JOŠ JEDNA "KRAĐA": Sjajni vezista uskoro u dresu Srbije umesto među "pancerima", a evo koga smo sve "uzeli" drugima

N. Iljukić

03. 03. 2023. u 12:00

MLADI vezista italijanskog Udinezea Lazar Samardžić, momak rođen pre 21 godinu u Berlinu, povod je za podsetnik kako je sve Fudbalski savez Srbije i ranije umeo da bisere naših korena privoli da igraju za zemlju svojih očeva i dedova. Nekada su u FSS taj posao radili Tomislav Karadžić, Zoran Laković, Savo Milošević, Mitar Mrkela, a danas sjajnu stvar čine Dragan Stojković, Stevan Stojanović i Jovan Šurbatović.

ЈОШ ЈЕДНА КРАЂА: Сјајни везиста ускоро у дресу Србије уместо међу панцерима, а ево кога смо све узели другима

Foto: EPA

Možda zazvuči grubo, ali fudbalska Srbija je ispred nosa uspela da "ukrade" svojevremeno Nevena Subotića Amerikancima, Zdravka Kuzmanovića, Miloša Veljkovića i Aleksandra Prijovića Švajcarcima, Nemanju Gudelja Holanđanima. I da ih nagovori da dresove mlađih selekcija zemalja u kojima su rođeni ostave u svojim ormarima i obuku dres "orlova".

I po pravilu su to bili pogoci, jer su skoro svi selektori, od pokojnih Radomira Antića i Siniše Mihajlovića, pa do Slavoljuba Muslina, Ljubiše Tumbakovića i Dragana Stojkovića imali koristi od dolaska pomenutih momaka u sastav A reprezentacije zemlje u kojoj su im koreni.

Samardžić je poslednji primer kako je "fudbalska diplomatija" ponekad jača od bilo čega. Jer, aktuelni tandem iz FSS, selektor Stojković i direktor reprezentacije Stojanović, uspeo je da sa Lazarovim ocem Mladenom dogovori svojevrsni transfer iz mlade nemačke, u najbolju srpsku selekciju, posle višemesečnih razgovora. Rezultat svega će biti prozivka koju Piksi sprema za martovski start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kada će na spisku "orlova" najverovatnije biti i vezista Udinezea, a možda će i debitovati 24. marta protiv Litvanije u Beogradu. N. I.


NEVEN SUBOTIĆ

Do 2009. igrao za SAD.

Od 2009. do 2013. za Srbiju.

36 mečeva - 2 gola


ZDRAVKO KUZMANOVIĆ

Do 2007. igrao za Švajcarsku.

Od 2007. do 2014. za Srbiju.

50 mečeva - 6 golova


NEMANjA GUDELj

Odbijao pozive Holandije.

Od 2014. - Srbija

51 meč - 1 gol


ALEKSANDAR PRIJOVIĆ

Do 2010. igrao za Švajcarsku.

Od 2010. do 2018. - Srbija.

13 mečeva - 2 gola


MILOŠ VELjKOVIĆ

Do 2016. igrao za Švajcarsku.

Od 2016. - Srbija.

23 meča


LAZAR SAMARDžIĆ

Od 2017. igrao za Nemačku.

Od 2023. - Srbija.

Debi u martu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024