NI CENT U ROMANOV DŽEP: Britanske vlasti bi trebalo da odobre Boeliju prodaju Čelsija

Đ. SAMOILOVIĆ

24. 05. 2022. u 21:52

ERA Romana Abramoviča na čelu Čelsija koliko sutra biće završena. Na scenu, stupiće neki novi "plavci", pod komandom američkog konzorcijuma, koji vodi američki biznismen Tod Boeli.

НИ ЦЕНТ У РОМАНОВ ЏЕП: Британске власти би требало да одобре Боелију продају Челсија

FOTO: AP

Britanska vlada trebalo bi u sredu i zvanično da odobri prodaju Čelsija Boeliju, kojeg je u konsutalcijama sa Ostrvljanima, američka banka Rejn odabrala kao naslednika ruskog oligarha koji je na "Stamford bridžu" gazdovao 19 godina.

Priča oko preuzimanja "plavaca" traje već mesecima. Boeli je prošao kroz najuže sito u moru kandidata i već nedeljama se zna da će on biti prvi čovek dvostrukog prvaka Evrope.

Ono što je prethodnih dana stvaralo problem je uveravanje Britanaca da nijedan evro od 2,9 milijardi, koliko će stajati na kupoprodajnom ugovoru, neće otići u Romanov džep. Takođe, postojala je bojazan da će Abramovič obrnuti ploču i tražiti naplatu 1,8 milijardi evra koje je "pozajmio" Čelsiju.

Roman Abramovič/Tanjug/AP

Sav novac koji Boelijev konzorcijum uloži završiće na zamrznutom računu, koji kontroliše britanska vlada i biće namenjem svima pogođenim ratom u Ukrajini.

Što se tiče Boelija, on je i sam bivši sportista i to vrlo uspešan. Bavio se rvanjem sve do odlaska na fakultet gde je izučavao ekonomiju. Ubrzo po dobijanju diplome, krenuo je da radi u bankarskom sektoru da bi u sport zakoračio preuzimanjem Dodžersa, trofejne bejzbol franšize iz Los Anđelesa. Tu je stvorio sportsko-medijsku imperiju, a pored Dodžersa, ima vlasnički udeo Lejkersima i Sparksima, košarkaškim timovima koji se takmiče u NBA ligi.

Često su ga kritikovali kako izdašno plaća igrače u Dodžersima, tako da sa te strane, navijači Čelsija ne moraju da brinu. Rasipništvo neće stati sa Romanovim odlaskom. Otkako je banka Rejn odabrala Boelija za Abramovičevog naslednika, redovan je posetilac "Stamofrd bridža" a treneri muškog i ženskog tima, Tomas Tuhel i Ema Hejs su zadovoljni prvim utiscima novog gazde.

Za 19 godina 21 trofej

U EVROPSKOM fudbalu 21. veka, verovatno mali broj vlasnika može da stane na crtu Romanu Abramoviču. Od dolaska Rusa 2003, Čelsi je osvojio 21 trofej - pet titula Premijer lige, dve Lige šampiona... Takođe, perspektiva kluba se značajno promenila, pošto je u Abramovičevoj eri, Čelsi postao jedan od najboljih i organizovanijih klubova na Starom kontinentu.

BONUS VIDEO: Navijači Zvezde na ulicama Beograda slavili titulu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri