ZVEZDA OSVOJILA KUP SRBIJE: Odlični Katai "rešio" Partizan, crveno-beli ponovili 2007!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

26. 05. 2022. u 19:59 >> 20:01

FUDBALERI Crvene zvezde i Partizana sastali su se u finalu Kupa Srbije na "Marakani". Domaći sastav slavio je sa 2:1 (1:0). Jedini gol za Partizan postigao je Slobodan Urošević, dok su golovi domaćina produkt maestralnog Aleksandra Kataija.

ЗВЕЗДА ОСВОЈИЛА КУП СРБИЈЕ: Одлични Катаи решио Партизан, црвено-бели поновили 2007!

FOTO: M. Vukadinović

Dosta oprezno igrali su i Zvezda i Partizan u uvodu meča.  Prvi je pripretio Ohi u 11. minutu, budan je bio Stevanović, a potom četiri minuta kasnije na drugoj strani pretio je Rikardo Gomeš. Previše dugo je čekao, oduzeta mu je lopta.

Sredinom drugog poluvremena povredio se Marko Jevtović, mesto na terenu ustupio je Filipu Holenderu. U 26. minutu šokirali su domaći igraći rivala.

Gajić je proigrao Srnića ispred šesnaesterca, a on je sputio loptu nekoliko metara dalje za Aleksandra Kataija, a momak iz Srbobrana tukao je po njoj toliko jako da večeras sjajni Nemanja Stevanović uprkos svim naporima nije mogao da je spreči da ode u mrežu.

Znatno opasniji u nastavku bio je Partizan. Menig je u 36. minutu odlično povukao po levoj strani. Tražio je Rikarda Gomeša, kasnio je napadač crno-belih, oprobao je udarac Miljković, nije bilo problema za Borjana.

FOTO: M. Vukadinović

Potom je viđena još jedna velika prilika  za Kataija, bolji je bio u skoku od Vujačića i Miletića, raspalio je po lopti glavom, a sjajni Stevanović hvata "živu" loptu.

Uveo je Aleksandar Stanojević Bibrasa Natha koji je nekoliko minuta nakon što je ušao u igru asistirao Slobodanu Uroševiću kod gola za 1:1. Kasnio je Gajić, a Izraelac  je poslao fenomenalnu loptu do Uroševića na drugoj strani šesnaesterca, a bivši fudbaler Napretka poravnao je rezultat

Nije dugo trajala nada Partizana, već u 72. minutu usledila je nova majstorija Aleksandra Kataija. Ispao je Miletić, Zvezdin vezista  je već na svojoj polovini dobio fantastičnu loptu od Ivanića u prazan prostor, nije uspeo pred golom Stevanovića da ga stigne Lutovac, a ni Vujačić da je spreči da završi u mreži, 2:1.

FOTO: M. Vukadinović

Povukla se Zvezda nakon drugog gola na svoju polovinu i do kraja meča uspešno se branio domaćin.

Zvezda je na ovaj način upisala drugu uzastopnu "duplu krunu", što je bio prvi put od 2007. godine da je tim sa Marakane to uspeo!

Pogledajte u nastavku kako je tekao sam meč:

Zvezda - Partizan 2:1 (1:0)
(Katai 26', 72' - Urošević 62')

Drugo poluvreme

90+4' Veliku priliku imao je Mirko Ivanić, šutirao je preko gola.

90' Šest minuta igraće se u nadoknadi meča.

85' Žuti karton za Lutovca zbog starta.

FOTO: M. Vukadinović

82' Opreznije sada igra Crvena zvezda, ali se ujedno odlično brani domaćin, te Partizan ne dolazi do prilike da ugrozi Borjana.

78' Šansu Stanković daje Marku Gobeljiću i Nenadu Krstičiću, iz igre izlaze Milan Rodić i Aleksandar Katai. Dok na drugoj strani ulaze Milovanović i Jović, a igru napuštaju Holender i Jojić.

FOTO: M. Vukadinović

72' Ispao je Miletić, Katai je već na svojoj polovini dobio fantastičnu loptu od Ivanića, nije uspeo pred golom Stevanovića da ga stigne Lutovac, a ni Vujačić da je spreči da završi u mreži.

 

69' Sada visok tempo fudbala gledamo. Menig je povukao po desnoj strani, ušao u šesnaesterac, šutirao je snažno - pravo u Borjana.

68' Katai je nakon kontre otišao previše desno u šesnaestervcu Partizana, šutirao je u spoljnu mrežu. Odmah potom Milanović je pokazao žuti karton Pavkovu zbog neopreznog starta.

FOTO: M. Vukadinović

67' Zanimljiva odluka Dejana Stankovića. Na terenu će se naći Ben, a on menja Radovana Pankova.

62' Kasnio je Gajić, a Natho je poslao fenomenalnu loptu do Uroševića na drugoj strani šesnaesterca, a bivši fudbaler Napretka poravnao je rezultat.

 

58' Menjaju obojica trenera. Kod Zvezde je Ohija zamenio Milan Pavkov, a Stanojević je umesto Lazara Markovića ubacio Bibrasa Natha.

56' Iz kornera je Jojić pokušao na prvu stativu da proigra Miletića - jako loša reakcija defanzivca crno-belih.

55' Probao je Lazar Marković, loše je šutirao.

FOTO: M. Vukadinović

53' Rodić je dobio žuti karton zbog neopreznog starta sa obe noge na Nemanji Miletiću.  Protestovali su domaći igrači, a Miloš Milanović pokazao mu je žuti karton. Podsetimo, javnu opomenu dobio je i Kanga, kao i Dejan Stanković, a na drugoj strani samo Lazar Marković je opomenut u prvom poluvremenu.

 

51' Pokušava Partizan da otvori rivala, kruže oko šesnaesterca Zvezde, ali ne uspevaju da ugroze Milana Borjana.

46' Odmah na startu poluvremena Stanojeević je napravio promenu. U igru je ušao Aleksandar Lutovac, napustio je teren njegov imenjak - Miljković.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA 1:0

45+3' Kanga i Marković dobili su žuti karton zbog čarki nakon jednog prekida. Smirio je brzo Milanović situaciju.

FOTO: M. Vukadinović

45' Tri minuta produženo je prvo poluvreme!

42' Treći odličan napad crno-belih, sada je Marković poslao loptu kroz peterac, ali nikog od njegovih saigrača nije bilo blizu nje.

40' Marković je proigrao brzo Meniga, a Holanđanin je oprobao udarac, bilo je to jako loše.

FOTO: M. Vukadinović

37' Nova velika prilika za Kataija, bolji je bio u skoku od Vujačića i Miletića, raspalio je po lopti, a sjajni Stevanović hvata "živu" loptu.

36' Menig je povukao po levoj strani, tražio je Rikarda, kasnio je napadač crno-belih, pokušao je potom Miljković, a Borjan sigurno hvata loptu.

33' Strasti su uzavrle, nezadovoljan je Stanković odlukom sudije Milanovića. Protestovao je trener crveno-belih i dobio žuti karton.

FOTO: M. Vukadinović

26' Gajić je dodao do Srnića, a on spustio loptu Kataiju, koji sa dvadesetak metara plasira loptu u ugao gola Nemoćnog Stefanovića.

 

22' Povredio se Jevtović, mesto na terenu ustupio je Filipu Holenderu.

21' Lazar Marković je namučio Radovana Pankova, hitro je prošao po desnoj strani, otišo je ipak previše udesno, šutirao je u spoljnu mrežu gola Milana Borjana.

18' Potencijalni problem za domaći sastav. Aleksandar Dragović je završio na travi usled jedne intervencije, pružena mu je lekarska pomoć.

16' Previše je hteo Rikardo u šesnaestercu Zvezde, čekao je dugo, umesto da šutira prepustio je loptu rivalu.

15' Lazar Marković je pokušao da prođe, Rodić ga zaustavlja, a potom Jevtović gubi loptu na svojoj polovini. Miletić je budan bio pred svojim golom i sprečio je mogućnost ozbiljne kontre.

11' Ohi je između Vujačića i Miletića uspeo da smiri loptu i spusti je na peterac, ali budan je bio Stevanović.

*Domaći navijači spremili su koreografiju.

 

10' Opao je tempo igre, ali su se igrači Zvezde oslobodili pritiska, sjajna atmosfera za sada na stadionu, ali se čekaju uzbuđenja na terenu.

5' Lazar Marković je uputio prvi udarac ka golu rivala, previše prostora dali su mu defanzivci Zvezde, pokušao je da nasamari Borjana koji je izašao sa gol linije, ipak nije uspeo.

FOTO: M. Vukadinović

3' Partizan ima kontrolu lopte na početku meča. Pokušao je Lazar Marković da izbegne ofsajd zamku, a dobro su ga pročitali Eraković i Pankov.

1' Utakmica je počela. Prvi napad ima Partizan.

Grobari su duel započeli bakljadom.

 

Koreografija na početku meča.

Pristigli su i navijači Partizana, odlično popunjena južna tribina.

 

Tribine stadiona Rajko Mitić solidno su popunjene, a navijači još dolaze ka Ljutice Bogdana.

 

UOČI MEČA

Sastavi ZVEZDA (3-4-2-1): Borjan - Pankov, Eraković, Dragović - Gajić, Srnić, Kanga, Rodić - Katai, Ivanić - Ohi.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stevanović - Miljković, Miletić, Vujačić, Urošević - Zdjelar, Jevtović - Marković, Jojić, Menig - Gomeš.

17.39 - Stigao je i selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

 

17.34 - Zvezdan Terzić je takođe stigao na stadion Rajko Mitić.

 

Pred sam meč oglasio se za Novosti i Aleksandar Šćekić.

 

Dešavanja na ulicama Beograda u susret duelu mogli ste da pratite u našem posebnom blogu.

16.30 - Grobari su se uputili put stadiona "Rajko Mitić"...

 

16.20 - Navijači su blokirali deo Gazele.

15.31 - Policijske snage raspoređene su kod Autokomande i stadiona u Ljutice Bogdana, za sada nema velike gužve.

 

Poslednja pet duela Crvene zvezde i Partizana završena su sa tri pobede Crvene zvezde (jednom nakon penala u Kupu Srbije) i dva puta odigran je remi. Tim sa Marakane osvojio je nedavno titulu u srpskom šampionatu.

Sigurno je da izabranici Dejana Stankovića rasterećenije ulaze u ovaj okršaj i sanjaju 2007. godinu kada je tim sa "Marakane" uspeo da odbrani "duplu krunu".

Glavni arbitar meča biće Miloš Milanović iz Ćuprije koji ima 28 godina i najmlađi je srpski sudija. Ovo je Milanoviću debi na derbiju, sudi od 2011. godine, a u Superligi je od 2019. godine. Međunarodni sudija je od 2021. godine i predstavlja jednu od najvećih nada našeg suđenja. Nema sumnje, na njemu će biti i veliki pritisak.

Pomagaće mu Nemanja Petrović i Svetozar Živin, četvrti sudija je Milan Mitić, dok su za VAR zaduženi Momčilo Marković i Aleksandar Živković.

Osvajači Kupa Srbije

Od kada je Srbije samostalna (2006. godina), Crvena zvezda ima četiri trofeja Kupa Srbije, dok Partizan ima sedam.

Poslednji put da tim iz Ljutice Bogdana i Humske nije osvojio trofej u Kupu bilo je 2020. godine, kada je osvajač bila Vojvodina.

Pet godina ranije, dakle 2015. godine trofej je ostao u Beogradu, ali na Banovom brdu. Zanimljivo, oba pomenuta finala izgubili su crno-beli.

Godine 2014. trofej je otišao u Novi Sad, godinu dana ranije osvajač je Jagodina.

Moramo da pomenemo Borac iz Čačka (2012), Sevojno (2009) i Zemun (2008) kao timove koji su dolazili do finala ali nisu uspeli da se domognu trofeja.

Izjave trenera

Stanojević je svestan da Partizan ovim duelom može da spasi sezonu.

- Srećni smo i ponosni što imamo priliku da se borimo za trofej u Kupu i jedva čekamo da počne utakmica. Odigrali smo oko 60 utakmica ove sezone, došli smo do kraja i želimo da odigramo najbolje što možemo. Na ovu takmicu ne gledam kao na mogućnost da osvojimo utešnu nagradu, nakon gubitka titule, već na jedan izuzetno važan meč koji nam može doneti važan trofej. A kad se sutrašnji meč zavri, ond amožemo da analiziramo sve urađeno, ali za mene jedna utakmica ne ože da promeni kompletnu sliku o sezoni, rekao je Stanojević.

Stanković je upitan za umor, s obzirom na to da je došao sam kraj sezone, iscrpljujuće, u kojoj je Zvezda igrala na tri fronta.

- Crvena zvezda ti daje obavezu da budeš pravi, ne bira trenutak da li si umoran ili ne. Sezona je bila veoma teška, iscrpljujuća, na momente si bio sateran uza zid, nisi smeo da izgubiš. Taj stres smo izneli junački, momci, klub, navijači, uz čuvenu parolu da zajedno možemo sve. Sigurno je da su umorni, ali imaju problem jer imaju ludog trenera koji ne želi da odustane i to prihvati kao razlog. Momenat za slavlje je prošao, i očekuje nas jedna mnogo jaka i važna utakmica, a to je derbi.

- Derbi je specifičan, sam po sebi, videli smo to i ove godine, igrali smo ih tri. Detalji, sitnice, momenti, dueli, mogu da odluče tu utakmicu i siguran sam da ćemo tako biti, kazao je Stanković.

BONUS VIDEO: Stanojević pobesneo zbog nedosuđenog penala 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)