TADIĆ "PRETI" VELIKOJ ČETVORKI: Kapiten Srbije sve bliži rekordu po broju nastupa za nacionaln tim

N. ILjUKIĆ

27. 09. 2022. u 20:28

MNOGO je fudbalera prošlo kroz svlačionicu fudbalske reprezentacije Srbije, dosta njih i prešišalo razne rekorde, ali je malo onih koji su od glave do pete oličenje vaspitanja, elegancije i gospodštine kao što je - Dušan Tadić.

ТАДИЋ ПРЕТИ ВЕЛИКОЈ ЧЕТВОРКИ: Капитен Србије све ближи рекорду по броју наступа за националн тим

FOTO: M. Vukadinović

Bukvalno na prste jedne ruke mogu da se izbroje fudbaleri koji su u poslednjih desetak godina na tako dostojanstven način pazili na svaki detalj u svojoj karijeri, pa čak i u odnosu sa saigračima, selektorima i novinarima, kao što je aktuelni kapiten "orlova".

Nije bilo dileme kod selektora Dragana Stojkovića, onog dana kada je od Ljubiše Tumbakovića preuzeo težak selektorski posao - traku je stavio oko ruke 33-godišnjaku iz Bačke Topole. Taj i takav Tadić će večeras u Oslu jubilarni, 90. put obući dres reprezentacije svoje zemlje, a kapitensku traku poneti 20. put. Tadić je za Srbiju debitovao 14. decembra 2008. godine u prijateljskoj utakmici protiv Poljske (0:1), na pripremama u Turskoj. Selekciju je tada vodio pokojni Radomir Antić i od tada je Tadić sarađivao sa još devetoricom selektora. Samo je sa Radovanom Ćurčićem imao "prekid na vezama", ali je zato kod svih ostalih bio na nivou, koji je primer svima koji su pre njega i koji će posle njega biti kapiteni reprezentacije.

U dosadašnjih 89 nastupa za Srbiju, Dušan je odigrao 29 prijateljskih utakmica (7 golova, 5 asistencija), 28 mečeva kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (8 golova, 25 asistencija), 15 u kvalifikacijama za EP (2 gola, 7 asistencija), 14 u Ligi nacija (1 gol, 5 asistencija) i tri na Svetskom prvenstvu u Rusiji (bez pogotka, 1 asistencija).

Kada se sve sabere, na prethodnih 89 nastupa Tadić je dao 18 golova i imao je 33 asistencije, ali će svima nama dugo u sećanju ostati ona iz Lisabona, kada je "u trepavicu" gađao Aleksandra Mitrovića u 90. minutu meča sa Portugalijom. Tada je Srbija pobedom 2:1 izborila direktan plasman na Mundijal u Kataru.

Tadić, sa ukupno 89 nastupa do ovog večeras sa Norveškom, sve je bliži apsolutnom rekordu po broju susreta za naš A tim. Najviše, 105 puta, dres naše selekcije oblačio je Branislav Ivanović, 103 puta Dejan Stanković, 102 puta Savo Milošević, a 94 puta Aleksandar Kolarov. I peti je Tadić, koga čeka nastup na Mundijalu u Kataru, pa kvalifikacije za Evropsko prvenstvo...

Od Voše do Ajaksa - 623

TADIĆ je profesionalnu karijeru započeo 2006. godine u Vojvodini. Za Novosađane je odigrao 96 utakmica (27 golova), a nosio je i dresove Groningena (76 utakmica, 14 golova), Tventea (85/32), Sautemptona (162/24) i sada nastupa za Ajaks, za koji je odigrao 204 utakmice i dao 52 gola. Sve u svemu, 623 utakmice u nogama samo za klubove i 89 za Srbiju do sinoć. Sjajan učinak za sjajnog fudbalera i još boljeg čoveka.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRANSFER BOMBA U ITALIJI?! Roma zainteresovana za napadača Juventusa