HRVATIMA SMETA SAMO JEDNO: Komentarisali novi grb Srbije, a ne znaju istoriju (FOTO)

Novosti online

16. 03. 2022. u 21:59

FUDBALSKA reprezentacija Srbije na narednom Svetskom prvenstvu u Kataru imaće nove dresove, ali ne samo to već i sa novim grbom na grudima naših "orlova".

ХРВАТИМА СМЕТА САМО ЈЕДНО: Коментарисали нови грб Србије, а не знају историју (ФОТО)

Tanjug/AP

Na prvenstvu u Kataru koje će se igrati novembra meseca Srbija će nositi dresove sa novim grbom, četiri slova s zameniće orao. To je potvrđeno na sednici Izvršnog odbora FSS.

Promena na dresu naših fudbalera izazvao je veliku pažnju i u Hrvatskoj.

Naime jedan od najpoznatijih hrvatskih portala "Indeks" je ovako ispratio promenu na dresu naših fudbalera:

- Srbija će na Svetskom prvenstvu u Kataru igrati sa novim grbom. Amblem koji je potvrdio izvršni odbor tamošnjeg saveza odmah je izazvao polemike. Nije čudno što su na njemu istorijski simboli Srbije - dvoglavi beli orao, ocili, i crveni štit - nego što su se tamo našli ljiljani. Oni su povezani sa Bosnom, a bili su na njenim, u poslednje vreme, zastavama i grbovima Bosne i Hercegovine.

Ono što u Hrvatskoj, izgleda, ne znaju, to je da su se kao hrišćanski motiv, ljiljani u heraldici još od Srednjek veka čvrsto vezivali za majku Isusa Hrsta i označavaju izabranost, neporočnost Bogorodice. Spoj tri latice u gornjem delu heraldičkog cveta simboliše Sveto Trojstvo, a simbolika ljiljana ogleda se i u brojnim stihovima Starog i Novog zaveeta.

U srednjovekovnoj Srbiji, motiv ljiljana nalazio se na kraljevskim regalijama, manastirskim freskama, novcu... Ali, nekome je to, izgleda, dosad bilo nepoznato, pa otuda i pomenuti komentari hrvatskih medija.

BONUS VIDEO: DEVOJČICE ŽELE DA IGRAJU FUDBAL: Tim menadžerka ženske fudbalske selekcije Bojana Veselinović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!