NEZAUSTAVLJIVI SRBIN! Novak Đoković zgromio još jednog rivala u Rimu, igraće za prvu titulu u 2022.

D. N.

14. 05. 2022. u 22:18 >> 22:09

NOVAK Đoković se plasirao u finale ATP turnira Masters serije u Rimu, savladavši u polufinalu Kaspera Ruda, desetog tenisera sveta.

НЕЗАУСТАВЉИВИ СРБИН! Новак Ђоковић згромио још једног ривала у Риму, играће за прву титулу у 2022.

FOTO: Tanjug/AP

Nole je Norvežanina dobio rezultatom 6:4, 6:3 pa će se za svoju prvu titulu u 2022. boriti u nedelju protiv Stefanosa Cicipasa (koji je ranije tokom dana priredio iznenađenje, izbacivši s nadmetanja trećeg s ATP liste).


Maestralno "otvaranje" meča s Rudom, protiv kog je Novak dobio i dosadašnja dva duela, malo je opustilo Đokovića posle 4:0 na semaforu, pa je jedan brejk prednosti ispustio, ne i drugi. Ali, za razliku od prvog seta, u kome je dominirao i u dugim razmenama udaraca, a naročito u igri s osnovne linije, u drugom je Đoković našao nekog ravnom sebi. Što zbog nešto većeg broja sopstvenih grešaka, a što zbog toga što je Kasper Rud prilično podigao nivo svog tenisa, Novak je dugo morao da traga za bilo kakvom pukotinom u igri rivala. 


Našao ih je u sedmom gemu, nestvarnom po uzbuđenjima i majstorijama kojima je obilovao.

Tada srpski as nije iskoristio tri brejk lopte, četvrtu jeste nateravši suparnika na kiks, što je proslavio burno, a onda daleko, daleko mirnije - priveo ovaj meč kraju u svoju korist.

I to brejkom na radost svih navijača kojima je Novak u srcu.

KRAJ! Đoković - Rud 6:4, 6:3 

6:3 - Brejk Đokovića, pobeda!

5:3 - Uz samo jedan izgubljeni poen, Novak osvaja servis gem. Na gem je od trijumfa, mada naredni servira njegov rival.

4:3 - Brejk Đokovića! Na krilima malopređašnjeg, "savršenog" gema u kome je servirao, izvanrednim riternima je Srbin napao servise 10. tenisera sveta i nekako prilično brzo poveo sa 15:40. Istrčavanjem na mrežu probao je da već u narednoj razmeni dođe do osvajanja brejka, no lukavo ga je Rud nadmudrio, a onda osvojio i još jedan poen (zbog Đokovićeve greške) pa se borba produžila. Prvo je norveški teniser bekhendom poslao lopticu u aut, čime je Nole stigao do treće brejk šanse, ali je potom pasing-šot suparnika nadmudrio Đokovića, te je posle sedam minuta borbe - gem i dalje bio "na tacni" i za jednog i za drugog takmaca. Kasper Rud je potom zbog jednog "malog auta" omogućio lideru ATP liste da dođe do nove brejk šanse, a on je nije propustio - i uz glasan uzvik proslavio!

3:3 - Odličan, odličan nastup Novaka u "njegovom" gemu. Bez izgubljenog poena dolazi sa 2:3 na 3:3. Posle 27 minuta igre u drugoj deonici, za sada još uvek bez brejk šansi. 

2:3 - Nema šta, Kasper Rud igra na totalno drugačijem nivou nego što je bilo na početku meča, kada je gubio sa 4:0. Daleko, daleko je to viši nivo tenisa, ali i dalje je Novak "blizu", preti u tim servis-gemovima Norvežnima. Opet je osvojio dva poena... 

2:2 - I te kako je interesantan ovaj duel u drugoj deonici. Nema nekih spektakularnih poteza, ali taktičko nadmudrivanje, vrebanje greške suparnikia u igri s osnovne linije (u kojoj je Rud sve bolji i sve precizniji) doveli su do toga da je gem na Noletove servise potrajao skoro četiri minuta, iako je Đoković izgubio samo jedan poen. Idemo dalje, opet nerešeno, Norvežanin sledeći servira.

FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Deseti teniser sveta je, u skladu sa podizanjem forme na ovom meču, diktirao tempo i u svom drugom servis-gemu, ali ga je Novak sada malo bolje "pratio". Da je Đoković bio malo precizniji, ne bi zastao samo na dva osvojena poena... U svakom slučaju, posle 13 minuta igre u drugoj deonici, 2:1 za Norvežanina.

1:1 - Sve zanimljiviji je nastup Ruda, koji je počeo da ostvaruje direktne poene i u Novakovim servis-gemovima. Jedan takav udarac (kojim je poslao lopticu brzinom od 187 kilometara na sat), doneo mu je 30:30, ali je dva naredna poena ipak Srbin "uzeo", time i "svoj" gem.

0:1 - Kasper Rud je bez izgubljenog poena osvojio prvi gem drugog seta, tokom kog je Novak Đoković u jednom trenutku - pao. Krenuo je u desnu stranu, zastao, a tada mu je proklizala leva noga koja je bila ispred desne i - najbolji teniser sveta je završi na tlu. Pridigao se, otišao po peškir, obrisao se i odigrao poslednji poen (koji je Norvežanin prilično lako osvojio)

Kasper Rud tokom polufinala mastersa u Rimu protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

6:4 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Izvanredno je "otvorio" Novak servis-gem, silovitim početnim udarcima brzo stigao do 30:0, potom ga je podloga malo prevarila, tj. loptica je neočekivano odskočila blago u stranu, te je izgubio poen, no... Nije dugo prošlo, a osvajanjem dva od tri naredna poena, i to poslednjeg u ovoj deonici na drugi servis, Srbin je osvojio prvi set. Ne onako sjajnom igrom kao na samom početku, ali - dovoljno dobrom za aktuelni trenutak. Novak Đoković je, posle tog poena, pogledao po tribinama, klimajući polako glavom, kao da priziva još veću podršku.

5:4 - Probao je Novak da uzvrati udarac, "imao" rivala na 40:40, ali je onda dvaput u nizu razmene s osnovne linije završio prejakim forhendima i - gem je pripao onome koji je i servirao, Kasperu Rudu. Đoković će, drugi put u ovom meču, servirati za osvajanje seta.

5:3 - Brejk Ruda! Pa, ovo je već malo ko očekivao. Ali, eto, desilo se. Norveški teniser je značajno podigao nivo svoje igre, a Nole počeo da šalje lopticu češće u aut, nego gde treba. I, desilo se šta se desilo, Rud je nadoknadio brejk zaostatka, pa će servirati za dodatno rezultatsko približavanje.

5:2 - Nije se Novak baš maksimalno trudio u gemu u kome je Rud servirao, što je pokazao i rezultat - Norvežanin je osvoji servis-gem bez izgubljenog poena. Novak je na potezu, mogao bi da osvoji set...

5:1 - Ne pada nivo igre Noleta na ovom meču. Vodi sa 9:4 kada se radi o poenima koji u potrajali devet ili više udaraca, dobro servira, malo greši. Ide to kako treba, za sada. Neka se tako i nastavi.

4:1 - Prvi put na meču, Kasper Rud, deseti na ATP listi, osvaja gem. I to bez izgubljenog poena. Đokovi ćodlazi na klupu, malo se osvežio nekom tečnošću, pa nekoliko sekundi proveo žmureći. Karakteristična koncentracija najboljeg tenisera sveta pred nastavak duela.

Novak Đoković i trenutak koncentracije... / FOTO: Tanjug/AP

4:0 - Vrlo interesantan gem, na Noletove servise. Mnogo teže ga je Đoković osvojio nego prethodna tri, jer je Rud pokazao daleko mirniju, igru bez mnogo grešaka. Srbin je u jednom trenutku morao da se izvini što je osvojio poen jer je posle lošeg udarca, kada se činilo da loptica ide u aut - ona pogodila liniju. Bekhend je potom "izdao" Novaka, čime je Norvežanin sprečio da se tada završi gem, ali iako je potom naš as bio u prilično nezahvalnoj situaciji - maestralnom odbranom je naterao suparnika na grešku. Bio je to 14. poen s osnovne linije koji je osvojio najbolji teniser sveta (naspram dotad pet rivalovih), što je dovoljno oslikavalo dominacuju u toj igri. A koji tren kasnije, Nole je i na mreži pokazao "da zna znanje", istina, gem je osvojio tek iz "popravnog" smeča.

3:0 - Brejk Đokovića! - Kako igra Nole na početku ovog meča... Maestralno. Posle 14 minuta igre, "tri razlike" za Srbina, koji je propustio dve brejk šanse u trećem gemu, ali ne i treću. Nema šta, impresivan početak.

2:0 - Novak je vrlo dobrom igrom za minut i po došao do 40:0, nije potom uspeo da sledećim poenom "potvrdi brejk", jer je kiksnuo, ali je već iduću razmenu udaraca rešio u svoju korist.

Novak Đoković tokom polufinala mastersa u Rimu protiv Kaspera Ruda / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Brejk Đokovića! - Sjajan početak srpskog tenisera, koji je "napao" Rudove bekhende i koristio svaki iole loš udarac rivala da preuzme inicijativu. Desila se i jedna zanimljiva situacija: Kasper Rud je, braneći se na mreži od Novakovog "pasing šota", postavio reket i pomislio da je poentirao, pa je otišao da servira. Nije shvatio da je lopticu poslao "za dlaku" van terena, pa je bio ubeđen da je posle tog poteza nerešeno, a ne da je Nole došao do brejk lopte. I, kada je Đoković osvojio naredni poen, a sudija proglasio kraj gema, Norvežanin je ostao u čudu. Odmah je prišao arbitru da pita šta se dešava, a onda mu je objašnjena cela situacija. Rud je slegnuo ramenima, uz komentar "Nisam čuo kome je pripao onaj (sporni) poen, mislio sam da je meni...".

20.35 - Servisima Kaspera Ruda počeo je meč!

20.29 - Takmaci su izašli na teren. Sledi bacanje novčića kojim se odlučuje ko će prvi servirati, kraće zagrevanje, pa duel.

20.26 - Konačno! Đoković i Rud su u hodniku koji vodi ka terenu, konačno će izaći na igralište!

20.14 - Navijači tek sada ulaze na tribine centralnog terena "Foro Italika". Prvo su morale da se isprazne, posle pomenutog polufinala teniserki, jer su se karte za muško polufinale posebno prodavale, pa tek sada navijači koji imaju te ulaznice - ulaze... Izgleda da će meč Đoković - Rud početi oko 20.35 ili malo kasnije.

20.00 - Prilično se odužilo ovo čekanje da na teren izađu srpski i norveški as. Očekivali su se oko osam, ali, izgleda da njihov duel neće početi pre 20.15 ili koji minut kasnije...

19.30 - Malo se "odužio" današnji program u Rimu, ali nakon što je (konačno) završeno i žensko polufinale (Švjontekova je dobila Sabalenku za tili čas, sa 6:2, 6:1, ali je potom Ons Žabur tek posle tri seta savladala Kasatkinu - 6:4, 1:6, 7:5), uskoro će i Nole na teren.

18.45 - IZNENAĐENjE U RIMU: Ispao treći teniser sveta, Đoković saznao rivala u finalu

Uoči meča

Nole će, od ponedeljka, i 370. sedmicu provesti na teniskom tronu, što mu je omogućila jučerašnja dramatična pobeda nad Feliksom Ože-AlijasimomTime je došao na sedam nedelja od apsolutnog teniskog rekorda po vladavini na svetskom rangiranju, koji je u vlasništvu Štefi Graf (377 sedmica).

Rud je, sa druge strane, preslišao Nadalovog Dželata, Denisa Šapovalova.

Važnost meča za Đokovića

Novak Đoković će treći put u karijeri igrati protiv Ruda, za sada ne zna za poraz od tog rivala, a pritom je njihov današnji meč izuzetno važan za srpskog tenisera.

Ukoliko želi da i do kraja Rolan Garosa zadrži prvo mesto na ATP listi, naš as mora da pobedi Norvežanina. Uspe li u tome, bez obzira na ishod rimskog finala obezbediće prvu poziciju do kraja pomenutog grend slema u prestonici Francuske.

Rolan Garos, inače, počinje u nedelju 22. maja i traje dve sedmice.

BONUS VIDEO Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je postao najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije