samo fudbalsku, a bio je poznat širom sveta. Svi koji su ga znali bili su i te kako svesni koliko je velika i velikodušna ličnost Franc bio. Napustio nas je dobar prijatelj. Nedostajaće mi... Svima će nam nedostajati! - rekao je Mateus za Bild nakon što je u 78. godini preminuo "Kajzer" nemačkog fudbala, koji je sa "pancerima" 1974. osvojio Svetsko prvenstvo kao igrač, a 1990. kao trener.

Franc Bekenbauer - biografija

Franc Bekenbauer u prodoru ( FOTO: Profimedia

Čuveni "Kajzer Franc", nestvaran na dve pozicije - najpre kao vezni fudbaler, ali kasnije i na mestu koje je i proslavio, "libero", odnosno kao poslednji čovek odbrane, imao je uspehe i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

Jedan je od samo devetorice u istoriji ljudskog roda koji je osvojio i FIFA Svetsko prvenstvo, i UEFA Liga šampiona i Zlatnu loptu.

Rođen u Minhenu nedugo posle kapitulacije Nemačke u Drugom svetskom ratu (na svet je došao 11. septembra 1945), zaigrao je za podmladak "Minhena iz 1906", a onda i Bajerna, u kome je ostavio i najveći trag, nastupajući za njegov prvi tim od 1964. do 1977. Potom je karijeru počeo da providi u kraju u Kosmosu iz Njujorka, gde je igrao tri sezone pre kraćeg povratka u nemački fudbal (dve sezone je nastupao za Hamburger SV, a kopačke o klin okačio 1983. kao član Kosmosa.

Dvaput proglašavan za najboljeg fudbalera Evrope, Bekenbauer je 103 puta igrao za reprezentaciju tadašnje Zapadne Nemačke, nastupajući za nju na tri Mundijala i dva Evropska prvenstva.

Jedan je od trojice koji su osvojili Svetsko prvenstvo kao igrač i kao trener, a preostalal dvojica su Francuz Didije Dešan i nedavno preminuli Brazilaac Mario Zagalo.

Uvršten je u idealni tim 20. veka, a FIFA ga je 2004. uvrstila među 100 najvećih živih fudbalera.

Sa Bajernom je osvojio Kup pobednika Kupova 1967, a onda triput u nizu bio klupski prvak Evrope, osvajajući Kup šampiona od 1974. do 1976. 

Po završetku igračke karijere bio je i tim menadžer i, potom predsednik Bajerna.

Predvodio je nemačku kandidaturu za organizaciju Mundijala 2006 i bio predsedavajući Organizacionog komiteta.

Radio je i kao stručni konsultant za nemački "Skaj", a 34 godine je bio kolumnista "Bild", sve do 2016.

Bekenbauer - sjajna statistika


Od 1965. do 1977. godine za reprezentaciju Zapadne Nemačke je odigrao 103 meča i postigao 14 golova.  Osim svetske titule, osvojio je i krunu na Evropskom prvenstvu 1972. godine. 
Kao selektor Zapadne Nemačke, od 1984. do 1990. godine, pre osvajanja Mondijala igrao je i legendarno finale Svetskog prvenstva u kojem je Nemačka poražena od Argentine (2:3).
Za Bajern je odigrao 584 utakmice i postigao 75 golova, iako je za klub iz Minhena igrao kao defanzivac.


Na kraju karijere je bio šampion Nemačke i sa Hamburgerom, 1982. godine. 


Zlatnu loptu je kao najbolji fudbaler na planeti osvajao 1972. i 1976. godine. 

Skandal koji nije razrešen kako su mnogi očekivali

U avgustu 2016. obelodanjeno je da se vodi istraga protiv "Kajzera" za primanje mita i pranje novca u vezi sa organizacijom Svetskog prvenstva 2006. 

Međutim, 2020. istraga je okončana, jer je nastupila zastarelost predmeta.

Bonus video: In memoriam - Pele

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu