PESME ZA RASTANAK U SENCI SREBRNOG BORA: Đoletu za oproštaj - Bez sveštenika i komemoracije, Panonski mornar je otplovio u večnost (FOTO)

Z. GRUMIĆ

21. 02. 2021. u 17:55

LEGENDARNI kantautor Đorđe Balašević (67) sahranjen je danas novosadskom Gradskom groblju, u prisustvu najuže porodice kao i još desetak bliskih prijatelja, među kojima su bili i gradonačelnici Ljubljane i Novog Sada Zoran Janković i Miloš Vučević.

ПЕСМЕ ЗА РАСТАНАК У СЕНЦИ СРЕБРНОГ БОРА: Ђолету за опроштај - Без свештеника и комеморације, Панонски морнар је отпловио у вечност (ФОТО)

Foto: N.Karlić

Omiljenog panonskog mornara na večni počinak pratila je svirka i pesma tamburaša koji su, od kapele do grobnog mesta, u posebno uređenom delu groblja u senci srebrnog bora, izveli nekoliko Đoletovih pesama poput „Mater vetru“, „Sin jedinac“, „Mala riđa“ i na kraju, njemu najomiljeniju „Oliveru“, posvećenu njegovoj supruzi.

Krst je nosio Đoletov sin Aleksa a u tužnoj povorci bili su supruga Olivera, kćerke Jovana i Jelena, zet Aleksandar Jovanović, suprug Jovanin, kao i još nekoliko rođaka i prijatelja. Na začelju povorke bili su i gradonačelnici Ljubljane i Novog Sada Zoran Janković i Miloš Vučević.

- Prijatelju Đoletu za oproštaj, Zoran – zapisano je na lenti cvetnog venca, koji je kraj groba svog prijatelja položio gradonačelnik slovenačke prestonice.

A na Vučevićevom vencu ispisano je „Poslednji pozdrav od gradonačelnika Miloša Vučevića“.

Balašević je sahranjen bez svešteničkog obreda a, prema želji porodice, nije održana komemoracija. Takođe, sahrana je obavljena bez prisustva medija.

Da bi bila ispoštovana želja porodice, bilo je angažovano privatno obezbeđenje koje je, neposredno pre sahrane, zatvorilo sve prilaze kapeli i grobnom mestu.

Nakon što je porodica napustila grobno mesto, mnogi građani koji su se zatekli na groblju prilazili su grobu da bi zapalili sveću ili položili cvet kraj pravoslavnog krsta na kojem stoji „Đorđe Balašević 1953-2021“, odajući poslednju poštu svom omiljenom sugrađaninu.

DAN ŽALOSTI

U NOVOM Sadu je danas 21. februara, proglašen Dan žalosti, povodom smrti Đorđa Balaševića.

- Ugasili smo svetla na Gradskoj kući, kako bismo iskazali bol i tugu sa porodicom. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević ali i za ceo grad, državu i region – napisao je gradonačelnik Vučević na svom Instagram nalogu dodajući da Novi Sad, posle Đoletove smrti, neće biti više isti.

Balašević je preminuo u petak, 19. februara, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde je primljen tri dana ranije zbog upale pluća.

KINESKI FESTIVAL UGASIO LAMPIONE: BALAŠEVIĆ OBOJIO NAŠE DETINjSTVO

ZBOG smrti Đorđa Balaševića, velikog umetnika i pesnika, lampioni Kineskog festivala svetla u Novom Sadu danas neće zasijati, saopštili su organizatori te manifestacije.

- Dragi Đole, sad si i ti zapisan tamo gde negde gore u zvezdama... u beskraju, odmah pokraj našeg Mike Antića. Hvala ti na svim stihovima kojima si obojio naše detinjstvo, dečaštvo i mladost. Svetla lampiona Kineskog festivala svetla će danas biti ugašena u Novom Sadu – izjavio je Slobodan Trkulja, osnivač i idejni tvorac tog festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna