KINGSI KANGVA ZA "NOVOSTI": U mojoj porodoci Zvezda se obožava

Zoran Ćorović

02. 05. 2023. u 13:13

ZVEZDINA nova titula slavila se strasno ovih dana i u Zambiji, domovini mladog veziste Kingsija Kangve.

КИНГСИ КАНГВА ЗА НОВОСТИ: У мојој породоци Звезда се обожава

FOTO: M. Vukadinović

Njegova čitava porodica obožava da nosi crveno-bele dresove, koje im je doneo iz Beograda, a pošto je popularan i kao reprezentativac, srpski šampion uživa veliki ugled u državi iz srca Afrike, u kojoj se fudbal obožava.

- Otac, majka i brat sada su najvatreniji Zvezdini navijači, sve znaju o njoj i drago im je što sam došao u jedan tako veliki klub. Kada sam stigao iz Rusije prošle godine, brzo sam se uverio šta je Zvezda, njena bogata istorija, koliko je navijači vole i cene, tako da je za mene čast što igram u ovom slavnom timu. Meni je ovde sjajno, pa su i svi moji u Zambiji presrećni. Brat je sada tu kod mene, radovao se tituli kao i ja na "Marakani" - kaže Kangva u razgovoru za "Novosti.

Iako je u premijernoj sezoni na 38 utakmica postigao devet golova i upisao četiri asistencije, uveren je da je mogao mnogo više da pruži u crveno-belom dresu.

- Za nekog ko je često ulazio sa klupe, zadovoljan sam učinkom. Nije loše za prvu sezonu, ali je moglo bolje. Da sam se izborio za veću minutažu, verovatno bih se pokazao u još boljem svetlu, bila bi i bolja statistika. Svestan sam da je velika konkurencija, u našem timu je mnogo sjajnih igrača, zato u Srbiji nismo imali protivnika koji bi mogao da nam parira. Titulu smo brzo osvojili, ali ne smemo da se opuštamo jer je naša sledeća misija Kup Srbije.

Sa Puletom na ćevape

FOTO: M. Vukadinović

DA se u Beogradu oseća kao kod kuće, Kangvi je pomogao zemljak i prijatelj Pule, koji je došao pre deset godina u srpsku prestonicu kao stipendista, pa je ovde završio Ekonomski fakultet.

- Kingsi je pravi profesionalac, maksimalno posvećen fudbalu. Ne voli da izlazi, u životu nije popio kap alkohola. Druži se najviše sa saigračima, Bukarijem i Prucevom, komšijom Filipom... Obožava da jede pastu, pirinač i ribu, nije još probao srpske specijalitete, pa sam mu obećao da ću ga voditi u kafanu na ćevape - kaže Pule, koji je i pre dolaska Kangve zavoleo Zvezdu, a sada ide na sve njene utakmice.

Po dolasku iz ruskog Arsenala bio je starter kod Dejana Stankovića. Početak - idealan.

- Prva utakmica u Evropi i naša pobeda protiv Pjunika od 5:0, bilo je nešto najlepše što sam doživeo kao fudbaler. Postigao sam gol, atmosfera je bila fantastična, prava "ludnica". Mogu samo da zamislim kako će biti kada budemo igrali u Ligi šampiona. Međutim, posle toga nas je mnogo zaboleo neuspeh protiv Makabija, ali smo ostali jaki i evo, iskoristili smo drugu šansu da se nađemo u društvu najboljih. Za mene će igranje u Ligi šampiona biti ostvarenje sna, svaki fudbaler obožava da igra u ovom takmičenju i ja ga jedva čekam. Omiljeni klubovi su mi Mančester junajted i Real, voleo bih da se sastanemo sa jednim od ova dva kluba. Moći ćemo svima da se suprotstavimo, gledao sam kako je na "Marakani" pao Liverpul i uveren sam da možemo opet tako nešto veliko da uradimo.

Kangva nam je otkrio "tajnu" fotografije na kojoj ga je trener Makabija Barak Bahar zagrlio posle tog, kako je rekao bolnog neuspeha. Ona je sada još zanimljivija, jer se uveliko najavljuje da će Bahar od leta voditi Zvezdu.

- Kao veliki talenat otišao sam sa 18 godina u Izrael u jednu fudbalsku akademiju gde mi je Bahar bio trener. Od tada se znamo, pa smo se srdačno pozdravili kad smo se letos videli. Odličan je trener i dobar čovek, trudi se da ima pravi odnos sa svojim igračima i oni ga vole. Forsira napadački fudbal, njegove ekipe igraju za gol više.

Fudbalska sudbina spojila ga je sa još jednim čuvenim Izraelcem, nama dobro poznatim.

- Nedavno je Avram Grant došao u Beograd da me poseti. On je sada selektor Zambije, pričao mi je i tome kako je bio trener Partizana, pa smo razmenjivali i utiske sa večitih derbija, najveće srpske utakmice. Grant je vrhunski stručnjak, već imamo dobre rezultate, pošto nam nedostaje samo jedan bod da se plasiramo na Kup afričkih nacija. Naravno, glavni cilj nam je da se plasiramo na sledeće Svetsko prvenstvo. Ova generacija Zambije je jedna od najboljih, velike nade se polažu u nju. U Kataru sam navijao za Srbiju i Sergeja Milinkovića-Savića, jer je pored Kristijana Ronalda i Kristijana Eriksena igrač koga mnogo cenim zbog vrhunskog fudbalskog umeća.

Za najbolju selekciju Zambije odigrao je 15 utakmica i postigao tri pogotka.

- U mojoj zemlji, kao i u kraju gde živim, Čelendžu i Kanjami, svi su ludi za fudbalom. Kada smo išli u školu više smo bili fokusirani na igru i utakmice. Svi su znali da sam talentovan, da ću postati igrač. Bilo mi je teško kada sam se povredio u mladoj selekciji, pet meseci sam nosio gips. Bio sam jak, nastavio sam još snažnije, pa je usledio poziv Arsenala iz Tule. Tamo sam upoznao Grofa Božovića, on me je preporučio Zvezdi i ja sam došao sa velikom željom da se pokažem i napredujem - kaže Kangva, koji sa Zvezdom ima ugovor do 2026.

"Bombarduje" Borjana

NAVIJAČI Crvene zvezde zavoleli su Kangvu jer je srčan i energičan, kao i zbog topovske desnice.

- Obožavam da dajem golove i da na treningu "bombardujem" našeg golmana Borjana, koji se nekada i naljuti zbog toga. Kao vezni igrač često se "zaletim" u napad jer volim ofanzivan fudbal, ali sam svestan da moram da popravim igru u defanzivi kako bih bio još kompletniji - ističe Kangva.

Fantazija u "Pioniru"

KANGVA je u Srbiji zavoleo košarku, išao je često u "Pionir" da bodri kolege košarkaše u Evroligi.

- Atmosfera je nestvarna, fantastična, naši navijači svuda dominiraju. Zvezda ima odličnu ekipu u košarci, mnogo mi je žao što se nije plasirala u top osam - kaže Kangva.

BONUS VIDEO: NESVAKIDAŠNjI GOL KANGVE: Ovako je Zvezda povela protiv Čukaričkog

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici