SRBI I MART IMAJU TAJNU VEZU: Aca Seltik o otkazivanju koncerata, novoj knjizi...

M. Ćunković

22. 03. 2021. u 15:20

VIŠA sila zvana korona je prošle godine prekinula tradiciju beogradskih koncerata "Ortodoks Keltsa" na Dan Svetog Patrika, 17. marta.

СРБИ И МАРТ ИМАЈУ ТАЈНУ ВЕЗУ: Аца Селтик  о отказивању концерата, новој књизи...

Foto Uroš Žunić

Pripremali su se Aleksandar Petrović, popularni Aca Seltik, i ekipa da se ove godine tradiciji vrate, uz epidemiološke mere, u "Kombank dvorani", ali, ni od toga ništa nije bilo.

- Izgleda da Srbi i mart ipak imaju neku tajnu vezu - naravno, nimalo srećnu po nas - kaže za "Novosti" Aca Seltik. - Može biti da čak i ono o broju rimskih careva rođenih na teritoriji današnje Srbije ima i te kako veze sa svim tim. Sve češće pomišljam da čuvena rečenica "Čuvaj se martovskih ida!", upućena Cezaru, u stvari, predstavlja mnogo više od pukog upozorenja nekog uličnog proroka vladaru imperije. Ali, dobro, nema veze, idemo dalje. Neću sigurno da dozvolim da bilo šta umanji značaj tradicije koju smo sami uspostavili pre tridesetak godina, i koja predstavlja samu srž "Ortodoks Keltsa".

Harizmatični frontmen vraća film unazad, na početak pandemije kovida 19.

- Bio sam spreman da izađem na binu, iz prostog razloga što je "lokdaun" proglašen 15. marta uveče. Bili smo u punom zamahu. Delovalo je da ćemo da se probudimo sutra, i sve će da bude u redu, ali nije bilo. Kad si u pokretu 365 dana godišnje, i onda te neko natera da sediš kod kuće mesec dana, bude ti teško, a o tri meseca i da ne govorimo.

Nije to vezano samo za svirke. Mislim da su dinamični ljudi, kao što mi jesmo, mnogo teže podneli tu priču nego oni statičniji. Sa druge strane, uradio sam neke stvari koje možda nikad ne bih. Na primer, naspavao sam se.

Aca je urednik složenih emisija u redakciji obrazovnog programa za decu, mlade i porodicu, Radio Beograda 1.

- Jedva sam dočekao da se vratim na posao, u bilo kom obliku. Moje emisije su, stvarno, složenog karaktera. To je gomila montaža, režija, snimaka koje treba upakovati u celinu.

Raditi to kod kuće je agonija. Pozdravljam svaku opciju u kojoj ću da budem na radnom mestu i da radim svoj posao, pogotovo što se tiče muzike. Mi smo i međusobne kontakte sveli na minimum.

"BIR FEST" 2018. NA VINILU

BEND je završio miks i mastering koncertnog albuma.

- On izlazi tokom ove godine, ne mogu da kažem tačno kada - najavljuje, za naš list, Aca.

- Biće objavljen samo na vinilu, i to mi je najdraže. Snimak je sa "Bir festa" 2018. Sve su se kockice poklopile - maltene, nismo imali ni šta da miksujemo. Da smo ga samo pljusnuli na ploču, verujem da bismo zadovoljili sladokusce, a pogotovo kad se produkcija, ipak, malo sredi. Ako ne budemo svirali, moći ćete da nas slušate uživo kod kuće (smeh).

Seltik ističe da je zadovoljan i ponosan što, kako kaže, bend ni sad nije podlegao trendovima.

- Gnušam se onlajn koncerata, to mi je najgora stvar koju mogu da zamislim. Takva svirka u nekom koncertnom prostoru - to mi je još i bože pomozi, ali onlajn koncert iz dnevne sobe, ne pada mi na pamet.

Bend je, od početka pandemije, imao samo jedan nastup, jesenas u zemunskom "Festu".

- Srećom pa se makar to desilo. U međuvremenu sam konačno seo i napisao knjigu "Kuća od pesama", koja je nedavno izašla. Nastala je od tekstova koji su primarno pisani za "Priču o pesmi", serijal priloga u sklopu "Familiologije" Radio Beograda 1. Tu se popularne pesme predstavljaju iz autorskog ugla, za one koji ne znaju o čemu se tačno radi u njima.

Malo ljudi zna, recimo, da je pesma River Brusa Springstina posvećena njegovom zetu. Onda - ko je Endži iz pesme "Rolingstonsa", kome je i zašto Brendon Flauers napisao A Dustland Fairytale...

Sve su to priče koje su, zajedno sa pesmama, uklopljene u petominutnu mini-dramsku formu, a najzanimljivija 53 teksta su u knjizi. Kad shvatite da su i popularni muzičari, pre svega, porodični ljudi, onda to baca malo drugačije svetlo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)