DORNELAŠ NA 28. ADRESI: Partizanovi stranci imali zanimljive puteve po odlasku iz Humske

M. BLAŽIĆ

12. 08. 2021. u 20:15

MNOGO je stranaca prodefilovalo srpskim fudbalom u poslednjih deset godina, Partizan, naravno, nije izuzetak.

ДОРНЕЛАШ НА 28. АДРЕСИ: Партизанови странци имали занимљиве путеве по одласку из Хумске

FOTO: N. Skenderija

Neki su se zadržavali kraće, neki duže, a svakako je zanimljivo videti gde ih je put vodio posle boravka u Humskoj. U mnoštvu interesantnih karijera, najupečatljivija je svakako ona koju je i pre i posle dolaska u Beograd gradio Brazilac Fabrisio Dornelaš, član tima koji je 2015. igrao u grupnoj fazi Lige Evrope i nesrećno ispao od Augzburga u poslednjim trenucima, poslednjeg meča. I to zahvaljujući lošoj reakciji upravo Brazilca i egzekuciji Raula Bobadilje.

Navijači Partizana se i danas dobro sećaju, slobodno se može reći taktičke neobučenosti brazilskog fudbalera, koji je u poslednjim trenucima utakmice bezglavo jurio napred, pokušavao da iz kontre donese izjednačenje, stvarajući "kratere" u odbrani, pa je kazna stigla u 90. minutu.

- Jeste videli gde je krenuo čovek, šta je sa njim - rezignirano je pitanjem odgovarao tada na pitanja novinara bugarski štoper Ivan Bandalovski, komentarišući Dornelašove izlete na protivničku polovinu.

Defanzivac koji je karijeru počeo 2008. u Flamengu nigde ni pre ni posle Partizana nije uspeo da se zadrži duže od godinu dana, a brazilski drugoligaš CSA u koji je stigao u februaru ove godine mu je verovali ili ne 28. potpis u profesionalnoj karijeri. Pre pozajmice iz Bragantina u Partizan jula 2015. Fabrisio Dornelaš se već okušao na 17 adresa, da bi od raskida iste zbog bledih partija, u januaru naredne godine nastavio da gradi svoj fudbalski put uvek spakovanih kofera.

Ovaj, sada 31-godišnji centralni bek, najpre je sreću okušao u Tajlandu, u Muang Tongu, da bi već u julu rumunski Astra Đurđu objavio da je angažovao južnoameričko pojačanje. Selidbe su nastavljene narednog leta potpisom za izraelski Ašdod, a samo mesec dana kasnije usledio je raskid ugovora i prelazak u kiparsku Omoniju. Jedna polusezona je bila dovoljna za novi rastanak i odlazak u kazahstanski Aktobe. Do dolaska u CSA februara ove godine, Dornelaš je bez konkretnijeg učinka zarađivao za život još u brazilskim klubovima Guaraniju i Parani, te meksičkom Tiburones Rohosu. Ukoliko ga snaga ne izda, nema sumnje da će ovaj živopisni Brazilac do kraja karijere stići da udari i 30. profesionalnu "recku".

Put ostalih crno-belih internacionalaca iz poslednje decenije je zanimljiv, ali ne toliko kao Dornelašov. Interesantno je da je nekadašnji prvotimac Mančester junajted i epizodista u Humskoj Erik Đemba Đemba posle Partizana igrao u škotskom Sent Mirenu, indijskom Čenajinu, Surabaji iz Indonezije i francuskom Šatobrijanu, pre nego što je završio karijeru u nižerazrednom švajcarskom klubu Valorbe.

Dugo je lutao i kontroverzni Sedrik Gogua, koji je svojevoljno, posle incidenata sa alkoholom u Beogradu, napustio klub i kasnije izgubio spor, da bi se pronašao u CSKA iz Moskve. Napadač iz Obale Slonovače Ismael Fofana je u Partizan došao iz jermenskog Širaka, pokušavao da se dokaže u Srbiji i po odlasku iz Partizana (Čukarički, Vojvodina, IMT), a ovog leta se vratio u Jermeniju potpisavši ugovor sa šampionom Alaškertom.

Fudbalski putevi definitivno nekada umeju da budu vrlo, vrlo čudni...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati