ČESI TRAŽE IZVINJENJE OD FS ŠKOTSKE ZBOG OPTUŽBI NA RAČUN MALIH NAVIJAČANaša dečica nisu rasisti

G. K.

04. 10. 2021. u 21:38

NASTAVLjA se verbalni rat na relaciji češkog ministra spoljnih poslova Jakuba Kulhaneka i FS Škotske zbog utakmice drugog kola Lige Evrope, koju su prošli četvrtak u Pragu odigrali Sparta i Rendžers (1:0), a posle koje su maloletni navijači domaćeg tima optuženi za rasističke povike upućene vezisti Glenu Kamari.

ЧЕСИ ТРАЖЕ ИЗВИЊЕЊЕ ОД ФС ШКОТСКЕ ЗБОГ ОПТУЖБИ НА РАЧУН МАЛИХ НАВИЈАЧАНаша дечица нису расисти

Foto AP

Kulhanek je od britanskog ambasadora u Pragu Nika Arčera zvanično zatražio izvinjenje od FS Škotske ili javno distanciranje saveza od svog savetnika za rasnu ravnopravnost Marvina Bartlija, koji je posle utakmice na "Tviteru" objavio fotografiju trulih jagoda, aludirajući na češke navijače, koji su činili deca do 14 godina (odrasli nisu imali pravo da prisustvuju meču, zbog kazne).

- Informisao sam ambasadora koliko je ogorčenje to skandalozno poređenje izazvalo u celom češkom društvu. Sportska takmičenja donose razne emocije, ali to ne sme da preraste u ksenofobne uvrede maloletne dece - kazao je Kulhanek i dodao da napad na Kamaru nema veze sa njegovom bojom kože.

- To ima veze sa ranijim zbivanjima. Na terenu je prošlog četvrtka bilo mnogo igrača raznih nacionalnosti i boje kože i nijedan nije bio meta rasističkog vređanja - dodao je šef češke diplomatije.

Inače, Kamara je prošlog marta takođe posle utakmice u Ligi Evrope koju je u Glazgovu njegov tim igrao protiv drugog češkog predstavnika, Slavije, prijavio da ga je protivnički igrač Ondrej Kudela rasistički vređao, da bi na putu za svlačionicu on fizički nasrnuo na njega zbog čega je dobio tri utakmice suspenzije, a Kudela čak deset. 

BONUS VIDEO - 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna