HRVATI TUGUJU ZBOG UKRAJINSKIH NACISTA: Veliki derbi Dinamo Zagreb - Hajduk Split obeležili navijači i rat u Ukrajini (FOTO)

Novosti online

27. 02. 2023. u 21:00

BORBA za titulu prvaka Hrvatske u fudbalu je maltene okončana posle derbija koji su odigrali Dinamo i Hajduk Split, ali će se ta utakmica u Zagrebu pamtiti i po ponašanju domaćih navijača.

ХРВАТИ ТУГУЈУ ЗБОГ УКРАЈИНСКИХ НАЦИСТА: Велики дерби Динамо Загреб - Хајдук Сплит обележили навијачи и рат у Украјини (ФОТО)

Foto: EPA

Dinamo je pobedio sa čak 4:0 i pobegao drugoplasiranim Splićanima na 11 bodova udaljenosti, i to uz meč manje, pa se posle 22. kola u desetočlanom šampionatu Hrvatske već jasno vidi kome se "smeši" šampionsko slavlje.

Ali, na tribinama "Maksimira" nije bilo samo slavlja, već i delimičnog tugovanja.

Naime, navijači Dinama, "Bed blu bojsi", nosili su transparent "Oslobodite Azov", kojim su tražili da se iz ruskih zatvora oslobode pripadnici bataljona "Azov", zarobljeni u Marijupolju tokom 2022. godine.

"Azov" se, zbog svoje ideologije, od strane mnogih tretira kao neo-nacistička organizacija, ali to pristalicama zagrebačkog kluba ne smeta.

"Bed blu bojsi" su imali i transparent "Herojima slava". Te reči su nastavak dvodelnog pozdrava koji počinje sa "Slava Ukrajini", a upravo su taj pozdrav ukrajinski nacisti koristili tokom Drugog svetskog rata". Uz to, navijači Dinama nosili su glavnim gradom Hrvatske i zastavu bataljona "Azov".

Oni su i prošle godine, pred prolećni derbi s Hajdukom,  u Šibeniku iščekivali utakmicu uz zastavu Ukrajine i zaštitni znak zloglasnog bataljona.

A dok se rat u Ukrajini nastavlja, o čemu najnovije vesti možete pratiti u današnjem blogu uživo portala "Novosti", možda se nastavi i podrška "Azovu" na hrvatskim derbijima: Dinamo i Hajduk bi mogli još jednom da se sastanu u skorije vreme, ako do eventualnog derbija u Kupu prebrode svoje prepreke. Splićani u četvrtfinalu igraju protiv Osijeka, a "modri" protiv gradskog rivala iz Zagreba, Lokomotive.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024