BAŠ NEVEROVATAN MEČ: Zvezda prokockala penal, poništena joj tri gola, Rendžers bez trunke milosti!

D. N.

10. 03. 2022. u 22:57 >> 22:57

CRVENA Zvezda je izgubila prvi meč osmine finala Lige Evropa od Rendžersa, u Glazgovu je domaćin trijumfovao sa 3:0, i to posle izuzetno uzbudljive utakmice u kojoj su crveno-belima poništena tri gola, Katai prokockao penal, a Kanga uzdmrao prečku. Revanš se igra na stadionu Rajko Mitić sledećeg četvrtka od 18.45.

БАШ НЕВЕРОВАТАН МЕЧ: Звезда прокоцкала пенал, поништена јој три гола, Ренџерс без трунке милости!

FOTO: Tanjug/AP

Kada se pred 50.000 gromoglasnih navijača ekipa hrabro suprotstavi rivalu, dvaput mu zatrese mrežu za uvodnih 13 minuta, ali VAR-intervencije to ponište zbog ofsajda, kada se dobije i šansa za pogodak u vidu najstrože kazne u 24. minutu, onda bi to trebalo da bude razlog za zadovoljstvo. 

Ali, češće se trener Zvezde, Dejan Stanković, hvatao za glavu nego ikada pre... 

Jer, Rendžers je, za razliku od gostiju iz Beograda, koristio svoje šanse. Prvu posle kontakta Srnića i Kenta u kaznenom prostoru crveno-belih, što je Tavernije iskoristio da iz jedaneasterca savlada Borjana u 11. minutu.

Nedugo zatim, Aleksandar Katai je po drugi put savladao Mekgregora, ali mu je i taj pogodak bio poništen posle VAR-intervencije, a mukama gostiju tu nije bio kraj. Igrao se 15. minut, kada je škotski klub izborio korner, a posle kraće akcije lopta je sa desnog krila poletela ka petercu. Najbolji strelac Rendžersa, Morelos, u trenutku centaršuta jeste bio u ofsajdu, ali dok se vraćao unazad, loptu je baš ka njemu nehotice skrenuo Strahinja Eraković, a Kolumbijac to iskoristio da udvostruči prednost.

Kada je Džek skrivio penal, oborivši Ivanića u 24. minutu, činilo se da će Zvezdi konačno "svanuti", ali... Jedno su bile želje, a drugo bravura iskusnog Mekgregora, koji se "protegao" koliko je god mogao, a bacivši se na pravu, desnu stranu, šakom je zaustavio jedanaesterac Kataija.

Iako Zvezda nije odustajala od ofanzivne igre, a posle vrlo uzbudljivih 45 imala je i veći posed (52%), i bolji procenat uspešnih dodavanja (82% naspram 73%), te samo jedan šut manje od rivala (4-5), i iako je bolje "otvorila" nastavak meča, navijači Rendžersa su već u 51. minutu proslavili treći pogodak svojih ljubimaca.

Opet je prekid bio koban po crveno-bele, jer je Tavernijeov korner bio savršeno izveden, a defanzivac Balogun odličnim udarcem glavom poslao loptu neodbranjivo u Zvezdinu mrežu - 3:0.

Kada je Stanković umesto Srnića i Ohija poslao na teren Bena i Pavkova, "poslao" je i promenu taktike, jer je Zvezda naprasno krenula da igra isključivo preko svojih krila, želeći da centaršutevima ka osvežnom špicu dođe do povoljnijeg rezultata. Ostajalo je, međutim, dosta prostora u crveno-beloj defanzivi, što je Rendžersu otvaralo mogućnosti za kontranapade.

U takvoj fudbalskoj slici, ostalo je da se vidi da li će pre ekipa s Marakane pronaći dovoljno procepa u suparničkoj odbrani, ili će tim iz Glazgova naći način da po četvrti put matira Borjana. Domaćin je, pritom, imao i odlične prilike (Dragović je zaustavio loptu na gol-liniji), ali i mnogo sreće, kao kada je Kangin projektil u 72. minutu uzdrmao prečku, a pogodak Bena bio poništen zbog malog, ali pravilno dosuđenog ofsajda.

Na kraju, teško da bi poraz od 3:0 ijednu ekipu mogao da ohrabri pred revanš, međutim... Imajući u vidu sve dobre stvari koje je Zvezda prikazala na Ajbroksu, uz evidentne i to prilično ozbiljne probleme prilikom prekida u korist rivala usled nestvarno dobrih centaršuteva Tavernija, čini se da ekipa trenera Dejana Stankovića još nije rekla svoju poslednju reč u ovom dvomeču. Da, potrebno joj je pravo čudo na "Marakani", a baš u njenu "moć" se svi crveno-beli i uzdaju.

Prvi meč osmine finala Lige Evrope

Glazgov Rendžers - Crvena zvezda 3:0 (2:0)

Strelci: Tavernije iz penala u 11. minutu, Morelos u 15. i Balogun u 51.

Glazgov - Stadion: Ajbroks; Gledalaca: 48.000; Sudija: Serdar Gozubujuk; Žuti kartoni: Džek, Aribo - Sanogo, Rodić, Eraković, Ben

RendžersMekgregor - Tovernije, Goldson, Balogun, Bosi - Džek (od 75. Sands), Lundstrom - Aribo (od 75. Sakala), Kamara, Kent, Morelos

Crvena zvezda: Borjan - Pićini (od 71. Gajić), Eraković, Dragović, Rodić - Srnić (od 61. Ben), Sanogo - Katai (od 84. Motika), Kanga, Ivanić, Ohi (od 61. Pavkov)

KRAJ! Glazgov Rendžers - Crvena zvezda 3:0

93' - Žuti karton za Bena, zbog prekršaja na 35 metara od Zvezdinog gola.

91' - Sakala je oprobao udarac s 20-ak metara, iskosa je šutirao s desne strane, a Borjan sačuvao mrežu Zvezde.

90' - Igraće se još tri minuta 

89' - Goldson je umalo doneo 4:0 domaćinu, jer je lopta preletela sve u petercu Zvezde posle slobodnog udarca s leve strane - a on se našao kod dalje stative i... propustio da loptu sprovede u mrežu.

86' - Opet poništen gol Zvezde! Pavkov je spustio loptu grudima Ivaniću, ovaj šutirao, a kada je golman Mekgregor odbio loptu, Ben je pritrčao i s desne strane zatresao mrežu domaćih. Međutim, bio je u malom ofsajdu i... treći put na ovom meču poništen je pogodak crveno-belih.

85' - Menja Kataija Motika (Zvezdinog vezistu na izlazu s terena grli Stanković, bes je bio privremen)

84' - Besni Dejan Stanković, baš... Katai je prepustio Benu slobodnjak, ovaj pogodio "živi zid". Hteo je trener Zvezde da desetka šutira taj slobodan udarac, ali... Bilo je šta je bilo.

83' - Ofanzivni Zvezdin bek, Gajić, fauliran je na oko 25 metara od gola Rendžersa. "Po sredini", što bi se žargonski reklo. Trojica Zvezdinih fudbalera su kod lopte - Ben, Kanga i Katai.

82' - Eraković je dobio žuti karton. Ali, Zvezda brzo dolazi opet u posed.

81' - Kakvi napadi Crvene zvezde! Gajić se odlično probio, posle duplog pasa sa Kangom loše uputio "povratnu", ali je Zvezda došla do lopte, Ivanić progirao levo od sebe Kataija, a golman Mekgregor uspeo da zaustavi njegov šut... 

80' - Mladi Motika će uskoro na teren, Stanković će u igru poslati i pojačanje iz Bajerna.

78' - Tavernije nastavlja savršeno da centrira. Ovoga puta iz slobodnog udarca sa desne strane, a Goldson ne uspeva dovoljno dobro da zahvati loptu iako je išla baš ka njemu, pa Borjan uspeva da spreči novi pogodak domaćih.

76' - Tri, četiri minuta nešto mirnije igre, posle baš burnih trenutaka...

72' - Prečka! Kakav šut Gelora Kange, ostaje 3:0! Sjajan udarac sa distance zaustavio je okvir gola.

72' - Indisponiranog Pićinija menja Gajić.

70' - Opet prekid-opasnost po Zvezdin gol! Tavernije sjajno izvodi kornere, a Godson je nadskočio Pićinija i umalo doneo 4:0 - u tome ga je sprečila intervencija Dragovića na gol-liniji!

67' - Zvezda se potpuno orjentisala na igru po krilima i centaršuteve, ali mnogo je prostora u njenoj defanzivi sa kontre rivala. Sada su domaćini probali da upravo tako dođu do 4:0, ali centaršu u situaciji 2-na-2 nije bio dobar da bi Morelos stigao do lopte.

64' - Morelos se izborio za šut s desne strane, ali traljavo je to uradio, pa je Borjan lako uhvatio loptu. Odnos u ukupnom broju šuteva je 10-7 za Rendžers, od čega u okvir gola 7:3

63' - Kakva šansa za Bena! Rodić ga je dobro uposlio sa levog krila, novajlija u igri Zvezde dobro primio loptu, ostao na ivici peterca oči u oči sa golmanom Rendžersa koji mu je odranio šut!

61' - Izmene u Zvezdi, Srnića i Ohija menjaju Ben i Pavkov.

60' - Posle Sanoga, i Rodić je igrač Zvezde sa žutim kartonom, zbog prekršaja na sredini terena.

57' - Opasno je bilo po Zvezdin gol. Sjajni Tavernije je iz slobodnog udarca s levog krila rešio da šutira, kada su svi očekivali centaršut, a pogodio je spoljni deo mreže.

55' - Pokušavaju igrači Zvezde da individualno prođu svoje čuvare, a to im ne uspeva, i posle toga kreću prilično obećavajući napadi Rendžersa. Srećom po crveno-bele, odbrana srpskog šampiona uspeva da isprave te kikseve vezista. Bar u ovim trenucima.

52' - Ponovo "grme" tribine Ajbroksa. Uživaju navijači Rendžersa u igri svojih ljubimaca.

51' - Gol! Rendžers vodi 3:0, posle kornera - Balogun glavom postiže pogodak, nadvisio je u skoku čak trojicu igrača Zvezde koji su bili uz njega!

50' - Dve solidne akije Zvezde, u nizu. Prvo je Kanga za nijansu preslabo poslao loptu Ivaniću, te su domaćini intervenisali na oko 20 metara od svog gola, a sada je Katai probao da promeni rezultat udarcem sa distance, ali je bio izblokiran.

48' - Jedan od Zvezdinih navijača došao je na "Ajbroks" sa zastavom Seltika, gradskog i Rendžersima mrskog rivala...

46' - Počelo je drugo poluvreme, nema izmena u ekipama, s tim da su se najviše zagrevali Zvezdini fudbaleri Ben i Pavkov, pa bi njihov ulazak mogao uskoro da se očekuje.

Kraj poluvremena. I to kakvog! Zvezda je imala veći posed lopte (52%), pet šuteva (jedan više domaćin), bolje dodavala loptu (82% naspram 73% uspešnih dodavanja), poništena su joj dva gola (zbog ofsajda), imala je i penal (koji Katai nije iskoristio) - a Rendžers je svoje dve šanse sproveo u željeni cilj, zatresao je Zvezdinu mrežu, igrao uostalom konkretnije i opasnije, pa nema sumnje da nas čeka još 45 uzbudiljivih minuta, ali sigurno i takav revanš u Beogradu.

45' - Tavernije u opasnom prodoru po desnoj strani, šutira i - biva izblokiran. Korner za Rendžers u petom minutu sudijske nadoknade vremena.

45' - Ohi oči u oči sa golmanom Mekgregorom, koji mu sjajno brani šut a onda sudije ukazuju da je Zvezdin napadač bio u ofsajdu.

45' - Kanga je šutirao sa distance i... pogodio Ohija.

45' - Igraće se čak pet minuta sudijske nadoknade vremena u prvom poluvremenu

45' - Strelac drugog gola, Morelos, šutira sa distance - brani Borjan.

44' - Ivanić se odlično probio po levom krilu, činilo se da je izborio korner, činilo se to i njemu, ali... sudija tvrdi da je gol-aut.

42' - Šansa za Rendžers, pa šansa za Zvezdu - domaćini su šutirali neprecizno sa 12, 13 metara, a na drugoj strani terena Ohi za malo kasni na sjajan Rodićev centaršut!

39' - Dok se nešto mirnijim ritmom privodi kraju prvo poluvreme, evo situacije koja je iznervirala mnoge Zvezdine pristalice. Ovo je početna pozicija Morelosa (u ofsajdu) koji sekund pre nego što je dao gol:

... ali, kako je loptu Kolumbijcu nehotice dodao jedan od Zvezdinih igrača, to su arbitri smatrali "novom akcijom", pa je pogodak priznat:

35' - Kanga izvodi korner... i šalje loptu daleko od bilo kog saigrača. Trener Zvezde, Dejan Stanković, sedi na klupi i hvata se za glavu. Šta je sve prošla njegova ekipa za ovih nešto više od pola sata, i ne čudi - dva poništena gola, dva primljena, a tu je i Kataijev promašen penal...

33' - Dva, tri minuta borbe na sredini terena, a onda je Kent probao da iscenira još jedan penal, tvrdeći da ga je Katai rukom oborio na bočnom rubu kaznenog prostora Zvezde. Ništa od drugog jedanaesterca za Rendžers, a trećeg na meču.

30' - Aribo dobija žuti karton zbog vrlo oštrog faula nad Kangom. On je drugi opomenuti igrač domaćih, posle Džeka koji je skrivio penal.

29' - Zvezda polako uspeva da sve duže zadrži loptu u svom posedu. Kada ju je na trenutak izgubila, Borjan je istrčao na 25 metara od svog gola i igranjem glavom presekao kontru suparnika.

27' - Vratio se Rendžers svojoj ofanzivi... Eraković, posle dve nesigurne intervencije, oduzima loptu rivalima.

25' - Šta se sve dešava pred golom Rendžersa! Ivanić, Sanogo... Ohi, svi su pokušali da daju gol posle kornera (nakon odbranjenog penala), ali je izdržala odbrana domaćih. Onda se desio sukob Sanoga sa jednim od igrača Rendžersa, zbog čega je dobio žuti karton.

24' - Zvezda nije iskoristila penal! Katai je šutirao nisko, levo... golman Mekgregor odbranio taj šut!

23' - Penal za Zvezdu! Džek je oborio Ivanića!

21' - Kanga je probao da postigne gol direktno iz kornera, ali to što je šutirao vrlo jako - nije ni približno bilo istog kvaliteta kada se o preciznosti radi.

21' - Posle velikog pritiska Rendžersa (i zaglušujuće atmosfere na "Ajbroksu"), Zvezda je izborila korner.

18' - Zvezdina početna ofanzivna igra naprasno je nestala posle drugog primljenog gola, a sada su gosti imali i sreće posle ne baš sjajne procene Erakovića - ali usledio je slab šut koji je Borjan zaustavio. Nedugo zatim, opet izgubljena lopta crveno-belih, i novi (sada izblokirani) šut Rendžersa.

FOTO: Tanjug/AP

15' - Novi gol za Rendžers! Posle kornera sa desne strane, Morelos se našao na pravom mestu i, kod dalje, leve stative, levicom "iz prve" poslao dijagonalno loptu u Zvezdinu mrežu.

13' - Opet je Katai dao gol, opet pomoćni sudija pokazuje da je ofsajd! Dugačko dodavanje je čekao u liniji sa odbranom domaćih, a onda uspeo da nadmudri golmana Rendžersa, postigne gol iskosa s desne strane, ali... nova VAR provera nije išla na ruku crveno-belima, pa im je drugi pogodak poništen.

12' - Ceo "Ajbroks" je na nogama, hiljade navijača Rendžersa skaču i pevaju, slaveći vođstvo.

FOTO: Tanjug/AP

11' - Rendžers vodi! Tavernije je rešio da izvede najstrožu kaznu - i poslao loptu gore desno, dok je Borjan otišao u suprotnu stranu.

10' - Penal za Glazgov Rendžers!

9' - Meč je prekinut kako bi se u VAR sobi pregledao kontakt Srnića i Kenta u Zvezdinom kaznenom prostoru. VAR-sudija je pozvao glavnog arbitra, Serdara Gozubujuka, da on sam na ekranu proceni situaciju...

8' - Džek je oprobao udarac sa 20-ak metara, bilo je to snažno i nisko, ali ne i precizno. Prilično interesantan početka utakmice.

7' - Ofanzivno igra Zvezda. Prvi pokušaj Pićinija, dugim dodavanjem, nije prošao, ali je gost uzeo loptu, pripretio centaršutem Kataija s levog krila, a onda je i Sanogo oprobao (slabo) udarac - bio je izblokiran.

6' - Obećavajuća situacija na rubu kaznenog prostora Rendžersa, no Srnić, koji se zaleteo, faulirao je Baloguna pa je dosuđen prekršaj u napadu Zvezdinog veziste.

5' - Pokušao je domaćin da brzom akcijom uzvrati, ali je Zvezda uspela da osvoji loptu i krene u svoj napad.

4' - Što se tiče poništenog gola Zvezde: pomoćni sudija je podigao zastavicu jer je Katai bio u nedozvoljenoj poziciji, pa iako nije odmah dirao loptu, kada je do nje došao Ivanić i proigrao ga, šut koji je usledio iskosa s leve strane - usledio je od igrača koji se "aktivirao" posle ofsajda. 

3' - Katai je uspeo da pogodi gol Rendžersa, ali je pogodak poništen zbog ofsajda.

2' - Zvezda je pokušala da se probije po desnom krilu, izgubila loptu, a potom u odbrani intervenisao Eraković. Međutim, nedugo zatim, Kanga je napravio prekšraj na sredini terena.

1' - Prekršaj na 30 metara od Zvezdinog gola doveo je do slobodnog udarca za domaćine, ali Tavernije nije uspeo nikog da pronađe u šesnaestercu gostiju iz Beograda. 

1' - Utakmica je počela, i to nakon što su fudbaleri klečali pre prvog sudijinog zvižduka...

20.59 - Bacanje novčića je proteklo tako da su domaćini odabrali da imaju loptu, a kapiten Zvezde, Milan Borjan, odabrao da gol njegove ekipa prvo bude ispod severne tribine stadiona u Glazgovu.

20.58 - Timovi izašli na centar, potom pozirali foto-reporterima, sklonjena je "mušema" sa sredine igrališta - meč uskoro počinje!

20.56 - Grmi domaća publika, kako je to i obično na "Ajbroksu", a igrači oba kluba izlaze u ovom trenutkui na teren.

20.26 - STIGLE "DELIJE" U ŠKOTSKU: Ovako su navijači Crvene zvezde krenuli na "Ajbroks" (VIDEO)

20.06 - Malo manje od sat vremena je ostalo do početka:

20.00 - Svlačionica je spremna...

19.57 - Crvena zvezda i Rendžers su ukupno odigrali šest utakmica, a po dvaput su slavila oba tima, i, shodn tome, dvaput je bilo nerešeno. Interesantno, Zvezda nikada nije triumfovala na Ajbroksu, doživela je dva poraza na čuvenom stadionu u Glazgovu, a jednom odigrala nerešeno.

19.44 - SASTAVI, RENDžERS - CRVENA  ZVEZDA: Dejan Stanković odabrao posebnu startnu postavu za spektakl!

19.30 - Fudbaleri Crvene zvezde su već izašli na teren "Ajbroksa", kako bi "osetili" igralište. Na njemu, podsetimo, sinoć nisu trenirali, već su svoj poslednji pravi trening odradili u Beogradu.

18.15 - Crveno-beli se nadaju da će i sadašnja generacija preslišati "rendžere" kao ona koja je pokorila Evropu u sezoni 2020/2021, a tome su na Marakani "u prilog" dali i golove aktuelne ekipe koji baš liče na one kada je glazgovski tim poražen na gostovanju u Beogradu 1990:

Uoči meča: Škoti već otpisali Zvezdu

Crvena zvezda je na velikom evropskom ispitu: kao prvoplasirana u svojoj grupi Lige Evrope, mirno je posmatrala učesnike šesnaestine finala, ali u drugoj prolećnoj nokaut rundi na "Ajbroksu" igra protiv škotskog giganta.

Rendžers ne samo da briljira u domaćem prvenstvu, gde je na 30 ovosezonskih nastupa poražen samo dvaput (jednom u avgustu 2021. od Dandija, te od najvećeg rivala, Seltika, početkom februara 2022), već je naročito impresivan kada igra pred 50.000 svojih navijača u Glazgovu.

A upravo oni su već otpisali crveno-bele.

Na njihovom navijačkom forumu, u sekciji za planiranje odlaska na gostovanja, neki su uvereni da će "već u prvoj utakmici biti 5:0 za Glazgov", pa će zato "stadion u revanšu biti prazan".

Skrinšot: followfollow

Iako drugi pozivaju na oprez, ali i izražavaju nadu "da će pristalice Zvezde ipak donekle popuniti tribine Marakane", optimizam navijača Rendžersa je ogroman. Možda zbog toga što su njihovi ljubimci sa ukupnih 6:4 eliminisali moćnu Borusiju Dortmund, tek... Crveno-bele su već otpisali.

Ostanite uz "Novosti sport" i pratite večerašnji duel dva pomenuta kluba iz minuta u minut.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)