VREMEPLOV: U golovima 6:4, u infarktima 4:6

Novosti online

18. 11. 2021. u 15:03

Takve utakmice dese se jednom u...100 godina!

ВРЕМЕПЛОВ: У головима 6:4, у инфарктима 4:6

Foto arhiva VN

Tako je, opčinjena neverovatnim mečom u Bukureštu, pisala jugoslovenska štampa sredinom novembra 1977. Vreme koje je prošlo, a minule su 44 godine, dalo je za pravo eminentnim perima "Novosti", "Sporta", "Politike", "Sportskih novosti"...Bilo je, naravno, još dramatičnih, bitnih, presudnih, velikih i prijateljskih, ali takav vatromet nikada nije viđen: reprezentacija Jugoslavije savladala je 13. novembra 1977, na stadionu "23. avgust" u Bukureštu selekciju Rumunije sa 6:4!

Desilo se to u meču u kome izbora nije bilo: to su bile kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Argentini 1978. i jedino što bi plave tada još održalo u trci bila je pobeda. Imperativ, jasan da jasniji ne može da bude.

Na stadionu Steaue bilo je maksimalnih 35.000 gledalaca, od toga više od hiljadu navijača iz Jugoslavije, razasutih svuda. Divan sunčan dan za kasnu jesen, u kome se onima koji su nestrpljivo čekali prenos na TV javio Zoran Popovski iz TV Sarajevo...

Foto arhiva VN

 

Specifičnost naše 8. grupe kvalifikacija bila je u tome što su njoj bili još samo Španci. U samo četiri meča neko je morao da bude prsa ispred ostala dva rivala. Mi smo svoje prve dve šanse već do tada ispustili. U prvom meču 10. oktobra 1976. u Sevilji Španci su slavili golom Pirija iz penala u 86. minutu.

U drugom meču, odigranom 8. maja 1977. u Zagrebu, Rumuni su nas šokirali na "Maksimiru" pred 45.000 navijača - 0:2. Meč je bio rešen u prvom poluvremenu, golovima Dudu Đorđeskua u 37. i Anhela Jordaneskua u 44. minutu. Uzalud je Mladen Delić prozivao glavnog arbitra Menahema Aškenjazija iz Izraela, razlog poraza nije bio u sudiji, već u nemuštoj igri jugoslovenske reprezentacije. Bio je to iskusan sastav, sa mnogo mečeva u dresu reprezentacije, predvođen Džajićem, Oblakom, Bajevićem, Buljanom i Katalinskim... ali stari trenerski lisac Štefan Kovač nadmudrio je Ivana Toplaka.

To je bio dovoljan razlog da FS Jugoslavije na polovini kvalifikacija upali alarm po sistemu "ako prođe, prođe"...Umesto Toplaka određena je tročlana selektorska komisija na čelu sa Markom Valokom, u kojoj su trijumvirat još činili Stevan Ćele Vilotić i Gojko Zec.

Iskusni stručnjaci procenili su da je vreme da šansu dobiju neke nove snage. Tako su u Bukureštu za državni tim debitovali bek Hajduka Mario Boljat i radilica Partizana Aleksandar Aca Trifunović. Tek drugi meč igrali su golman crno-belih Petar Borota i ispostaviće se, kasnije, sjajni golgeter Safet Sušić iz Sarajeva. Najiskusniji u tom sastavu bili su Ivica Šurjak sa 35 i Dražen Mužinić sa 25 igara na plave (obojica iz Hajduka).

Foto arhiva VN

 

U odnosu na tim koji je protiv Rumuna izgubio u Zagrebu šest meseci ranije nije bilo golmana Katalinića, kao i slavnih imena koji su bili oslonac još na SP 1974. u Nemačkoj: Džajića, Bajevića, Oblaka, Popivode, Katalinskog,Jerkovića, Peruzovića i Buljana.

U atmosferi strepnje i sa ne baš prevelikim optimizmom reprezentacija je otputovala za Bukurešt...

Pištaljka je bila u rukama Belgijanca Alfreda Delkura. Takva utakmica nije ni mogla da počne drugačije nego šokom: već u 2. minutu half domaćih Josif Vigu uputio je ni šut, ni centaršut. Sa oko 40 metara sa leve strane šutnuo je loptu za koju ni sam verovatno nije znao gde je poslao, kome i zašto. Ali, ta lopta završila je u golu Jugoslavije posle dugačkog leta i procene Borote da će otići iznad prečke... U savršenom, laganom luku, putujući kroz vreme i prostor, praćen Borotinim pogledom, lob koji nije bio "rođen" kao lob, lobovao je našeg golmana i završio u mreži! Čak su se i Rumuni hvatali za glavu u neverici.

Iskustva iz ranijih prilika su govorila da nam se posle gola u 2. minutu ne piše ništa dobro... Ali, situacija "ne možemo više ništa da izgubimo" izgleda da je promenila energiju u ekipi. Rani gol, ispostavilo se, bio je veći šok za Rumune. Plavi su preuzeli posed, pošli napred. U 14. minutu Žungul je prošao po levoj strani, centrirao desnom (!),a Sušić utrčao na loptu koju niko od Rumuna "nije hteo" i poslao iza Morarua - 1:1.

Plavi su "namirisali krv", samo četiri minuta kasnije, u klasičnoj kontri, Boljat je prvo s desne strane pogodio stativu, Rumuni su izbacili loptu na 30 metara, gde je bio Mužinić. Half Hajduka je malo poveo loptu, a onda levicom raspalio sa 25 metara i "probušio" Morarua - 1:2!

Foto arhiva VN

 

Držali smo se do 40. minuta. Duga lopta preskočila je Stojkovića kao poslednjeg, Borota je istrčao pa stao na 12 metara, a Jordanesku lagano poslao pored njega loptu u gol - 2:2. Šokovi tek počinju. U 44. minutu mogli smo da izbacimo loptu nekoliko puta, ali smo je poklonili Belenjiju, čiji bi šut Borota možda i odbranio, ali je ona zakačila nekog od naših i u lobu (ponovo) lagano ušla u mrežu - 3:2. Poluvreme.

U 51. minutu sa naše polovine lopta je brzo izvedena posle faula, prvi kontakt imao je Sušić. Prvi i poslednji. Pape je uzeo loptu, prešao dvojicu i s leve strane uputio loptu, koju je jedan od Rumuna u pokušaju da je izbaci efektno zakucao u svoj gol - 3:3.

U vođstvo smo došli u 62. minutu. Slobodan udarac sa leve strane, na oko 20 metara. Delovalo je da se naši nećkaju ko će da šutira, umesto toga Trifunović je samo gurnuo loptu malo ka sredini, a Sušić opalio - 4:3! Ni šest minuta nije prošlo, kada je pao osmi gol. Posle slobodnog udarca loptu su Rumuni usmerili na levu stranu,usledio je idealan centaršut pravo na glavu centarfora Đorđeskua. Oko njega nije bilo ama baš nikog, a Borota je pogledom (ponovo) ispratio let lopte u gornji levi ugao-4:4.

SA ZASTAVAMA NA ULICE

KAKVO oduševljenje je izazvala pobeda u Bukureštu govori i činjenica da su ljubitelji fudbala spontano izašli na ulice Beograda sa državnim zastavama i drugim navijačkim rekvizitima. To danas, u sličnim situacijama, nije retkost. Međutim 1979. to nimalo nije bila neka praksa za koju se već znalo, bar ne u toj meri. Do tada, najveći izliv emocija desio se posle pobede u majstorici za odlazak na SP u Nemačkoj nad Španijom u Frankfurtu 13. februara 1974. (1:0).

Mreže su mirovale 11 minuta. U 79. Šurjak je izveo aut, Trifunović je razmenio dupli pas sa Mužinićem i sa leve strane ispalio projektil koji Moraru nije ni video, a završio je ispod prečke - vodimo 5:4! Može li Borota da primi manje, nego što naši daju? Odgovor je stigao u 84. minutu. Sušić je idealno video otvaranje Filipovića, na vreme mu poslao pas, a centarfor Zvezde je ne čekajući da lopta padne uhvatio volej i poslao loptu u suprotni ugao - 6:4! Na "kupu radosti" utrčali su čak i naši navijači sa tribina.

"Otpisani" su napravili podvig hokejaškim rezultatom. Relativno često se dešavalo našim rivalima da dobiju šamar kada nas unapred otpišu. Protiv Španije nam je trebala u poslednjem meču, na stadionu Crvene zvezde, pobeda od dva gola razlike da bi otišli na SP u Argentinu.Ali, to je utakmica kojoj će biti posvećen jedan od sledećih vremeplova...

AKO JE SUŠIĆ TU, DOBIĆETE VEČERU

NOVINAR Zdravko Lipovac je u knjizi "Teferič na ničijoj zemlji" opisao anegdotu koja se desila 19. oktobra 1982.Sarajevo je autobusom putovalo na prvi meč drugog kola Kupa UEFA, protiv Korvinula iz Hunedoare.

Dug put se otegao, negde iza ponoći gladni fudbaleri su zamolili da se stane negde iza Temišvara. Međutim, u restoranu su im rekli da kuhinja ne radi i da nema ništa od večere. Tada se javio konobar, ljubitelj fudbala, koji je pitao:

- Jeste li vi ekipa u kojoj igra Safet Sušić?

Kad mu je stigao potvrdan odgovor, rekao je "kako nas je taj samo rasturio 1977. u Bukureštu" i dodao:

- Ako je tu, dovedite ga da ga vidim. I dobićete večeru!

Sušića su bunovnog jedva naterali da izađe iz autobusa, a večera je ubrzo bila servirana! U prvom meču u Hunedoari bilo je 4:4,a u revanšu na Koševu 4:0.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIĆE 3:0 ZA ZVEZDU: Legenda crveno-belih uveren u ubedljivu pobedu protiv Partizana