DOKTOR PARTIZANA O SLUČAJU ERIKSEN: On je umro na terenu, od njegove karijere više nema ništa! (VIDEO)

Novosti online

15. 06. 2021. u 15:22

FK Partizan je ugostio novinarske ekipe koje su želele da se bliže upoznaju sa radom medicinske službe kluba tokom obaveznih medicinskih pregleda na startu pripremne sezone.

ДОКТОР ПАРТИЗАНА О СЛУЧАЈУ ЕРИКСЕН: Он је умро на терену, од његове каријере више нема ништа! (ВИДЕО)

FOTO: FK Partizan

U Institutu za medicinsku fiziologiju, šef medicinskog tima FK Partizan, Sead Malićević i profesorski kadar Instituta su predstavnicima medija bili dostupni za razgovor. Malićević je detaljno opisao preglede koje prolaze prvotimci Partizana, sa posebnim osvrtom na slučaj danskog reprezentativca Kristijana Eriksena i posledice koje ostavlja Kovid-19.

- Prva dva dana su, tradicionalno, data nama u ruke. Ta dva dana po okupljanju ekipe su medicinski dani. Radimo jako ozbiljne preglede, mnogo ozbiljnije nego što i Zakon o sportu predviđa. Mi ćemo danas u laboratoriji, koja je verovatno najbolja laboratorija za medicinu sporta u zemlji, uraditi maksimalni test opterećenja, da utvrdimo kako srce radi tokom velikih, maksimalnih napora. Druga značajna stvar, što je više nego što piše u Zakonu o sportu, je ultrazvuk srca. Hoćemo da se uverimo da srčani mišić nijednog od naših sportista nije pretrpeo nikakvu organsku promenu tokom bavljenja sportom’’, istakao je.

Malićević se osvrnuo i na nemili događaj sa Evropskog prvenstva, kada je Kristijan Eriksen doživeo zastoj srčanog mišića.

- Kristijan Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže. Danas je živ isključivo zahvaljujući prisebnosti i stručnosti ljudi koji su mu pružili pomoć. Od njegove sportske karijere više nema ništa, ali želim da podvučem dve stvari: prvo, zahvaljujući ovakvim pregledima kakve obavljamo danas i dva puta godišnje, predupređujemo pojavu takvih situacija. Međutim, treba da se kaže da postoje situacije koje se na ovim pregledima ne mogu videti. Druga stvar je da je medicinski tim FK Partizan i opremljen i obučen da reaguje u tim situacijama, ali se svi nadamo da do takvih situacija nikad neće doći.

Pre same intervencije medicinske službe reprezentacije Danske, zahvaljujući kojoj je Kristijan Eriksen danas živ, videli smo brzu reakcija kapitena Simona Kjera koji je ukazao prvu pomoć. Postavlja se pitanje, da li bi i igrači Super lige Srbije trebalo da prođu obuku prve pomoći?

- Kad god je bila situacija ovakvog tipa na terenu, uvek sam video da je makar jedan od saigrača bio dovoljno obučen i dovoljno hrabar da postupi u tim situacijama. Često je tih prvih nekoliko sekundi najznačajnije. Mi imamo ideju, ali je pitanje koliko je izvodljivo da prođemo svi obuku iz kadio-pulmonalne reanimacije, odnosno spoljašnje masaže srca i korišćenja defibrilatora. To je mašina koja konvertuje rad srca u normalan rad. Kada dođe do fibrilacija, kada srce počne sa potpuno nepravilnim načinom rada, isporukom tog jednog električnog šoka, ponovo dolazi do uspostavljanja normalnog rada srca. Mi te uređaje imamo i na stadionu i u sportskom centru, oni stoje na zidu i dostupni su svakome. Treća mašina ide sa igračima na utakmice i na treninge. Ideja je da se tom mašinom, i uopšte procedurom, ne bavi samo dežurni lekar, već da to mogu da rade fizioterapeuti i ostatak medicinskog tima, ali i nemedicinsko osoblje, igrači, svi koji budu raspoloženi i zainteresovani. Imamo ideju da se ta obuka sprovede ove godine, dodao je.

Medicinski pregledi se posebno bave i korona virusom, odnosno posledicama koje ova bolest ostavlja na ljudsko telo.

- Mi ne znamo mnogo toga o kovidu, zbog toga smo toliko oprezni. Ovaj ultrazvučni pregled srca, između ostalog, ima za cilj to. Biohemijskim analizama koje smo danas uradili pokušavamo da otkrijemo i najfinije promene u srčanom mišiću. Analize treba da pokažu da li je došlo do tromboze malih krvnih sudova u srcu i da li je došlo do promena u srčanom mišiću, upravo zato što se plašimo da je kovid možda kod nekoga prošao asimptomatski, ali sa zastrašujućim posledicama, rekao je Malićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)