HEROJ IZ SPLITA ZA "NOVOSTI": Neka mi je Mitar pomutio slavu

M. Blažić

16. 11. 2021. u 10:36

U DECEMBRU 1983. je Mladen Delić vikao koliko ga glas nosi "Radanović, Radanović" kada je defanzivac Jugoslavije u 91. minutu odveo plave na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

ХЕРОЈ ИЗ СПЛИТА ЗА НОВОСТИ: Нека ми је Митар помутио славу

Foto arhiva VN

Na identičan način je Gojko Andrijašević u nedelju uveče bio u prilici da isprati Mitrovićev hitac u 90. minutu, koji je Srbiju poslao u Katar, a favorizovane Portugalce u neizvesnost baraža.

Junak lude splitske fudbalske noći Ljubomir Radanović u razgovoru za "Novosti" kaže da ga je spektakularna pobeda na Stadionu svetlosti umnogome podsetila na istorijsku pobedu protiv Bugarske (3:2) kojom je overen plasman na kontinentalnu smotru fudbala.

- I ovaj komentator naš je bio zbunjen, nije znao da li je Mitrović ili neko drugi. Eto, sad ću ja malo da padnem u zaborav, šalim se, naravno. Ovo je Svetsko prvenstvo, ono je bilo Evropsko. Sad bi imali još neku šansu, tada je nismo imali. Neka Mitar i ja sada delimo slavu po pola, nemam ništa protiv - uz osmeh je počeo priču o fantastičnoj lisabonskoj noći Radanović.

Posebno priznanje, po rečima nekadašnjeg fudbalskog asa, uz Mitrovića ide na račun njegovog saigrača iz reprezentativnih dana, a sada selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

- Stvarno odavno nisam gledao Srbiju u takvom izdanju, ne zbog pobede, mogla je i da dođe i da ne dođe, srećom, došla je. Portugalci su poznati po mnogo boljoj igri, sve bi bilo teško bez Piksija. Sa nekim drugim trenerom bi sigurno bilo teže "uštopovati" ih na onako impresivan način. Nije me iznenadio, uvek je bio takav da preuzme odgovornost kad je najteže. Ništa sada nije zbrda-zdola kao ranije, jasno se vide sve konture. Ako ovako nastave, neće uspeh biti samo kvalifikacija, ako zadrže taj mentalitet mogu daleko da doguraju. Rezultat je super, ali igra, koncepcija, pristup, da nadigraš Portugalce na sredini terena. Posed lopte bio na našoj strani, mislim 60-40. Ne znam koja bi ekipa mogla da ima toliki posed u Lisabonu.

Izostavljanje Aleksandra Mitrovića iz startnih 11 je, po mišljenju Ljubomira Radanovića, još jedan dokaz Stojkovićeve samouverenosti i harizme.

Foto arhiva VN

 

- Trebalo je to sve posložiti, nije baš lako početi bez Mitrovića, pa igrati sa dva špica, na kraju i sa tri. Da to nije urađeno pitanje da li bismo došli do situacije da pobedimo. Nije slučajno to što je baš on dao gol. Sigurno mu nije bilo milo, s obzirom na reputaciju, da krene sa klupe. Pokazao je da je gol igrač koji živi za gol, ima sjajan osećaj za prostor. Sve čestitke.

Potpuno neutralisanje Kristijana Ronalda je predstavljalo odličnu osnovu za podvig do kog je Srbija stigla golom Mitrovića u 90. minutu.

- Nije bilo Ronalda, jer smo igrali jako dobro, naročito Strahinja Pavlović. On je bio blokiran tu, ali vidi se da je izgubio brzinu. Ima taj osećaj za gol i dalje, primetno je, ipak, da je na silaznoj putanji, to se posebno vidi u duelima jedan na jedan. U penziju se ide zato što se izgubi brzina, a ne znanje.

Posle pobede ostvarene na ovakav način, protiv ovakvog protivnika, neizbežno je da apetiti značajno porastu. Piksijev nekadašnji saigrač iz nacionalnog tima ne sumnja da će do novembra naredne godine i u tih mesec dana selektor sve "kanalisati" na najbolji mogući način.

- Euforija je, što je i normalno, a sada bi trebalo imati američki duh. Gde god se ide, ide se na prvo mesto, pa videti šta će doneti. Ako tako ideš, onda možeš da budeš i treći, četvrti, što je fantastično. Moramo ići hrabro i znam da će biti tako, jer Piksiju nije svojstveno da se plaši. Takvi bivši igrači prave razliku, oni na velikim utakmicama nikada ne paniče. Presrećan sam i nadam se da će biti još mnogo radosti - zaključio je Radanović.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri