BRUKA: UEFA vratila Rusiju u takmičenja, ali...

Novosti online

28. 09. 2023. u 16:16

RUSIJA i Ukrajina su i danas izvori najvažnijih vesti na svetu. Sve vezano za njih se prati iz minuta u minut, uživo, i to ne jedino sam rat u Ukrajini, već i svi prateći događaji. Sport svakako spada u one sfere života koje "pogađa" ovaj sukob i najnovija dešavanja u njemu izazivaju veliku pažnju javnosti. A za sve je "kriva" poslednja odlulka UEFA.

БРУКА: УЕФА вратила Русију у такмичења, али...

Ilustracija

Podsetimo, posle godinu i po dana "potpunih sankcija" za ruske klubove i nacionalne selekcije, evropska kuća fudbala je najpre početkom ovog meseca donela odluku da ruske ženske sudije  ponovo dele pravdu na mečevima pod jurisdikcijom UEFA, a u utorak se otišlo i korak dalje:

Prvi put od izbijanja rata u Ukrajini, UEFA je dala dozvolu da reprezentacije Rusije mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima - istina, zasad samo kadetske, ali to je najkonkretniji potez na stazi povratka.

Međutim, ovo rešenje ne samo da se nije svidelo Ukrajincima, koji su odmah najavili da neće učestvovati na takmičenjima na kojima igraju i Rusi, već i drugim državama.

Najpre je takva najava stigla iz engleskog fudbala, a potom su i Poljaci zvanično rekli "nećemo učestvovati tamo gde u fudbalu učestvuju Rusi, koliko god godina da imaju".

Ali, tu nije bio kraj.

U poslednja 24 časa, bojkot su najavile još Letonija, Švedska, Danska, Litvanija i, zasad poslednja, Norveška, što uz samu Ukrajinu čini osam država kojima ne pada na pamet da šalju svoje selekcije tamo gde će učestvovati i ruske.

Broj onih koji su se pridružili pozivu Fudbalskog saveza Ukrajine da se bojkotuju pomenuta nadmetanja - iz dana u dan raste, pa je sada pravo pitanje kako će na sve reagovati UEFA. A što se Rusa tiče...

Rusi slave!

Povratak ruskih kadetskih ekipa u međunarodna takmičenja bila je u sredu jedna od glavnih sportskih vesti u ruskim medijima. Dan kasnije, dok je rastao broj onih zemalja koji najavljuju bojkot tih nadmetanja, zadovoljstvo ističu u ruskoj kući fudbala.

Tako generalni sekretar Fudbalskog saveza Rusije, Maksim Mitrofan, naziva dozvolu "U-17" selekcijama Ruske Federacije da se takmičenje "velikim dostignućem, koja pokazuje da postoje određene promene u stavu UEFA".

Savez je istakao da će nastaviti svoj rad na potpunom povratku u međunarodna nadmetanja, odnosno da ono što su sada dočekali kadeti i kadetkinje bude slučaj i sa svim ostalim reprezentativnim selekcijama, kao i ruskim klubovima.

Kako je UEFA vratila Ruse u svoja takmičenja?

"Novosti" vas podsećaju na saopštenje UEFA ovim povodom, koje vam prenosimo u celosti:

"UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala na rat u Ukrajini i povela odlučnu akciju u februaru 2022 suspenzijom svih ruskih timova iz svojih nadmetanja, povlačenjem zakazanih događaja u Rusiji, poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i UEFA Superkupa u Kazanu, a i prekidanjem sponzorskog ugovora sa Gazpromom.

Pa opet, UEFA je takođe svesna da deca ne bi trebalo da budu kažnjavana zbog onoga za šta odgovornost isključivo leži na odraslima i čvrsto jeuverena da fudbal nikada ne bi trebalo da odustane od slanja poruka o miru i nadi. Posebno je zabrinjavajuće to što je, zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz ovih razloga, Izvršni komitet UEFA je odlučio da se ruski timovi sa mladim igračima ponovo prime u naša takmičenja tokom ove sezone. S tim u vezi, Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje u međunarodna takmičenja ruskih kadetskih ("U17") timova, i devojčica i dečaka, čak i u slučajevima da su žrebovi već održani. Sve utakmice ruskih ekipa će se igrati bez zastave te zemlje, bez himne i nacionalne opreme za igru, a i van teritorije Rusije.

Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih ekipa Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini.

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA / FOTO: FSS

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je ovim povodom sledeće:

- Nastavak naše suspenzije ruskih odraslih timova odražava posvećenost UEFA da drži jasan stav protiv nasilja i agresije. UEFA je odlučna da ta pozicija traje sve dok se rat ne završi i mir ne bude uspostavljen. Ali, zabranjivanje deci da učestvuju u našim takmičenjima, ne samo da mi ne bismo prepoznali i podržali osnovno pravo na njihov holistički razvoj, već bismo ih direktno diskriminisali. Pružajući im prilike da igraju i takmiče se sa njihovim vršnjacima iz cele Evrope, mi ulažemo u ono za šta se nadamo da će postati svetlija i sposobnija buduća generacija i bolje sutra."

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)