LIVERPUL OSVOJIO FA KUP: Snovi o četiri krune i dalje žive, Salah povređen, Tuhel bez trofeja na Ostrvu (VIDEO)

Novosti online

14. 05. 2022. u 20:49

Fudbaleri Liverpula i Čelsija sastali su se u finalu najstarijeg kup takmičenja na svetu. Ekipa Jirgena Klopa igrala je za prekid posta koji traje 16 godina, a Čelsi za spas sezone i prvi trofej na ostrvu u ovoj takmičarskoj godini. Prestižni trofej posle igre nerava i "lude" penal serije ide u vitrine Enfilda, nakon što je posle 120 minuta duel završen nepopularnim rezultatom 0:0, a penalima je Liverpul trijumfovao sa 6:5.

ЛИВЕРПУЛ ОСВОЈИО ФА КУП: Снови о четири круне и даље живе, Салах повређен, Тухел без трофеја на Острву (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Liverpul je imao bolju uvertiru i delovalo je da će Čelsi doživeti sudbinu mnogih fudbalskih velikana, kada izađu na megdan Klopovoj mašineriji. Ipak, ekipa Tomasa Tuhela prodisala je nakon uvodne incijative rivala. "Plavci" su najbolje prilike propustili u razamaku od samo pet minuta. Prvo je u 23. Pulišić pogodio stativu, da bi pet minuta kasnije Alonsov udarac iz blizine sjajnom intervencijom odbranio Alison.

Prvo poluvreme samo statističi je proteklo u znaku ekipe sa Enfilda, dok su sve konkretne šanse pripale Čelsiju. Poslednju veliku imao je Romelu Lukaku u nadoknadi prvog dela, ali ni on nije uspeo da pre odmora promeni rezultat na semaforu.

FOTO: Tanjug/AP

 

Ono što je najviše zabrinulo crvenu stranu Mersisajda jeste što je najbolji strelac tima Mohamed Salah morao da napusti igru u 33. minutu igre, kada ga je zamenio Diogo Žota. Liverpulu sledi finale Lige Šampiona i još uvek su u trci da u sva četiri velika takmičenja u kojima učestvuju ponesu trofej. Povreda "faraona sa Enfilda", miljenika čuvenog "kopa" mogla bi da ima ogroman uticaj na ambicije Liverpula u finišu sezone.

Nastavak igre takođe nije doneo golove, ali zato je protekao u brutalnom tempu karakterističnom za ostrvski fudbal. Nizale su se šanse pred oba gola, ipak - mreže Vemblija ostale su netaknute u uvodnih 90 minuta igre, a tresli su se okviri gola. Prvo je Markos Alonso na sebi svojstven način izveo jedan slobodan udarac sa poludistance i pogodio prečku gola koji čuva Alison. Na drugoj strani, kolumbijska senzacija Luis Diaz, koji je viđen kao naslednik Mohameda Salaha, u 83. minutu sjajno je primio loptu na ivici šesnaesterca, "namestio" desnicu, ali pogodio je samo stativu. 

Najbolju od svih prilika propustio je levi bek Crvenih, "škotsko hrabro srce" Endi Robertson na centaršut "prekaljene čelične levice" Džejmsa Milnera pogodio je takođe stativu i propustio kolosalnu šansu da meč ne odvede u produžetak. 


U produžecima mreže su mirovale, po govoru tela igrača videlo se da ekipe nemaju snage da održe 120 minuta ubitačnog tempa, da su noge umorne, a da su oba strateg postavila taktiku koja vodi u penal lutriju.

FOTO: Tanjug/AP

A tamo...

Prvo je kapiten Čelsija podlegao pritisku i pogodio stativu u drugoj seriji. Ostali izvođači bili su koncentrisani, pa se Sadiju Maneu ukazala šansa da reši meč. Na iznenađenje svih, Mendi je pročitao nameru senegalskog sunarodnika i održao Čelsi u životu.

Drama je nastavljena. Dete Čelsija Mejson Maunt nije imao živaca, promašio je jedanaesterac i time ukazao šansu Kostasu Cimikasu da postane heroj "kopa" što je on i učinio, za erupciju oduševljenja navijača Liverpula na kultnom "Vembliju".

Liverpul je prvi put posle 16 godina osvojio ovaj prestižni trofej. Poslednji put to je učinio u Kardifu pobedivši Vest Hem, golom klupske legende Stiven Džerarda. 

BONUS VIDEO: Ko je Erling Haland najtraženiji fudbaler na svetu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije