MANČESTER PAMTI VELIKU TRAGEDIJU, OGLASILA SE I ZVEZDA: "Legende ne umiru - one žive večno!" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 02. 2023. u 15:04

MANČESTER JUNAJTED obeležava 65 godina od avionske nesreće u Minhenu, u kojoj je poginulo osam fudbalera engleskog kluba.

МАНЧЕСТЕР ПАМТИ ВЕЛИКУ ТРАГЕДИЈУ, ОГЛАСИЛА СЕ И ЗВЕЗДА: Легенде не умиру - оне живе вечно! (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: jutjub printskrin

U avionskoj nesreći 6. februara 1958. godine poginule su 23 osobe, a od toga osam fudbalera Mančester junajteda: Rodžer Barn (28), Edi Kolman (21), Mark Džons (24), Dankan Edvards (21), Lijam Velan (22), Tomi Tejlor (26), David Peg (22) i Džof Bent (25).

Mančester junajteda je objavio tvit sa fotografijom poslednjeg nastupa tima u Beogradu protiv Crvene zvezde.

Engleski klub je naveo da tragedija "Bezbijevih beba" nikada neće biti zaboravljena.

- Njihovo nasleđe živi. Danas i svakog dana, sećamo se cveća Mančestera", saopštio je engleski klub.

Mančester junajted je promenio i profilnu fotografiju na društvenim mrežama i zamenio je satom na kojem piše tri sata i četiri minuta, jer se nesreća dogodila u 15.04 časova.

Fudbaleri Crvene zvezde i Mančester junajteda odigrali su 3:3 5. februara 1958. godine Beogradu u revanšu četvrtfinala Kupa šampiona. Engleski klub je prošao u polufinale LŠ, pošto je u prvoj utakmici slavio sa 2:1.

Avion sa fudbalerima Mančester junajteda poleteo je sutradan iz Beograda, a sleteo je u Minhen da dopuni gorivo. Nesreća se dogodila prilikom trećeg pokušaja poletanja aviona po snežnoj mećavi, a tom prilikom poginula su 23 putnika, od čega osmorica fudbalera, kao i trojica članova kluba.

I Crvena zvezda se oglasila povodom godišnjice avionske nesreće u Minhenu.

"Legende ne umiru - one žive večno!", navedeno je na sajtu Crvene zvezde.

Posle ove tragedije Zvezda je predložila Uefi da se Kup šampiona u toj sezoni prekine i da se Mančester junajted proglasi šampionom Evrope.

Evropska fudbalska unija je odbila predlog, a u nastavku takmičenja Real Madrid je stigao do svoje treće uzastopne titule. 

Junajted se digao iz pepela i deset godina kasnije postzao prvi engleski tim koji je osvojio Kup šampiona. Učinio je to najviše zahvaljujući preživelima, menadžeru Metu Bazbiju i Bobiju Čarltonu, ali za heroja Minhena proglašen je golman Hari Greg koji je tragičnog dana iz zapaljene olupine izvukao nekoliko ljudi, među njima i Čarltona i teško povređenog Bazbija, ali i suprugu jugoslovensko diplomate Veru Lukić.

- Postoji hrabrost, a postoji i ono što je uradio Hari Greg u minhenu - govorio je kasnije Džordž Best, koji je kao junior iz poštovanja čistio kopačke legendarnom golmanu.

Greg je preminuo pre tri godine, deset dana posle 62. godišnjice tragedije.

BONUS VIDEO TRAGEDIJA „BEZBIJEVIH BEBA“: Sećanje na fudbalere Mančester junajteda koji su stradali pre 65 godina

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)