TRADICIJA ZVEZDIN ADUT PROTIV MIDTJILANDA: S danskim timovima bez poraza

Z. ĆOROVIĆ

18. 10. 2021. u 22:45

KADA igra Zvezda, Danci su uvek dobrodošli. Tradicija je jak adut u dvoboju našeg najtrofejnijeg kluba sa Midtjilandom u trećem kolu Lige Evrope, koji se igra u četvrtak (18.45) u Herningu.

ТРАДИЦИЈА ЗВЕЗДИН АДУТ ПРОТИВ МИДТЈИЛАНДА: С данским тимовима без пораза

FOTO: M. Vukadinović

Podatak koji pred sutrašnji put može da se iskoristi kao dodatna doza samopouzdanja - crveno-beli nikada do sada nisu doživeli poraz od neke danske ekipe i svaki put su eliminisali predstavnika ove skandinavske zemlje kada bi im se našao na putu.

Istina, to se nije baš često dešavalo, ali opet, nije ni zanemarljivo što je Zvezda izašla kao pobednik iz sva tri evropska dvoboja, a da nije izgubila nijedan od šest mečeva protiv ekipa iz države koja ima jak fudbalski pedigre.

U najsvežijem sećanju su okršaji sa Kopenhagenom, od pre dve godine u trećem kolu kvalifikacija za LŠ, kada je srpski tim prošao dalje posle produžetaka i neviđene penal-drame na "Parken stadionu". Prvi meč u Beogradu je završen 1:1 jer je Dancima poklonjen penal, a u revanšu su sat vremena crveno-beli igrali i odoleli sa igračem manje (1:1). Kada je došlo vreme da penali odlučuju ko će dalje, kao junak nad junacima pokazao se golman Milan Borjan. "Skinuo" je tri šuta sa bele tačke i odveo svoj tim u plej-of sa Jang bojsom. Posle su pali i Švajcarci, pa se Zvezda drugu godinu zaredom izborila da igra u grupnoj fazi Lige šampiona.

Kao što je Borjan izrastao u heroja protiv Kopenhagena, ta uloga je pripala legendarnom Nemanji Vidiću u dvobojima sa Odenzeom, u prvom kolu Kupa UEFA, 2003. Posle remija u Danskoj (2:2, oba pogotka postigao Žigić), Zvezda je u revanšu brzo došlo do velike prednosti od 3:1. Međutim, igrači Odensea se nisu predavali, uspeli su u drugom poluvremenu da iskoriste dve greške domaćina i da dođu do 3:3, rezultata za prolaz. I prošli bi da nije bilo Vidićevog skoka i "zakucavanja" glavom u 86. minutu za trijumf. To je bio njegov drugi pogodak na meču posle kojeg je u transu otrčao na "sever" da podeli radost sa navijačima.

Danci su se prvi put upisali kao Zvezdine mušterije 1985. u osmini finala Kupa pobednika kupova, poznatog takmičenja koje je ukinuto 1999. Crveno-beli su kao gosti remizirali sa Lingbijem, a u revanšu su ih nadigrali i dobili 3:1, golovima Šugara, Nikolića i Đurovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!