LUKAKU PRE NEJMARA: Za Belgijanca pet klubova uplatilo ukupno 327,6 miliona evra obeštećenja

M. BLAŽIĆ

26. 08. 2021. u 19:48

REKORDNI transfer ovog leta u Evropi je prelazak Džeka Griliša iz Aston Vile u Mančester siti za 117,5 miliona evra, ali dolazak Romelua Lukakua za 2,5 miliona manje iz Čelsija u Inter (115), daleko je interesantniji, jer je oborio rekord koji je dugo držao Brazilac Nejmar.

ЛУКАКУ ПРЕ НЕЈМАРА: За Белгијанца пет клубова уплатило укупно 327,6 милиона евра обештећења

FOTO: AP

Od ovog leta robusni belgijski napadač je preuzeo vrh na tabeli fudbalera čiji su svi prelasci zbirno tokom karijere najviše ispraznili kase novih poslodavaca, odnosno popunili značajno budžete prethodnika.

Roman Abramovič ovog leta nije žalio novac za napadača koji je tokom dve sezone odigrao 95 utakmica za "nero-azure", postigao 64 gola i upisao 16 asistencija. Sa 115 miliona evra koliko je londonski klub uplatio Interu na ime obeštećenja ukupna potrošena suma za dovođenje Lukakua se popela na nestvarnih 327,6 miliona evra, čime je na drugo mesto skliznuo Brazilac Nejmar koga su Barselona i PSŽ platili ukupno 310,2 miliona evra.

MBAPE SVIMA PRETI

KILIJAN Mbape je do sada ostvario samo jedan transfer, i to za 145 miliona evra, iz Monaka u PSŽ. Budući da je prelazak Francuza sa "Parka prinčeva" u Real vrlo blizu realizacije, a da se pominju brojke od 200 miliona, sasvim je moguće da će lista top 10 pretrpeti veliku promenu. Konkretno, Mbape bi mogao da preskoči i vodećeg Lukakua

Prvi pravi transfer Lukaku je ostvario pre tačno deset godina, kada ga je takođe Čelsi kao jedva punoletnog napadača otkupio od Anderlehta za 15 miliona evra. Posle pozajmice koju je Everton u septembru 2013. platio 3,5 miliona evra klub sa "Gudison parka" je u julu naredne godine odlučio da otkupi Belgijanca od "plavaca" i to zadovoljstvo ih je koštalo 35,3 miliona evra. Karijera koja je praktično još od prvog napuštanja rodne zemlje išla uzlaznim tokom dovela je do toga da Mančester junajted u leto 2017. isprazni klupsku kasu za 84,7 miliona evra kako bi napad pojačao Lukakuom.

Pre dva leta, cena fantastičnog Belgijanca je za nijansu pala, ali daleko od toga da su 74 miliona evra koliko je Inter morao da izdvoji za njegove usluge pokazatelj pada njegove vrednosti. To je potvrdila nedavna kupovina Čelsija od 115 miliona, čime je milanski klub došao do 41 miliona evra plusa, a pritom je u prethodne dve godine igrački doneo nemerljivo mnogo Interu, prošle sezone i titulu posle punih 11 godina.

BOGATSTVO Nejmar/FOTO: AP

Prelaskom na "Stamford bridž" Lukaku nije oborio samo lični rekord već je postao i najskuplja prodaja jednog italijanskog kluba u istoriji. Prethodno je na vrhu bio transfer Pola Pogbe koji je pre pet godina prešao iz Juventusa u Mančester junajted za 105 miliona evropskih novčanica. Takođe, ovo je i rekordan transfer Čelsija u eri Romana Abramoviča, koji do sada nikada nije prebacio 100 miliona evra za dovođenje igrača. Lukaku je sada daleko iza sebe ostavio Nemca Kaija Haverca za čiji dolazak iz Bajer Leverkuzena je izdvojeno 80 miliona evra.

TOP 10

1. Romelu Lukaku 327,6

2. Nejmar 310,2
3. Kristijano Ronaldo 230
4. Alvaro Morata 189
5. Anhel di Marija 179
6. Antoan Grizman 174
7. Usman Dembele 170
8. Zlatan Ibrahimović 169,1
9. Filipe Kutinjo 160,3
10. Gonzalo Iguain 159
* Po "Transfermarktu", u milionima evra

Belgijanac je pored Nejmara spektakularnom promenom sredine preskočio i Kristijana Ronalda čija ukupna vrednost plaćenih obeštećenja u tri navrata iznosi 230 miliona evra. Na četvrtom mestu je Alvaro Morata sa šest prelazaka vrednih ukupno 189 miliona evra, a u prvih deset su se našli još Anhel di Marija, Antoan Grizman, Usman Dembele, Zlatan Ibrahimović, Filipe Kutinjo i Gonzalo Iguain.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna