JOVIĆ DONEO POBEDU: Srbija slavila protiv Švedske (VIDEO)

O. M.

09. 06. 2022. u 19:01 >> 21:43

GOLOM Luke Jovića u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena utakmice na Frends areni u Stokholmu, Srbija je stigla do nova tri boda u B Ligi nacija i sada za liderom Norveškom zaostaje samo jedan bod.

ЈОВИЋ ДОНЕО ПОБЕДУ: Србија славила против Шведске (ВИДЕО)

FOTO: AP/Darko Vojinovic

Kombinovani tim Srbije odlično je počeo utakmicu. Napad je, u odsustvu kažnjenog Mitrovića i povređenog Vlahovića predvodio Luka Jović koji se na drugoj uzastopnoj utakmici odužio Piksiju za poverenje koje ima u njega uprkos problemima koje ima u Realu.

Bili su orlovi mnogo bolji rival tokom čitavog prvog i uvećem delu drugog poluvremena, a krajem utakmice došlo je do pada u igri koji srećom nije kažnjen. Ima i to svoje prednosti jer su Piksijevi puleni pokazali da su u stanju da izdrže pritisak, mada je u pojedinim trenucima izgledalo da bi malo ozbiljnija ekipa od Švedske stigla do izjednačenjnja u završnici meča.

Imali smo sreće i kad je reč o drugoj utakmici naše grupe. Favorizvana Norveška odigrala je meč bez golova sa Slovenijom koja je pola časa igrala ssa desetoricom jer je u 63. minutu isključen Blažič. 

Četvrto kolo na programu je 12. juna kada orlovi gostuju u Sloveniji, a u Oslu se igra skandinavski derbi. Remi u Oslu, uz pobedu Srbije u Sloveniji doveo bi naše momke na čelo tabele pred nastavak takmičenja poslednjeg vikenda u septembru kada će i pasti odluka.

Ceo tok meča Švedska - Srbija mogli ste da pratite u prenosu uživo na portalu "Novosti, a evo kako je to izgledalo:

KRAJ UTAKMICE

90+1' - Opustili su se naši momci i zamalo da usledi hladan tuš. Branimo se grčevito u nadoknadi vremena ali svira kraj Viser tačno po isteku trećeg minuta nadoknade.

90'- Igraće se tri minuta nadoknade izgubljenog vremena.

89' - Pokušava Forsberg iz očaja sa velike udaljenosti, lopta ide daleko preko gola. Račić je dobio žuti karton zbog prekršaja u začetku ove akcije kada je belgijski arbitar pustio prednost.

88' - Majstorija Seergeja kojom je istovremeno izbacio čuvara i uposlio Radonjića. 

84' - Radonjić je opasno zagrejao dlanove Olsena.

83' - Dve velike prilike za manje od dva minuta za Srbiju. Prvo je Tadić izborio korner koji je sam izveo a u nastavku akcije Veljković nesmotreno iz ofsajd pozicije zahvata loptu koja je mogla da stigne i do slobodnog Mitrovića, a štoper Hetafea nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

82' - Prete i Šveđani opet, ali Dmitrović uz pomoć Mitrovića uspeva da sačuva mrežu.

81'- Lepa akcija orlova koju u gol ipak nije pretvorio Kostić.

77'' - Pojačava se vezni red. Umesto strelca jednog gola Jovića ulazi Lukić. Takođe, menja štopera Piksi - umesto Pavlovića ulazi Mitrović.

76' - Svanberg vara Pavlovića i šutira iz teške pozicije slabijom, levom nogom, prejako i predaleko od gola Dmitrovića.

Na 15 minuta pre kraja utakmice u Oslu, Slovenija odoleva protiv lidera naše grupe sa igračem manje.

74' - Šveđani su preko Olsona i Avgustinsona imali veliku šansu, ali je defanzivac Švedske prebacio gol.

72' - Luka Jović ne koristi veliku priliku. Prošao je po levom krilu Kostić, centrirao. Tadić je propustio loptu a Jović je možda nije ni očekivao pa je izostala egzekucija.

71' - KAžust klizećim startom sprečava Gudelja da uposli Tadića koji je bio otvoren i verovatno je sprečio gol švedski reprezentativac.

70' - Uroš Račić menja Filipa Đuričića. Srbija i dalje ima veći posed lopte, ali odavno nismo pripretili golu Olsona.

69' - Prvi udarac Švedske u okvir gola naše reprezentacije! Brani to lako Dmitrović, ali primetan je pad u igri naše ekipe.

66' - Prete Šveđani, i uz malu pomoć Dmitrovića doalze do kornera. Ali rašćišćava to naša odbrana.

65' - Traže Šveđani penal posle pada Elange u šesnaestercu, ali ne oglašava se VAR a Viser samo odmahuje rukom.

64' - Menja Piksi bočne igrače u našem timu. Filip Kostić i Nemanja Radonjić ulaze u igru umesto Terzića i Lazović.

61' - Svamberg iz slobodnog udarca pogađa živi zid, lopta se opet odbija do njega a iz "popravnog" Šveđanin šalje loptu nebu pod oblake. Prekršaj je skrivio Pavlović koji je zbog toga dobio žuti karton.

58' - Šveđani nikako da dođu do daha. Lazović je opet prošao po krilu i centrirao ali preblizu Olsonu koji hvata loptu.

52' - Lazović sada u ulozi napadača, ali je izblokiran. Srbija je vrlo blizu novog gola i vođstva od 2:0.

51' - Nastavljaju se napadi orlova. Đuričić i Terzić lepo kombinuju, ali odbrana Švedske je izašla kao pobednik.

50' - Lazović sada pokušava da uposli Jovića ali je dva puta izblokiran.

47' - Đuričić je započeo napad Srbije uposlio Terzića koji je pokušao da uposli Jovića ali bezuspešno.

45' - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Srbija vodi i to više nego zasluženo, pošto ima loptu dve trećine vremena u svom potezu i napadala je celo prvo poluvreme uz nekoliko izglednih prilika. Šveđani su imali samo jednu izglednu priliku i još dva do tri pokušaja da dođu do gola Dmitrovića. Premalo da se savlada večeras odlična odbrana našeg tima. Raduje i što Milenković, Pavlović i Veljković odlično sarađuju sa ofanzivnom linijom tima.

45'+3 - Luka Jović postiže deveti gol u dresu Srbije, Asistent je Strahinja Pavlović posle kornera koji je izveo Tadić.

VODI SRBIJA!!!!

45' +1 - Umalo ni iz čega da primimo gol, ali imali smo sreće, a nisu to Šveđani ni zaslužili. Prevario je Kažust Milenkovića i odlično uposlio Klasona a ovaj je promašio iz pozicije iz koje je to bilo teže nego da postigne gol.

44' - Opet su posle duge pauze stigli Šveđani pred naš kazneni prostor ali su prekombinovali pa Elanga šalje loptu u gol-aut.

42' - Lukavo je pokušao Tadić uputivši nešto između šuta i centaršuta, lopta je prošla tik pored leve stative gola Olsena.

42' - Žuti karton za Olsona i slobodan udarac za Srbiju, prilika da se izvede takozvani "skraćeni korner".

38' - Posed lopte je ubedljivo na strani Srbije - 61 odsto.

37'- Samo na trenutke priprete Šveđani a to je bio slučaj i u 37. minutu kada je Elanga pokušao da prođe kroz sredinu naše odbrane.

36' - Upisan je Đuričić u beležnicu belgijskog arbitra pošto je zaustavio kontru Švedske. Prethodno je i Songberg dobio javnu opomenu zbog prekršaja nad Gudeljom.

33' - Veliak prilika za Jovića, uspeo je u poslednjem trenutku da ga blokira Avguatinson. Napad Srbije nastavlja se iz kornera koji izvodi kapiten Tadić. Fauliran je Gudelj u zoni šuta i opet Tadić uzima loptu...

32' - Terzić centrra sa levog krila ali je lopta bila lak plen za golmana domaćih.

30' - Kratko su kombinovali Šveđani iz slobodnjaka, loptu je blokirao Veljković i započeo kontru Srbije ali su ga u poslednjem trenutku stigli defanzivci Švedske i izbili loptu u korner.

29' - Žuti karton zaradio je Gudelj posle starta nad Klasenom. Slobodan udarac je u zoni šuta. 

27' - Krenuli su Šveđani u jedan napad koji je mogao da bude potencijalno opasan po naš gol, ali je Dmitrović lako uhvatio centaršut Elange iz samog ugla.

26' - Počeli su orlovi da napadaju raznovrsnije. Osim po desnom krilu pretimo sada i po levom boku, kao i kroz sredinu. 

23' - Probudili su se navijači Srbije, što je izazvalo i domaće simpatizere da se jave. Terzić nije uspeo da stigne dubinsku loptu koju mu je uputio Sergej Milinković Savić. 

21' - Opet je proradilo desno krilo srpskog napada! Lazović je kombinovao sa Sergejom i Milenkovićem i uputio upotrebljiv centaršut ali su visoki štoperi Švedske otklonili opasnost. 

19' - Malo je nedostajalo da Švedska povede. Svamberg je odlično uputio nisku loptu sa desnog krila, okliznuo se Milenković što je iskoristio da mu pobegne Klasen da mu pobegne , dođe do lopte ali je srećom loše šutirao.

16' - Posle dosta vremena prete i Šveđani. Prošli su po levom krilu i uputili loptu u srce šesnaesterca gde je intervenisao Terzić.

11' - Orlovi kontrolišu igru, ali Šveđani se disciplinovano brane.

8' - Pritisak Srbije se nastavlja. Opet je napad išao preko desne strane. Lazović je u kratkom periodu uputio dva centaršuta sa desnog krila, u drugom pokušaju Ekdal je praktično skinuo loptu sa glave Luke Jovića.

5'- Uzvraća Švedska odmah prek Kažusta, ali zaustavili su ga naši igrači na ivici šesnaesterca.

4' - Prilika za Srbiju. Napad koji nije obećavao po desnoj strani pretvorio se u opasnost po gol Švedske, alisu Lazovića zaustavili defanzivci domaćeg tima.

1' - Počela je utakmica na Frends areni. prvi napad imaju orlovi...

Intoniraju se himne i svakog časa treba da počne meč.

Reprezentativci Srbije stigli su na Frends arenu na kojoj će ovaj meč biti odigran.

Kao što je i najavljivao prethodnih dana, selektor Dragan Stojković je i pred ovaj meč promešao karte. U odsustvu kažnjnjenog Aleksandra Mitrovića špic napada predvodiće Luka Jović.

Od prvog minuta počeće i univerzalac Fiorentine Aleksa Terzić koji će zauzeti mesto uz levu aut-liniju.

ŠVEDSKA - SRBIJA 0:1

/Jović 45+3/

Stadion: „Frends arena“

Sudija: Lorens Viser (Belgija)

ŠVEDSKA (4-3-3): Olsen – Anderson, Nilson, Ekdal, Avgustinson – Kažust, Olson, Svanberg – Elanga, Kuason, Klason. 

SRBIJA (3-4-2-1): Dmitrović – Milenković, Veljković, Pavlović – Lazović, Gudelj, Milinković-Savić, Terzić – Tadić, Đuričić – Jović.

BILANS

Švedska je do sada 13 puta bila rival naše reprezentacije. Imamo nešto bolji međusobni skor - šest pobeda, pet poraza i dve nerešene. Poslednji put sastali smo se 2012. godine u prijateljskom meču u kom je Švedska slavila sa 2:1 golovima Ole Toivonena u 23. i Zlatana Ibrahimovića iz penala u 52. minutu. Strelac za Srbiju bio je Neven Subotić u 27. minutu. Prvi meč odigrali smo 1948. godine kada je Švedska u borbi za zlatnu medalju sa 3:1 savladala Jugoslaviju na OI u Londonu.

 

UOČI MEČA

Selektor Dragan Stojković Piksi upozorio je da Švedska može da napravi probleme svakoj selekciji, pa i našoj. 

Stojković je izjavio da gaji ogroman respekt prema narednom protivniku Orlova.

- O Švedskoj mislim sve najbolje. Kako tehničkom tako i u fizičkom i taktičkom smislu, uvek su u vrhu i praktično mogu da pobede svakog rivala. Šteta je što se nisu kvalifikaovali za Katar, to je za mene malo iznenađenje. Ali to ne menja moje mišljenje o njima, Švedska je tim koji može da napravi problem bilo kojoj ekipi. Ne zanima me previše na koje igrače ne mogu da računaju, gledam isključivo svoj tim i fokusiram se na ono što mi možemo da uradimo. Jedno je sigurno, protivnik će da izađe sa 11 igrača kao i mi. Naravno, imamo informacije i upoznati smo sa detaljima o stilu igre švedskog tima, ali nas ništa od toga previše ne opterećuje. Ko može da igra, igraće, ko ne može neće i idemo dalje - istakao je Stojković.

Srbija će u Stokholmu igrati bez dvojice najboljih napadača, Aleksandra Mitrovića koji pauzira zbog žutih kartona i Dušana Vlahovića koji propušta ceo ovaj reprezentativni "prozor" zbog povrede i naporne sezone u Seriji A.

Zbog toga, kao i zbog zgusnutog rasporeda, selektor je najavio rotacije u timu, kojih je uostalom bilo i između poraza o Norveške i trijumfa nad Slovenijom.

Mitrović će biti na raspolaganju selektoru Stojkoviću za utakmicu protiv Slovenije u Ljubljani 12. juna, a do tada će trenirati sa ekipom. Iako nema pravo nastupa, on je sa ostatkom tima došao i u Švedsku.

- Podsećam da je strahovit napor za igrače ovaj ubitačan ritam i četiri utakmice u deset dana. Nije lako osvežiti igrače. Rotacije u timu nisu nikakvi eksperimenti već odluke koje imaju logiku. Ujedno i prilika za igrače sa manjom minutažom, oni moraju da znaju da su deo tima i da uvek budu spremni za igru. Sa druge strane, dajete prostor nekim igračima da se odmore i napune baterije za predstojeće izazove - izjavio je Piksi.

Kapiten orlova Dušan Tadić istakao je da je Švedska tvrd i dobro organizovan rival.

- Godinama unazad Švedsku reprezentaciju krasi timski duh. Sjajno su organizovani, fizički veoma jaki i igraju vrlo disciplinovano. Kolektivno se brane, isto tako i napadaju, neće nam biti nimalo lako. U svakom slučaju dobar test za našu ekipu da vidimo koliko možemo. Radujem se ovom izazovu u Stokholmu i nadam se pobedi. Švedska igra tvrdo i žustro, ali to je dodatni motiv za naše igrače. Probaćemo da im odgovorimo našim stilom igre. Da dominiramo, da protivnik trči, a mi da se pitamo. Nebitno je da li ćemo igrati sa jednim ili sa dva napadača. To je odluka selektora - izjavio je Tadić.

U duel na stadionu "Frends arena" u stokholmskom predgrađu Solni, selekcije Srbije i Švedske ulaze sa po tri osvojena boda iz prve dve utakmice.

Norveška je na čelu Grupe 4 sa maksimalnih šest bodova, dok je Slovenija poslednja bez bodova.

BONUS VIDEO - Stolica novi trener Partizana

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024