SRBI OSTALI ZAPANJENI - I BEZ EVRO-TROFEJA! Fiorentina u 90. minutu izgubila finale Lige konferencije od Vest Hema (VIDEO)

Novosti online

07. 06. 2023. u 20:15 >> 23:01

VEST Hem je osvojio prvi trofej u klupskoj istoriji još od 1980. godine i FA kupa, i to na dramatičan način: Liga konferencija okončana je pobedom londonskih "čekićara" nad Fiorentinom - u Pragu je finale završeno rezultatom 2:1, koji je postavio Bouven u 90. minutu. Pre ovog trofeja, na evro-sceni Vest Hem je podizao još samo pehar Kupa pobednika Kupova 1965. godine, dok je 1999. sa Juventusom i Monpeljeom bio pobednik Intertoto kupa i sa njima prošao u Kup UEFA.

СРБИ ОСТАЛИ ЗАПАЊЕНИ - И БЕЗ ЕВРО-ТРОФЕЈА! Фиорентина у 90. минуту изгубила финале Лиге конференције од Вест Хема (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Kakav finiš utakmice i kakva noć za trenera "čekićara" Dejvida Mojesa koji je postao tek drugi škotski stručnjak koji je osvojio evropski trofej. Pre njega je to uspeo da uradi samo legendarni Ser Aleks Ferguson.

Vest Hem će igrati u Ligi Evrope, a sprečio je Fiorentinu da postanu drugi italijanski klub zaredom koji je osvojio ovo nadmetanje, pošto je prošle sezone trofej podigla Roma.

Što se utakmice tiče, prvo poluvreme nije bilo mnogo interesantno. Jedino vredno pomena bio je gol Luke Jovića u samom finišu, ali on je opravdano poništen zbog ofsajda u kome se nalazio srpski napadač.

Ipak, u nastavku utakmice viđeno je dosta uzbuđenja. Klub iz Londona je poveo u 62. minutu kada je Said Benrama bio precizan sa bele tačke. Ipak, brzo se od šoka oporavila Fiorentina, koja je do izjednačenja stigla posle samo pet minuta preko Đakoma Bonevanture.

I kada su svi na tribinama "Fortuna Arene", ali i gledaoci kraj malih ekrana mislili da će se igrati produžeci, usledio je hladan tuš za tim iz Firence. Igrao se 90. minut kada je Džerod Bouen pobegao odbrani "viole" izašao sam ispred Terećijana i pogodio mrežu za pobedi Vest Hema.

Na ovaj način je srpski trojac Luka Jović, Nikola Milenković, Aleksa Terzić ostao bez evro-trofeja.

Fiorentina - Vest Hem 1:2 (0:0)

Stadion: "Fortuna Arena". Gledalaca: 17.363. Sudija: Karlos del sero Grande (Španija). Strelci: Bonevantura 67. (Fiorentina) - Benrama 62. pen, Bouven 90. (Vest Hem).

Fiorentina (4-3-3): Teraćijano - Dodo, Milenković, Ranijeri (od 84. Igor), Biragi - Bonevatura, Amrabat, Mandragora (od 93. Barak) - Gonzalez, Jović (od 46. Kabral), Kuame (od 62. Saponara).

Vest Hem (4-2-1-3): Areola - Coufal, Zuma (od 61. Kerer), Agerd, Emerson - Souček, Rajs - Paketa - Bouven, Antonio (od 94. Ogbona), Benrama (od 76. Fornals).

Drugo poluvreme: Fiorentina - Ves Hem 1:2

90+9' - Kraj utakmice. Vest Hem je osvojio Ligu konferencija.

90+2' - Meč je produžen za pet minuta.

90' - Kakav finiš utakmice. Pobegao je Džered Bouen obrani Fiorentine, izašao sam ispred Terećijana i nije mu bilo teško da postigne gol koji najverovatnije donosti trofej timu iz Londona.

89' - Raspalio je po lopti Ambarat iz velike daljine, ali nije bilo mnogo problema za golmana Vest Hema koji je dobro pratio situaciju i sigurno je intervenisao.

84' - Nema puno pravih uzbuđenja od kada je tim iz Firence poravnao rezultat. Sve smo bliži tome da gledamo produžetke.

71' - Kakva prilika za "violu". Kabral je odložio loptu za Mandragoru koji je šutira iz prve, no lopta je otišla pored gola.

67'- Novi gol. Kakva utakmica. Fiorentina je vrlo brzo došla do izjednačenja. Gonzalez je glavom spustio loptu za Bonaventuri koji je najpre primio loptu, a onda šutirao kroz šumu nugu i doneo izjednačenje "violi".

FOTO: Tanjug/AP

66' - Dobar napad Fiorentine. Kabral je šutirao sa nekih 15 metara, ali je Agerd bio odlično postavljen i uspeo je da izblokira pokušaj Brazilca.

61' - Siguran sa 11 metara bio je Benrama i sada je Vest Hem bliži trofeju. Ništa nije mogao da uradi Terećijano koji je otišao u drugu stranu. Inače, Alžirac je pre ovog penala izveo 12 kaznenih udaraca i svaki put je postigao gol.

58' - Bunili su se kod španskog sudije da je lopta pogodila Biragija u ruku. Igra je zaustavljena, pa će VAR doneti odluku da li će biti kaznenog udarca. Del Sero Grande je pogledao snimak i odlučio je da pokaže na belu tačku.

57' - Kabral je uposlio Kuamea koji je šutirao sa nekih 20 metara, ali lako je intervenisao Areola.

50' - Počelo je drugo poluvreme. Luka Jović je ostao na klupi, a umesto njega na teren je ušao Artur Kabral.

FOTO: Tanjug/AP

Prvo poluvreme: Fiorentina - Ves Hem 0:0

45+7' - Odsvirao je španski arbitar kraj prvog poluvremena.

45+4' - Postigao je gol Luka Jović, ali linijski sudija je signalizirao ofsajd. Ipak, moraće da reaguje VAR soba. Natrčao je na odbijenu loptu i glavom je smestio iza leđa Areole. Stigla je potvrda, srpski napadač se nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

45+1' - Prvi deo utakmice produžen je za čak četiri minuta. Deluje da je sudija Karlos del sero Grande ispravno postupio zbog toga.

43' - Pojačao je Vest Hem pritisak u finišu prvog poluvremena. Krenuli su ga golu rivala, izveli su dva kornera, slobodan udarac iz opasne zone. Sve to su ipak uspeli da očiste izabranici Vićenca Italijana.

39' - Utakmica je borbena, ali ne i mnogo kvalitetna. Deluje kao da se i jedna i druga ekipa plaše da napadnu. Onih, pravih izglednih prilika još uvek nije bilo.

34' - Haos u finalu Lige konferencije. Krenuo je Krisitijan Biragi da izvede korner, a navijači Fiorentine su ga gađali svim i svačim. On je pogođen i u glavu, bilo je čak i krvi. Ipak, na svu sreću sve je brzo sanirano i kapiten "viole" je nastavio utakmicu.

26' - Sada se i drugi srpski fudbaler našao u šansi da postigne gol. Tukao je glavom posle korner, no lopta je otišla poreko gola, pa do promene nije došlo.

21' - Prva prilika za Fiorentinu i u njoj se našao Luka Jović. Došao je do lopte u kaznenom prostoru rivala, šutirao je iskosa sa desne strane, ali na pravom mestu bio je Agerd i izblokirao je njegov pokušaj.

13' - Dobra šansa za Vest Hem. Loše je loptu posle auta izbio Bonavetura, na nju je natrčao Rajs koji je šutirao iz prve, no otišla je pored gola.

10' - Fiorentina je na startu duela odlučila da ona bude ta koja će držati posed i pokušava kroz pas igru da dođe do gola koji čuva Alfons Areola.

FOTO: Tanjug/AP

5' - Veoma žustar početak na obe strane. Dosta borbe, što pokazuje činjenica da je Gonzalez odmah ostao na zemlji posle duela sa Deklanom Rajsom.

1' - Počela je utakmica. Odmah je Antonio uputio udarac, posle samo 37 sekundi, ali je Terećijano dobro reagovao.

Uoči meča:

Ovaj susret nije imao lepu uvertiru. Naime, navijači dva kluba imali su veliki sukob na ulicama glavnog grada Češke.

Podsetimo, Fiorentina je na putu do finala eliminisala Bragu, Sivaspor, Leh i Bazel. Vest Hem je do meča za trofej morao da dođe preko AEK Larnake, Genta i AZ Alkmara.

Vredi pomenuti da je ovo idealna prilika da trojica srpskih fudbalera osvoje evropski trofej. Luka Jović, Nikola Milenković i Aleksa Terzić brane boje "viole" iz Đenove, a dvojica od njih, Jović i Milenković, našli su se u startnoj postavi.

Sastavi timova:

Fiorentina (4-3-3): Teraćijano - Dodo, Milenković, Ranijeri, Biragi - Bonevatura, Amrabat, Mandragora - Gonzalez, Jović, Kuame.

Vest Hem (4-2-1-3): Areola - Coufal, Zuma, Agerd, Emerson - Souček, Rajs - Paketa - Bouven, Antonio, Benrama.

BONUS VIDEO: ŠAMPIONSKA ŽURKA NA MARAKANI: Crvena zvezda je (ponovo) šampion Srbije

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri