SRPSKA FUDBALSKA RAPSODIJA! Piksijevi "orlovi" čudesno nokautirali Švedsku, još korak do cilja

Novosti online

24. 09. 2022. u 22:41 >> 22:41

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je u pretposlednjem kolu Lige nacija savaladala Švedsku sa 4:1 (2:1), a da bi ostvarila primarni cilj, plasirala se u elitnu, A diviziju, gde vodi samo prvo mesto u grupi, mora u utorak da "dovoljno dobrim rezultatom" pobedi i vodeću Norvešku u gostima.

СРПСКА ФУДБАЛСКА РАПСОДИЈА! Пиксијеви орлови чудесно нокаутирали Шведску, још корак до циља

FOTO: M. Vukadinović

"KRIVO MI JE ŠTO SU NAM ZABRANILI PUBLIKU": Sergej Milinković-Savić razočaran što pun stadion nije ispratio "orlove" u KatarPred sam meč sa Šveđanima, "orlovi" su dobili vest o senzacionalnom porazu Norvežana, posle čega je postalo jasno i šta je sve neophodno Srbiji da bi prošla u "A" diviziju, ali je postalo jasno i da duel sa Švedskom više ne nameće imperativ pobede, iako se sa željom da se trijumfuje uvek izlazi na teren kada se radi o našoj nacionalnoj selekciji.

Pobediti je bilo važno i zbog eventualne situacije da gol-razlika na kraju odlučuje o konačnom plasmanu, ali i zbog uigravanja za Mundijal koji počinje za manje od dva meseca, pa su "orlovi" zaigrali vrlo odgovorno i ofanzivno od samog početka.

Pa opet, iako su uspevali da nadmudre rivala i odličnim proigravanjem krila, i "dubinskim" loptama Sergeja Milinkovića Savića, ali i solinim izdanjem novooformljenog defanzivnog trija Stefan Mitrović - Babić - Mašović, kazna za najveći dotadašnji promašaj bila je skupa.

Nepun minut nakon što je Andrija Živković desnicom uputio volej koji je "morao" da bude pogodak, jer je bio neometan na pet metara od gola rivala, Srbija je primila gol. Brza akcija Šveđana omogućila je opasnom Kuluševskom da nadmudri svoje čuvare, te da proigra Klaesona kome nije bilo teško da donese 0:1 gostima u 15. minutu.

A to kao da je trglo Piksijeve "orlove".

Dotadašnja dobra dodavanja postala su odlična. Dotadašnja solidna odbrana - izvrsna. A šansama je počeo da se ukida pridev "propuštene".

Za to se svojim bravurama pobrinuo najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena.

Već u 18. minutu Aleksandar Mitrović je poravnao rezultat glavom, na idealan centaršut Živkovića sa desnog krila.

U 45. Mitrović je maestralno reagovao na savršen centaršut Dušana Tadića iz kornera sa leve strane, a na tome se nije zaustavio.

U 50. minutu, "Mitar" je dao i treći gol, s leve strane, posle majstorskog dodavanja Dušana Vlahovića koji je u tom trenutku možda i zaslužio veće aplauze od pomenutog kolege iz napada. Jer, upravo se Vlahović najviše nervirao što je njegovom saigraču po poziciji poništen gol, a onda se najviše radovao kada je posle video-provere preinačana odluka, te se het-trikom došlo do dva gola prednosti.

A na tome se nisu zaustavili naši reprezentativci. Pred desetak mališana, koji su ih (zbog kazne UEFA) jedini i bodrili na ovom meču na stadionu "Rajko Mitić", igrali su mastralno i u odbrani, i u ofanzivnim fazama svog nastupa. To se nije menjalo ni kada je prednost dodatno rasla, ni kada su rezervisti ulazili u igru, a na radost svih okupljenih, i onih koji su putem TV prenosa pratili igru "orlova", nagrada za takav nastup došla je u vidu novog trešenja suparničke mreže.

U 71. minutu Saša Lukić je izveo najlepši potez na meču kada je svoju izuzetnu defanzivnu igru u veznom redu Srbije "nadogradio" fudbalskom bravurom - bio je na desnoj strani napada, pa levicom sa ugla šesnaesterca poslao loptu nedobranjivo u dalji gornji ugao za 4:1.

Imali su naši fudbaleri još prilika za pogodak, imali su i dve polu-šanse Šveđani kada je sve već bilo rešeno, ali glavni utisak se nije promenio: posvećena, dobro organizovana i na momente atraktivna igra "orlova" donela im je i pobedu, i novu dozu samopouzdanja pred meč odluke sa Norveškom, ali sigurno i osnaženu podršku navijača koji su imali u čemu da uživaju na ovoj utakmici.

Srbija - Švedska 4:1

90' - Žuti karton Račiću zbog prekršaja u napadu, jer je nagazio rivala, Išaka, i to nehotice

90' -  Igraće se tri minuta sudijske nadoknade vremena.

90' - Luka Jović ulazi u igru umesto Vlahovića. Šveđanima je dao gol u Stokholmu.

86' - Pripretili su Šveđani još jednom, drugi put u poslednjih šest minuta, ali su se spetljali pred Vanjom Milinkovićem Savićem.

84' - Promene u oba tima. Dušan Tadić napušta teren (traku daje SMS-u) i menja ga Stefan Mitrović, debitant iz Zvezde, rođen 15. avgusta 2002. godine. A Filip Kostić ustupa mesto Ivanu Iliću.

80' - Posle duže vremena, jedan odličan napad Švedske posle kog je ostalo 4:1 jer Olson nije najbolje ispratio zamisli svojih saigrača. Ali, akcija je bila više nego obećavajuća.

77' - BUM! Srpski projektil probušio Šveđane: Pogledajte nestvarnu majstoriju Saše Lukića (VIDEO)

76' - Naši vode ubedljivo, ali igraju tako požrtovano, da je to za svaku hvalu!

73' - Uh, ne valja ovo... Lindelof udara s leđa Aleksandra Mitrovića, on šepa... Piksi ga odmah menja. Da li je to planirano bilo da bude baš tako, ili je neko drugi trebalo da izađe, tek - najavljeni Račić je na terenu.

71' - Kakav gol Saše Lukića! Levicom sa desnog ugla kaznenog prostora - u dalji gornji ugao - 4:1!

69' - Svanberg je oprobao udarac, nije bio precizan, pa se činilo da će, posle izlaska lopte van terena biti izvršena ndruga izmena u našoj reprezentaciji. Uroš Račić će, međutim, još malo sačekati.

Dušan Vlahović na meču Srbija - Švedska / FOTO: Tanjug/AP

67' - Olsen, koji je malopre udario SMS-a, sada je pao kada mu je Milinković Savić oduzeo loptu - i... Srbin je dobio žuti karton (!?) što ga je jako iznerviralo. Bugarski sudija Kabakov baš ima čudne odluke. Ne stalno, naravno, ali neke su neverovatne (poput onog dopuštanja da se Mitrović drži s dve ruke dok čeka loptu na oko 30 metara od gola rivala i slično). Sada je i Vlahović držan, na pet metara od bugarskog arbitra, ali se on ne oglašava.

65' - Nimalo nisu nežni Šveđani u duelima. Ne prave toliko namerne prekršaje, koliko vrlo neoprezno ulaze u fizičke "okršaje", pa su tako sada faulirali "SMS"-a udarcem kopačkom u stomak. Srećom, ne mnogo jakim udarcem... (Posle ovog faula, Tadić je probao da lukavo izvede slobodan udarac, lob-dodavanje je izveo, ali su to prozreli gosti).

64' - Elanga, igrač Mančester junajteda, menja strelca Klaesena. Išak je zamenio Đokeresa.

60' - Više hiljada mališana (podsetimo, zbog kazne UEFA samo oni i mogu, uz pratioce, da budu na dve tribine stadiona "Rajko Mitić") osvetljenim ekranima mobilnih telefona ulepšavaju ionako lepu atmosferu. Divna scena na našem najvećem stadionu.

58'  - SRBIJA IMA GOL-MAŠINU! Ovako je Aleksandar Mitrović postigao het-trik protiv Švedske (VIDEO)

54' - Šveđani sada već deluju grogirano. Da ne kažemo nemoćno...

Filip Kostić na meču Srbija - Švedska / FOTO: Tanjug/AP

51' - Možda bi sada trebalo da vam pišemo kako Švedska pokušava da probije odbranu "orlova" po desnoj trani, ali mislimo da je ipak važnije nešto drugo. Naime, čovek koji se najviše nervirao kada je dosuđen ofsajd Mitrovića bio je njegov kolega iz napada, Dušan Vlahović. A upravo je Vlahović bio i najsrećniji kada je Mitroviću nakon VAR-provere ipak priznat pogodak, što na najlepši način svedoči koliko ne postoji nikakva samoživost u ovoj ekipi, već su i momci koji igraju na istoj poziciji - radosni zbog saigrača više nego zbog sopstvenih učinaka. A to je važno. Veoma važno, i za aktuelni fudbalski trenutak, i za ono što sledi.

49' - Ne, ne, gol je priznat, treći pogodak Aleksandra Mitrovića na meču!

48' - Au, šteta! Poništen je gol Srbije! Sergej Milinković Savić je počeo akciju, nastavio je Tadić, a onda se Vlahović probio po desnom krilu, idealno (kroz noge rivala) uposlio Mitrovića na levoj strani napada, ali su arbitri to poništili zbog tvrdnje linijskog sudije da je naš najbolji golgeter bio u nedozvoljnoj poziciji.

46' - Počelo je drugo poluvreme

21.52 - Darko Lazović menja Andriju Živkovića, prva izmena u reprezentaciji Srbije.

21.51 - Iz nekog razloga, kasne "orlovi" sa izlaskom na teren... Pojavili su se konačno, pa će uskoro početi i drugi deo meča.

21.39 - SRPSKO FUDBALSKO ČUDO: Aleksandar Mitrović je protiv Švedske ovako nastavio da ispisuje istoriju naše nacionalne selekcije (VIDEO)

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 2:1, a gubila je. Ipak, iako je Švedska prva povela, naša reprezentacija je igrala bolje , imala i veći posed lopte (62% vremena) i više šuteva (9:5), a i daleko raspoloženije igrače. Pre svigh dvostrukog strelca Mitrovića, ali su se istakli i Sergej Milinković Savić, i Kostić, i Tadić... A svakako i novooformljeni trio u odbrani, Babić, Mašović, Stefan Mitrović. Dobro je izgledala igra "orlova", nema šta, ali ostaje još 45 minuta igre. 

Stefan Mitrović na meču Srbija - Švedska / FOTO: Tanjug/AP

45' - Tadić je savršeno izveo korner sa leve strane, a na šest metara od gola rivala, najbolji u skoku bio je naš najbolji reprezentativni strelac svih vremena - glavom je poslao neodbranjiv udarac, za preokret i vođstvo Srbije. Fantastična igra naših, nema šta.

45' - Gooool! Aleksandar Mitrović 2:1!

44' - Uspeli su da primire "orlovi" inicijativu Švedske, ali ne baš i da u potpunosti otklone njihove opasne pokušaje. Taman su oko dva minuta imali loptu naši fudbaleri, a onda se desila brza kontra rivala, solo-prodor i šut pokraj mete. Ali, odmah uzvraćaju naši reprezentativci. Kostić i Tadić su pripretili prodorom po levoj strani, levo krilo je proigralo kapitena, a on izborio korner.

42' - "SMS" posle nekoliko dobrih dodavanja sada pokuašva i da postigne gol, a udarac sa oko 20-ak metara nije bio dovoljno precizan.

39' - Koliko samo rivali koji motre na Aleksandra Mitrovića koriste ruke "čuvajući" ga, pa to je već neverovatno. Sada on diže ruke ka bugarskom arbitru i pita se dokle će dopuštati takvo ponašanje Šveđana...

37' - Ponovo jedan "period predaha", odnosno sa borbom uglavnom na sredini terena. 

34' - Prete i Šveđani, Augistinson je oprobao udarac iskosa s leve strane, a loptu je poslao daleko iznad gola.

32' - Au, kakva akcija, kakva šansa za Srbiju! "SMS" je idealno proigrao Vlahovića probacivši loptu između dvojice rivala, po levoj strani napada Srbije, no... Vlahović je bio isuviše iskosa kada je šutirao, a onda se lopta odbila i do Tadića, praktično ga pogodila, pa je odbrana gostiju uspela da se spase. Ostaje 1:1, šteta...

Dušan Tadić na meču Srbija - Švedska / FOTO: Tanjug/AP

30' - Definitivno su gosti sada nešto konkretniji, ali od početka meča čak 69% vremena loptu ima Srbija. Koja je sada i pripretila centriranjem Tadića s leve strane za Mitrovića, ali je u poslednji čas intervnsao čuvar našeg golgetera.

29' - Posle kratkotrajne akcije "orlova", Šveđani su preuzeli loptu i uspeli da šutnu sa distance, ali drugi uzastopni put - pravo u golmana, Vanju Milinkovića Savića.

27' - Gosti opet imaju loptu nešto malo više u svom posedu.

26' - Šveđani nisu uspeli da priprete ozbiljnije ni posle slobodnjaka s leve strane, a ni posle kornera koji su nedugo zatim imali.

25' - ALEKSANDAR VELIKI ODUVAO VIKINGE: Ovako je Srbija ekspresno uzvratila nakon vođstva Švedske (VIDEO)

24' - Andrija Živković dobija žuti karton (nije baš delovalo kao da je u pitanju prekršaj za javnu opomenu), a Švedska će centriranjem s levog krila pokušati da dođe u situaciju da ponovo povede.

Detalj sa meča Srbija - Švedska, Forsberg i Živković u duelu/ FOTO: Tanjug/AP

23' - Šut Šveđana sa distance (Svanberg) doveo je do toga da lopta završi u naručju dobro postavljenog golmana, Vanje Milinkovića Savića.

21' - Kako igra Srbija, ovo je milina za gledati! Izvrsno je izneta lopta sa svoje polovine terena, Mitrvić je na sredini, uz aut-liniju, uočio trk Kostića i proigrao ga, a ovaj protutnjao po krilu i uposlio Vlahovića kod dalje stative. Iako se on bacio da postigne gol, nogom je loptu poslao za malo pokraj mete, ostaje 1:1. Ali, bez obzira na ishod ove akcije koju su okončala dvojica saigrača iz Juventusa, čitav njen tok i potezi svih koji su u njoj učestvovali zaslužuju pohvalu.

19' - Živković se "iskupio" za onaj malopređanji veliki promašaj posle kog je Srbija primila gol, jer je idealno centrirao s desne strane, a Mitrović dao čak 47. pogodak u dresu naše reprezentacije (na 75. meču za nacionalnu selekciju).

18' - Gooool! Aleksandar Mitrović, 1:1!

Aleksandar Mitrović na meču Srbija - Švedska / FOTO: Tanjug/AP

15' - Forsberg je dobro proigrao Kuleševskog, ovaj nadmudrio i Mitrovića i Babića po levoj strani napada, a onda  uposlio desno od sebe vezistu Klaesona, koji je bio sam (Sergej Milinković Savić nije bio dovoljno blizu da bi ga sprečio da postigne gol), te je usledio udarac u nebranjeni deo mreže Srbije.

15' - Šok na Marakani. Švedska vodi, odmah kazna za veliki promašaj Živkovića - 0:1.

14' - Au, kakva prilika! Spasili su se Šveđani posle kornera, no loptu su oduzeli "orlovi", na kraju je s leve strane Tadić centirirao ka daljoj stativi, a tamo, potpuno sam Andrija Živković, sa ugla peterca nije uspeo da desnom nogom izvede dovoljno dobar volej da bi promenio rezultat. Velika je to šansa bila, ali lopta je otišla daleko od mete.

13' - Lep centaršut Tadića sa desnog krila, ali u poslednji čas intervenišu Šveđani pre nego što je izuzetno ubaečna lopta stigla do nekog od "orlova". Oni su, nedugo zatim, izborili još jedan korner. Dobro igraju Piksijevi izabranici, nema šta...

11' - Nekoliko minuta s malo "mirnijim" dešavanjima na terenu, bar kada se o šansam aradi, ali borbenost ne manjka akterima ovog duela. Naprotiv.

8' - Tadić se malo svađa sa sudijom, jer ne razume zašto je dopušteno Šveđaninu da priđe na pet metara prilikom slobodnog udarca za Srbiju sa desnog krila. Arbitar samo odmahuje rukom... Neverovatno... (Inače, kapiten "orlova" je upravo i pogodio tog rivala koji je nonštalantno prekršio propis o tome koliko mora da bude udaljen "živi zid"), ali je nedugo zatim lopta ipak pripala Srbiji, ako je za utehu.

7' - Vlahović je nesportski oboren u kontri "orlova", pa je Šveđanin iz FK Verona, Hijen, dobio žuti karton.

6' - Pokušali su Šveđani da uzvrate kontroom, ali su loptu izbacili u aut želeći da proigraju opasnog Kulševskog na desnom krilu. Vrlo zanimljiv početak meča, nema šta.

5' - Dobra, dobra situacije za Srbiju! Sergej Milinković Savić (u daljem tekstu "SMS") proigrao je Kostića na levom krilu, a ovaj centrirao. Vlahović je probao glavom da postigne gol, loptu je samo prosledio ka daljoj stativi a tamo za delić sekunde zakasnio Mitrović, koji je loptu poslao van okvira gola.

5' - Tadić je centrirao, a iako su dvojica naših fudbalera loptu uspela da glavom udare, nisu je i sprovela ka nekome ko bi mogao da uputi udarac. Ipak, Švedska je vrlo brzo prepustila posed "orlovima", i to zahvaljujući dobroj igri naših fudbalera

4' - Vlahović se posle kraćeg solo-prodora pobrinuo da Srbija dobije prvi korner na meču

3' - Živković u centru pažnje, posle oduzimanja lopte rivalima i pokušaja da centrira, posle proigravanja Tadića. Nije bip uspešan, ali je naša nacionalna selekcija uzela loptu i, sem golmana, svi "orlovi" su sada na suparničkoj polovini terena.

2' - U prva dva minuta "orlovi" vrlo smireno, bez ikakve žurbe i rizika, organizuju igru na sredini terena, tražeći procepe u odbrani rivala.

Fudbalska reprezentacija Srbije pred početak meča sa Švedskom u Ligi nacija / FOTO: Tanjug/AP

Tekst potpisa

1' - Meč je počeo!

20.43 - Uz himnu "Bože pravde", koju pevaju i naši reprezentativci i članovi stručnog štaba, a i publika, vredna pomena je i velika trobojka koja je raširena celom dužinom istočne tribine:

Srpska trobojka na meču Srbija - Švedska u Ligi nacija / Foto: Đ. Samoilović

20.42 - Intoniranje himni je došlo na red. Prvo - švedska.

20.41 - Ovako trenutno izgledaju pomenute tribine:

Istočna i južna tribina pred meč Srbija - Švedska / Foto: Đ. Samoilović

20.39 - Izuzetno su popunjene južna i istočna tribina, i to decom do 14 godina (i njihovim pratiocima), a sve to zbog kazne UEFA usled koje su prazne preostale dve tribine, te odluke da samo mališani mogu da prisustvuju na ovoj utakmici.

20.24 - "Orlovi" su spremni:

20.15 - VELIKO IZNENAĐENjE U GRUPI "ORLOVA": Norveška izgubila od autsajdera, evo šta to znači za fudbalsku reprezentaciju Srbije

20.00 - Juventus je poželeo sreću njegovim članovima, a našim reprezentativcima, Vlahoviću i Kostiću, na današnjem meču:

19.38 - Dakle, na golu Srbije je Vanja Milinković Savić (Torino) dobio prednost ispred Marka Dmitrovića (Sevilja) i Marka Ilića (Kortrajk), a u odbrani se našao neočekivani trio koji čine Erhan Mašović (Bohum), Stefan Mitrović (Hetafe) i Srđan Babić (Almerija). Svoju šansu da ih odmene u nastavku meča čekaju Veljković (Verder), Pavlović (Salcrburg), Eraković (Zvezda), Mladenović (legija).

U veznom redu igraju petorica, Andija Živković (PAOK), Saša Lukić (Torino), Sergej Milinković Savić (Lacio), Filip Kostić (Juventus) i Dušan Tadić (Ajaks) dok su na klupi od "vezista" ostali Uroš Račić (Braga),  Ivan Ilić (Verona) i Darko Lazović (Verona).

Kada je o napadu reč, Piksi je šansu ukazao sjajnim golgeterima, Aleksandru Mitroviću (Fulam) i Dušanu Vlahoviću (Juventus), dok šansu čekaju Luka Jović (Fiorentina), Filip Đuričić (Sampdorija), Stefan Mitrović (Zvezda) i Nemanja Radonjić (Torino). Od preostalih pozvanih na pripreme, u protokolu nema trojice - Nemanje Gudelja (Sevilja), Alekse Terzića (Fiorentina) i Nemanje Maksimovića (Hetafe).

19.32 - Postao je poznat i sastav Šveđana. Njihov selektor Jan Anderson opredelio se za formaciju 3-4-3 i u njoj će igrati Olsen - Sundgren, Hien, Lindelof - Klaeson, Svanberg, Kajuste, Augistinson - Kuluševski, Đokereš, Forsberg

19.25 - Ako ste propustili... DOSAD NEVIĐENO: Svi znaju novi dres reprezentacije Srbije, a da li ste videli jaknu u kojoj će "orlovi" ubuduće slušati himnu "Bože pravde"

19.24 - Kapiten "orlova" je i dalje isti, nema nikakve potrebe ni da se menja, naravno, ali je bio ovih dana u centru pažnje i zbog sledeće informacije: SVETSKI MEDIJI: Dušan Tadić neće nositi traku duginih boja na Svetskom prvenstvu u Kataru

19.23 - UEFA DONELA ODLUKU: Srbiji u Ligi nacija sudi arbitar kog po dobru pamti samo jedna strana Topčiderskog brda

19.20 - Na klupi "orlova" su golmani Dmitrović i Ilić, te Pavlović, Mladenović, Eraković, Radonjić, Račić, Jović, S. Mitrović, Ilić, Đuričić i Lazović

19.17 - Evo i sastava Srbije

Vanja Milinković Savić - Mašović, S. Mitrović, Babić - A. Živković, Lukić, Sergej Milinković Savić, Kostić, Tadić - Vlahović, Mitrović

Uoči meča

Da bi naši fudbaleri izborili plasman u najviši rang Lige nacija, koji nije važan samo zbog prestiža, već i statusa "orlova" na nekim budućim takmičenjima, moraju najpre da zauzmu prvo mesto u svojoj grupi.

A trenutno su drugi.

Imaju izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija tri boda manje od Norveške, od koje su izugbili sa 0:1, ali mogu da je stignu u poslednjem kolu pod dva uslova: Jedan je da Norvežane u tom poslednjem kolu, u utorak, pobede, ali pre toga moraju da savladaju Švedsku i održe korak za liderima grupe koji danas igraju protiv Slovenije.

Vrlo zanimljiva konferencija za štampu

Selektor Dragan Stojković i kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić održali su vrlo zanimljivu konferenciju za štampu pred ovaj meč, a ona je počela pitanjem Italijana o - Dušanu Vlahoviću i njegovoj nešto slabijoj formi u poslednje vreme:

O VLAHOVIĆEVOJ FORMI

- Očekivao sam neko pitanje o utakmici, ne o Vlahoviću. Gledajte, Vlahović radi naporno u Srbiji, srećan je što je ovde, motivisan je za naredne dve utakmice. Kao selektor sam veoma zadovoljan... Možda u Italiji očekuju da postiže golove na svakoj utakmici, Serija A je teška... Sve u svemu, on je sjajan momak, žrtvuje se i očekujem da za Srbiju bude tu. U odličnoj je fizičkoj spremi, nema povreda - odgovorio je Piksi, a o dva napadača dodao:

MOGU LI VLAHOVIĆ I MITROVIĆ ZAJEDNO?

- Sve je moguće, na kraju smo ovog  turnira. Još dve utakmice su nam ostale. Želimo da budem u konkurenciji za prvo mesto, a utakmica protiv Švedske biće teška. Moraćemo da uradimo šta god je potrebno da pobedimo. Potrebna su nam tri boda. Da li ću igrati sa Mitrovićem i Vlahovićem? Obojica su sjajni napadači i ne vidim problem da budu zajedno na terenu. Kada imate dva mađioničara, ne vidim razlog da ne igraju zajedno.

LIGA NACIJA

- Liga nacija nije prijateljsko takmičenje. Bodovi se broje i važno je. Obe utakmice očekujemo u sjajnoj atmosferi, igrači su motivisani, znamo da ne postoje lake utakmice. Jučerašnje utakmice i one od pre to pokazuju. Svi žele da naprave iznenađenje, a mi znamo naš fokus. Želimo da igramo dobro protiv Švedske, da igramo lep fudbal i da na kraju dođemo do rezultata.

TADIĆ O KRITIKAMA NA RAČUN FORME

- Kada ste najstariji u ekipi i kada ste kapiten, naravno da to nekima ne odgovara. Pogotovo kada ste stranac u nekoj zemlji... Pogotovo ako ne postignete gol ili ne namestite, i uvek ste vi na udaru. I to je normalno. Igrači sa najviše kvaliteta treba da preuzmu odgovornost i kada treba i kada ne treba. Potrebno je da znaš ko si i šta si, treba da ostaneš gladan i željan uspeha. To je najvažnije.

FOKUS NA ŠVEDSKOJ, O NORVEŠKOJ POSLE SUBOTE

- Za razliku od juna kada smo imali naporan tempo, ovde je samo dve utakmice. Nema prostora ni potrebe za improvizacije, nečim što bih ja vas impresionirao. Fokusirani smo na sutrašnju utakmicu, nismo pričali o Norveškoj. Ovo nam je prioritet i to tako treba da ostane. Igrači znaju koju odgovornost nose, da uvek treba maksimum kada se igra za nacionalni tim. Imperativ je pobeda, ali neće biti lako. Puno poštujem Švedsku, a na kraju sve zavisi od nas. Ako mi budemo na svom mestu, a moramo da budemo... Smatram da dve utakmice nose veliku važnost... Nikakva tragedija nije i ako ne budemo prvi. Ali nemojte da sumnjate da ćemo pokušati da dođemo do pobeda.

PIKSI O DEBITANTIMA

- Imamo Mitrovića kao Topalovića. Nisu došli ovde da se slikaju, iako jesu zgodni momci... Došli su da upišu debi za nacionalni tim. Kada će i da li će, hoće sigurno... Kada, to ćete videti.

O ERAKOVIĆU POSEBNO

- Nemam dilemu oko tima, samo ne mogu da kažem. Pre tri dana je stvorena slika i to je tako. Svaki dan se samo potvrđuje to neko razmišljanje. Nemamo Milenkovića zbog povrede, ali igramo sa trojicom pozadi, pa neko mora da igra. Nećemo ostaviti prazno mesto, a ko će biti, to ćete videti sutra. Srbija će izaći sa timom za koji smatram da može iznese teret i izazov, koji se zove Švedska. Ko god bude bio pozadi, nemam dilemu da će odigrati vrhunski i onako kako se očekuje. Nemanja Gudelj je otišao kući, a ima i što se tiče zdravstvenih stvari, koje mi kao treneri moramo da prihvatimo. Videćemo, radi se o trojici igrača, da vidimo kako će spavati i kako će se probuditi.

ŠTA JE SA SAMARDžIĆEM?

- To je za sada nebitna tema. Što se nas tiče učinili smo šta je potrebno. Hajde da sačekamo mart, kada dođe vreme pričaćemo i tome - odgovorio je selektor na pitanje o kontroverzama vezanim za ime Lazara Samardžića koji nikako da se odluči je li Srbin ili Nemac.

O KATARU SE JOŠ NE RAZMIŠLjA

- Sve je usmereno ka Švedskoj i Norveškoj. Kada sve ovo prođe, naravno da ćemo krenuti da razmišljamo o Mundijalu. Razumem medije, ljude, ne prođe minut a da me neko ne sretne i pita da li se spremam za Katar. Ali, moramo da se ponašamo odgovorno, a kada dođe vreme... a doći će brzo, onda ćemo razmišljati i o tome. U podsvesti verovatno neko razmišlja, ali nismo pričali o Kataru. To je sekundarna stvar za nas u ovom trenutku.

KAPITEN O SARADNjI SA NAPADAČIMA

- Uvek sam u službi tima, da ih hranim loptama... Puno mi je srce kada daju golove. Svako će doći do izražaja kada pratimo instrukcije Mistera. Golovi će doći sami po sebi, samo da se opustimo.

ŠVEĐANI DOLAZE OSLABLjENI

- Ne interesuje mi tim Švedske i ko će igrati i da li će igrati. Moj tim me interesuje, naravno da znam ko igra za Švedsku, ali to je dovoljno da ja znam, neću njih da opterećujem - rekao je Piksi.


O IZOSTANKU PUBLIKE I KARNEVALSKE ATMOSFERE

- Imaćemo mladost na tribinama, a to je dodatan motiv i veća odgovornost da im pružimo zadovoljstvo i da im ta utakmica ostane u dobrom pamćenju. Verujem da će tako biti. Nije nam drago zbog kazne, ali smo je prihvatili. Ovo je jedna od poslednjih opomena, da ne dolazimo u ovu situaciju. Baš je bizarno da u utakmici pred odlazak na Mundijal nosiš tu kaznu na leđima. To je bezveze, ali na ovim prostorima nikada nije lako - rekao je Piksi, a Tadić se nadovezao:

- Biće dece, to je dodatna odgovornost jer oni treba da odu sa stadiona puni utisaka i da maštaju da postanu fudbaleri. Da budu puni utisaka i da kada dođu kući, da ne mogu da spavaju. Te stvari se ne zaboravljaju.


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (7)

Zajedno za očuvanje prirode