PETROLEJSKA LIGA BEZ BRIGA: Saudijci kupuju "kao ludi" i dovode najbolje fudbalere

N. I.

07. 06. 2023. u 14:02

PARE nisu problem. Para ima! Za divno čudo, na svetu postoji nekoliko mesta gde je ovo zaista moguće, a arapski svet je već decenijama oaza za bezbrižan život. Bežeći od evropskih briga o tome šta će neki navijač da kaže, tabloid da napiše ili sportski novinar da slabom ocenom sa utakmice iskritikuje, najveće fudbalske zvezde su pošle u sunčanije i peščanije krajeve.

ПЕТРОЛЕЈСКА ЛИГА БЕЗ БРИГА: Саудијци купују као луди и доводе најбоље фудбалере

FOTO: Tanjug/AP

Arapi nude mnogo. Arapi nude najviše, a potezi koje upravo povlače govore o tome da žele, kako sami predviđaju, da naprave jednu od deset najkvalitetnijih liga na svetu. Najbogatiji ljudi Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuju na fudbalskom tržištu, naizgled, bez kontrole. I kupuju igrače koji su autentične fudbalske ikone.

Prema poslednjim informacijama, spremno je čak 20 milijardi dolara u najkvalitetnijim klubovima iz ove tri zemlje za kupovinu najboljih fudbalera današnjice. Podsetimo, Kristijano Ronaldo je početkom ove godine potpisao za saudijski Al Nasr za 250 miliona evra godišnje. Međutim, na sujetu sjajnog Portugalca upravo udara vest koja je stigla iz redova najvećeg rivala. Šampion Saudijske Arabije Al Itihad upravo je doveo Karima Benzemu za 300 miliona evra godišnje plate.

Dvojica nekadašnjih saigrača iz Real Madrida će tako da od sledeće sezone budu ponovo u istoj ligi i zemlji koja je uključila zvanične državne institucije koje obezbeđuju značajan deo novca za dovođenje zvučnih fudbalskih imena. Konkretno, Saudijski državni fond za javna ulaganja je saopštio da je preuzeo većinski deo od čak 75 odsto vlasništva u četiri najvažnija kluba u zemlji. Pa će, shodno tome, u Al Nasr, Al Ahli, Al Itihad i Al Hilal da dolaze skupi, ali najbolji igrači. Čeka se samo značajan mig Lionela Mesija, pa da i on krene stopama svojih nekadašnjih velikih rivala iz Reala, jer mu Saudijci već spremaju rekordnih 600 miliona dolara po sezoni. Ludo zvuči, ali nije nemoguće...

Uzgred, šta je ovih 600 miliona u odnosu na ukupan budžet pomenutog saudijskog Fonda za javna ulaganja koji iznosi 600 milijardi dolara. Mnogi se ovde pitaju, šta je sa pravilima finansijskog fer-pleja. Bogati Arapi sa podsmehom, iz hladovine i uz čaj čitaju ovakva pitanja i šalju odgovor da su to pravila koja je izmislila i sprovodi ih UEFA i ne važe van granica Evrope, iz koje dolaze najbolji i najskuplji fudbaleri u petrolejsku ligu bez briga.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere