ŠAMPION SE PROBUDIO Zvezda se posle senzacije raspucala i smanjila Partizanovu prednost

Novosti online

31. 10. 2021. u 12:10 >> 15:25

CRVENA Zvezda je prebolela neočekivani poraz u Surdulici i odnela ceo plen iz Kragujevca: u 16. kolu Superlige prvak je savladao ekipu Radničkog sa 0:3 (0:2) i smanjio zaostatak za vodećim Partizanom na pet bodova.

ШАМПИОН СЕ ПРОБУДИО Звезда се после сензације распуцала и смањила Партизанову предност

FK Crvena zvezda

Dejan Stanković je pred ovo prvenstveno gostovanje otkrio da je igračima jedno zamerio na nastupu protiv Radnika: "Može da se izgubi, nije problem, ali - ne onako". Surdulički problem bio je trostruke prirode: loše je bilo angažovanje pojedinaca u određenim segmentima utakmice, vidljivo je bilo odsustvo kreativnosti kada se stvari ne odvijaju po planu, a onda i uvlačenje prave male panike kada kola krenu nizbrdo. 


Srećom po Zvezdu, na stadionu "Čika Dača" ta početna nizbrdica nije bila strašna, jer Radnički jeste ozbiljnije od nje pretio, no mreža iza leđa Milana Borjana ostala je netaknuta. A kada se ukazala prva, prava Zvezdina prilika za vođstvo, iskorišćena je. I, od tog časa "lakše se disalo" kada se o braniocu trona radi.

FK Crvena zvezda

Milan Borjan


Do tog osećaja stiglo se u 18. minutu, kada je Mirko Ivanić odigrao dupli pas sa Pavkovim, potom šutirao, a lopta zakačila jednog defanzivaca. Taman je toliko promenila putanju da prevari golmana Lukića i odsedne u mreži. Radnički je to u potpunosti "preseklo", dotad ofanzivna, na momente po Zvezdu i prilično opasna igra netragom je nestala, pa je šampion daleko lakše sprovodio u delo svoje ofanzivne zamisli.


Da je Kanga jedan od tri dalekometna projektila bolje podesio, i ranije bi prvak udvostručio prednost, no to je ipak uspeo da učini pre kratkotrajnog povratka takmaca u svlačionicu. Dva junaka vodećeg gola bili su deo akcije koja je dovela do drugog: Ivanić je u polukontri uočio levo od sebe Rodića, ovaj idealno centirao, a Milan Pavkov, glavom sa oko 15 metara, poslao neodbranjivo loptu u mrežu - 0:2, u sudijskoj nadoknadi vremena prvog dela utakmice.

FK Crvena zvezda

Milan Pavkov

Grogirani Radnički poklekao je i nedugo nakon početka drugog poluvremena, jer je u 49. minutu Aleksandar Katai solo-prodor s leve strane završio preciznim šutem sa oko 18 metara, posle kog je lopta pogodila bliži donji ugao gola Kragujevčana.


Publika potom baš i nije imala mnogo razloga za zadovoljstvo, osim onih navijača koji neobično vole da gledaju borbenost aktera na terenu. Ona nije izostajala ni u taboru crvenih, ni u gostujućem, ovoga puta u plavoj opremi, ali golmani su imali maltene "slobodno popodne", naročito Milan Borjan, koji je više strepeo od povrede prilikom nezgodnog duela u prvom poluvremenu, nego od ataka rivala. 


Posle ovakvog ishoda, Kragujevčanima ostaje da potraže bolju formu protiv nekog suparnika s kojim imaju sličniji kvalitet, a Zvezdi da se posveti pripremi za četvrtak i beogradski meč sa Midtjilandom (21 sat), u Ligi Evrope. Ovaj nastup na "Čika Dači" je, koliko kao lek posle senzacije u Surdulici, upravo i poslužio kao zalet za novi evro-izazov. 

Evo i kako je utakmica u Kragujevcu protekla uz prenos "Novosti" iz minuta u minut:

KRAJ! Radnički - Crvena zvezda 0:3

90' - Bliži se kraj utakmice u Kragujevcu, pomoćni sudija signalizira da će se igrati još dva minuta.

87' - Igra se spuštenih gardova u završnici, i jedni i drugi jurišaju ka golu, kao da se ni Radničkom (što je logično) ni Zvezdi ne sviđa trenutni rezultat.

84' - Zvezda "steže obruč", sve je češća lopta na rubu ili unutar kaznenog prostora Kragujevčana.

81' - Posle Srnićevog ulaska u igru umesto Kange, Dejan Stanković je "u vatru" bacio i Marka Lazetića, koji je odmenio strelca drugog gola za Zvezdu, Pavkova.

78' - Nema novih pogodaka, a ni nekih naročitih šansi u drugom delu drugog poluvremena. Ostaje nada da će sama završnica biti uzbudljivija.

FK Crvena zvezda

Njegoš Petrović

73' - Živković šutira, želi i on da se upiše u Zvezdine strelce, ali ostaje 0:3 usled nepreciznosti rezerviste s Marakane.

69' - Radnički pokušava da dođe do pogotka, time i učini ovu utakmicu rezultatski interesantnijom, ali četvorka defanzivaca Crvene zvezde obavlja besprekorno posao u drugom poluvremenu.

65' - Zvezda pokušava da nastavi svoju goleadu, konstnatno je sa sedam ili osam igrača na suparničkoj polovini terena, ali novih prilika za promenu gola nema od onog Kanginog slobodnjaka od pre deset minuta.

60' - Radnički više ne liči na onu ekipu s početka meča, kada je konstantno pretio rivalu. Sada je već to ona igra Kragujevčana koja im je i donela četiri poraza u šest dosadašnjih nastupa na stadionu "Čika Dača"...

55' - Kanga četvrti put pokušava da postigne gol na ovoj utakmici, gađao je solidno iz slobnodnog udarca sa oko 25, 26 metara, a za malo prebacio metu.

54' - Izmena u taboru šampiona. Nasmejani Dejan Stanković grli Kataija, umesto Zvezdine desetke na terenu je Rišairo Živković.

53' - Ivanić je oprobao udarac, ali je to izveo prilično neprecizno.

50' - Zvezdina desetka je došla u posed na oko 30-ak metara od gola domaćih, krenuo u solo prodor, a posle dva, tri dodira s loptom uputio je nizak, ali vrlo precizan udarac u bliži ugao i savladoa Lukića. Razigrala se ekipa Dejana Stankovića, nema šta.

Foto: EPA

Aleksandar Katai

49' - Gol! Aleksandar Katai, Zvezda vodi sa 0:3!

49' - Prva je pripretila Zvezda u drugom poluvremenu, posle slobodnog udarca s desne strane Katai je oprobao udarac glavom, ali em je promašio gol, em se aktivirao iz nedozvoljene pozicije.

46' - Počeo je drugi deo meča na stadionu "Čika Dača".

Kraj poluvremena, u kome Zvezda vodi zasluženo sa 0:2, iako je u uvodnih 15-ak minuta strepela usled odličnih naleta Kragujevčana. Ipak, pogodak Ivanića, posle srećnog odbitka lopte (mada je i sam udarac bio dobar), te sjajan potez Pavkova, na šestu ovosezonsku asistenciju levog beka, Milana Rodića, bili su nagrada za dužu i konkretniju inicijativu gostiju (64% vremena s loptom u posedu), a i činjenicu da su sedam puta šutirali na ovom meču, naspram dva pokušaja suparnika.

45' - Goool! Milan Pavkov glavom donosi 0:2 u korist Zvezde! Sjajan udarac, sa prilične udaljenosti. U polukontri je Ivanić uposlio Rodića, ovaj "iz prve" idealno centrirao na oko 15, 16 metara od gola Kragujevčana, a špic šampiona sjajnim potezom poslao loptu u golmanov donji desni ugao.

43' - Ben zaustavlja kontru rivala na njegovoj polovini, i to na nepropisan način - žuti karton za Zvezdinog fudbalera.

41' - Treći šut Kange sa distance, ovoga puta lopta ne odlazi iznad gola, već u golmanovo naručje.

Foto: FK Crvena zvezda

Gelor Kanga

39' - Katai, koji je u prethodnoj akciji laktom zakačio rivala po licu, ali nije dobio žuti karton zbog toga, u novoj je šutirao s desne strane kaznenog prostora - pravo u čuvara mreže.

37' - "Skraćeni korner" imala je Zvezda, lopta je ubačena visoko, golman domaćih Lukić se nije baš najsrećnije snašao prilikom "boksovanja", ali gosti to nisu iskoristili da udvostruče prednost, ostaje 0:1.

33' - Malo mirniji deo meča, u smislu prilika, ali borbenost oba tima ne jenjava. Najviše zbivanja je na sredini terena, gde malo-malo, pa "pršti" od duela.

28' - Kanga je ponovo šutirao sa velike udaljenosti, ne baš sa 40 metara kao prošli put, već sa oko 25, ali je iznova za oko pola metra promašio gol rivala.

26' - Katai je šutirao iz slobodnog udarca, sa oko 18 metara, ali je živi zid odradio ono za šta je postavljen, lopta je otišla u korner. Posle udarca iz ugla, domaćini su, makar privremeno, otklonili opasnost.

21' - Deluju malo grogirano domaćini. Što i ne čudi, stvarno su se dobro držali do primljenog gola, a onda su poklekli.

FOTO: M. Vukadinović

Mirko Ivanić

18' - Gol, Zvezda vodi! Mirko Ivanić je strelac! Dupli pas sa Pavkovim, a onda je lopta nekog od defanzivaca zakačila i taman malo promenila putanju da prevari golmana i odsedne u mreži - 0:1!

15' - Zvezda se oslobodila početnog pritiska rivala, sve češće i sve duže ima loptu u svom posedu.

12' - Prvi pokušaj crveno-belih da promene rezultat. Kanga je šutirao sa maltene 40 metara, a lopta je za oko 50-60 centimetara prešla preko prečke. Vrlo neobičan, ali i vrlo opasan šuta Zvezdinog veziste.

10' - Nervira se Dejan Stanković, trener prvaka Srbije. Sa pravom, jer njegovi izabranici ne samo da često ne uspevaju da iznesu loptu na suparničku polovinu terena, već, kao sada, u slučaju Kange, gube je zbog soliranja. Stanković besno diže ruku, pita se - gde je nestala igra brzih, dobrih dodavanja koja je krasila crveno-bele početkom sezone.

8' - Nastavlja Radnički da "pritiska" - novi opasan centaršut domaćina, Gajić je glavom izbacio loptu u korner.

5' - Andreja Ristić je prvi javno opomenut fudbaler na meču. Ovaj 17-godišnjak je faulirao kapitena Zvezde, Borjana, kome se malo duže od minut ukazivala pomoć. Izgleda da će moći da nastavi meč.

3' - Opasno pred golom Zvezde! Varjačić je centrirao sa 40-ak metara, a Trifunović oprobao udarac glavom. Lopta je prohujala pokraj spoljne ivice leve stative.

2' - Prvi su pripretili domaćini, koji su dugačkim dodavanjem pokušali da dođu do prilike za šut, ali je Milan Borjan napustio kazneni prostor i pravovremenom intervencijom otklonio opasnost.

1' - Utakmica je počela!

13.27 - Trener Zvezde, Dejan Stanković, pred početak meča je za TV Arena sport reka: "Može da se izgubi, ali ne na onaj način. To sam zamerio igračima, to sam im rekao. Nadam se da će ova utakmici biti sušta suprotnost od prethodne".

Sastavi

13.10 - Za Radnički od prvog minuta igraju: Lukić, Varjačić, Damjanac, Milanović, Blagojević, U. Vidović, Ilić, Arsenijević, Ristić, Trifunović, Filipović.

Startnu postavu Crvene zvezde čine: Borjan, Gajić, Eraković, Dragović, Rodić, Petrović, Kanga, Ben, Ivanić, Katai i Pavkov.

Uoči meča

Nakon što su crveno-beli prvi put u klupskoj istoriji izgubili od Radnika, i to u Surdulici sa 2:1, sebi su zakomplikovali situaciju kada je u pitanju trka za titulu, pa im je meč sa Kragujevčanima veoma bitan kako bi se vratili na staze uspeha.

Trenutno, na tabeli fudbalskog prvenstva Srbije, Partizan vodi sa 40 bodova i utakmicom više od "večitog rivala", Zvezda je druga sa 32, a iza nje slede Čukarički (25), kvartet sa po 20 bodova - TSC, Vojvodina, Voždovac i Napredak, te ostatak konkurencije.

Radnički 1923 je 12. na tabeli, sa 14 bodova iz 13 prvenstvenih nastupa, ali je u Kragujevcu ostvario samo dve pobede, uz četiri ovosezonska poraza.

Foto: FK Crvena zvezda

Milan Borjan

Crvena zvezda u četvrtak igra protiv Midtjilanda meč 4. kola Lige Evrope, pa je gostovanje Radničkom ujedno i poslednja provera pred taj međunarodni izazov.

 
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)