BAJRO ŽUPIĆ, HEROJ PARTIZANOVOG JUGA: Otkriva kada su ga zavoleli navijači i koga mu je bilo najteže da čuva

N. Kočović

27. 01. 2022. u 10:35

Nikada nije postigao gol, nije odigrao najviše mečeva ili protivnike izluđivao lucidnim driblinzima, ali gotovo da nema navijača Partizana koji se i posle skoro 40 godina sa osmehom ne seća Bajra Župića, beskompromisnog plavušana koji je poslednji atom snage ostavljao na terenu u crno-belom dresu.

БАЈРО ЖУПИЋ, ХЕРОЈ ПАРТИЗАНОВОГ ЈУГА: Открива када су га заволели навијачи и кога му је било најтеже да чува

Foto arhiva VN

Rođen 1960. godine u Novom Pazaru, fudbal je počeo da trenira sa 12. Već kao srednjoškolac je bio u prvom timu, pa je dobrim igrama u Drugoj ligi dobio poziv u Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije. Crno-bela priča počela je 1985. godine.

- Tražili su me Radnički Niš i Dinamo Zagreb, ali sam ja samo hteo u Partizan, sanjao sam još kao vojnik u Beogradu da istrčim na teren JNA u crno-belom dresu. U Beograd su me odveli Momčilo Moca Vukotić i Nenad Bjeković, pri kraju prelaznog roka, strahovali su da me neko ne "otme" - priseća se Bajro.

Odlaskom Miodraga Ješića i Nikice Klinčarskog u inostranstvo za plavokosog halfa odmah se oslobodilo mesto u prvom timu. Debitovao je protiv Budućnosti iz Podgorice, u poslednjem meču Dragana Mancea, a već na sledećem, protiv Osijeka, poneo je epitet najboljeg igrača.

- Naredno kolo igrali smo protiv Hajduka iz Splita, a meni je zapalo da čuvam Blaža Sliškovića, "balkanskog Maradonu". Čuvao sam ga toliko dobro da me je iz nemoći udario i rasekao mi glavu. Stave mi zavoj, ja se vratim na teren, zaletim se ka njemu i uklizam. On ostavi loptu i pobegne, a ja završim u reklamama. Jug je eksplodirao i tad sam kupio navijače koji su mi skandirali, spevali pesme. I dan-danas mi se javljaju, šalju poruke - priča Bajro.

Verujem Piksiju, Srbija može daleko

UBEĐEN je Bajro da Srbija može do dobrog rezultata na Svetskom prvenstvu u Kataru.

- Srbija je uvek imala dobru ekipu na papiru, ali je nešto falilo. Mislim da je Piksi to doneo i zato očekujem dobar rezultat u Kataru. I Hrvati mogu daleko, a da se nije raspala Jugoslavija, siguran sam da bismo uvek bili među četiri najbolje ekipe na svim takmičenjima - ubeđen je Bajro.

Bio je deo generacije crno-belih koja je posle tri decenije osvojila Kup maršala Tita i prvenstvo Jugoslavije.

- To je bila liga, među najjačim u Evropi. Tadašnji Crvena zvezda i Partizan bi lagano pobedili današnje, taktički i tehnički su to bile bolje ekipe, a i fizički smo bili spremniji, na tom polju smo parirali i ostrvskim klubovima. Partizan je više trčao nego Seltik ili Kvins Park rejndžers - ubeđen je.

Sećaju se navijači Bajra kao nekog ko je na terenu imao najteži zadatak, čuvao je najbolje igrače i najveće zvezde nekadašnje Jugoslavije - Stojkovića, Prosinečkog, Savićevića, Baždarevića, Sliškovića.

- Uvem sam imao zadatak da čuvam najbolje tehničare, a najteži za čuvanje su mi bili Piksi, Prosinečki i Vladimir Skočajić iz Veleža. Njih nisam smeo da pustim da prime loptu, okrenu se i nestanu u trenu, zato sam bio stalno uz njih. Mislim da se nisu naigrali dok sam ih čuvao. Piksi i Prosinečki su bili vešti sa loptom, a Skočajić, kao i Baždarević, brz, sa niskim težištem, fizički spreman - priseća se bezbroj duela sa svojim rivalima.

Foto arhiva VN

 

Iako ga bije glas da je bio grub, istina je potpuno drugačija.

- Nisam nikada nikog povredio, nikada niko nije povređen u duelu sa mnom! Više sam ja ispaštao zbog tih klizećih startova, povređivao sam sebe i zato su mi sad kolena propala. U karijeri sam dobio jedan jedini crveni karton i to zbog svađe sa Nedićem iz Sarajeva - priča Bajro i dodaje da je danas u kontatku sa mnogim saigračima i rivalima, da niko na njega nije ljut, niti on na nekog.

Preko 100 mečeva, nikad strelac

BAJRO je u dresu omiljenog kluba odigrao preko 100 mečeva, ali mu se nije dalo da postigne gol i proslavi ga sa navijačima na jugu!

- Postizao sam golove u prijateljskim mečevima, ali u zvaničnim mi se nije dalo, pogađao sam stative, prečke, ali nije htela lopta u mrežu - priča Bajro.

Nakon Partizana, nastupao je u austrijskoj Alpini, ali su ga povrede sprečile da ostvari značajniju inostranu karijeru.

Sada u matičnom Novom Pazaru vodi brigu o omladinskoj školi. Kaže da se vreme mnogo promenilo, da deca i roditelji imaju različita razmišljanja nego u njegovo vreme.

- Deca su pod pritiskom roditelja koji maštaju o milionima, a meni su moji samo rekli "idi, sine, bori se, ne svađaj se i poštuj trenera". Sad su tu od malih nogu menadžeri, priče oko transfera, novca, a ne mogu svi biti kao Dušan Vlahović ili Adem Ljajić, kojeg sam ja otkrio. Mnoge talente posle pokvare i društvene mreže, novac, prerano odu u inostranstvo i zadovolje se time, ne rade na sebi, ne napreduju i zato nestanu - kaže Bajro.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna