POMAGAJTE, MI SMO NAJUGROŽENIJI: Apel Inicijative za život domaće muzičke scene u doba pandemije virusa korona

M. Ć.

31. 01. 2021. u 09:27

POVODOM najava da stiže novi paket pomoći privredi u Srbiji, Inicijativa za život domaće muzičke scene traži od nadležnih organa da on, kako se navodi, bude usmeren ka najugroženijim privrednima granama, a ne da se "novac bespotrebno troši i na one sektore koji nisu ugroženi, poput trgovinskih lanaca ili farmaceutske industrije".

ПОМАГАЈТЕ, МИ СМО НАЈУГРОЖЕНИЈИ: Апел Иницијативе за живот домаће музичке сцене у доба пандемије вируса корона

Foto Marina Pešić

Oni ističu da se, među ugroženim delatnostima ubedljivo izdvaja muzička i manifestaciona privreda, sa apsolutnim padom prihoda od gotovo 100 odsto. Napominju da je ova privredna grana postala zabranjena delatnost, i da je desetinama hiljada ljudi u našoj zemlji ukinuto pravo na rad.

- Pozdravljamo novi paket pomoći privredi, on je važan za put oporavka naše države, ali tražimo da, po uzoru na većinu drugih evropskih i svetskih zemalja, on bude usmeren najugroženijim privrednim akterima, odnosno onima koji imaju pad prihoda od najmanje 50 odsto u prethodnoj godini. Krajnje je vreme da i naša država, poput većine drugih, prepozna značaj muzičke industrije i ne dozvoli njeno potpuno gašenje - pominje se u saopštenju.

Muzičari su, kako se naglašava, uvek bili među prvima kada je u pitanju prikupljanje pomoći, pa je krajnje vreme da i naša država, poput većine drugih, prepozna značaj ove industrije. Ističe se da se ovde ne radi o velikim zvezdama, već prvenstveno o "svim onim nevidljivim ljudima iza scene koji su neophodni da bi se manifestacija desila". To su "hiljade zaposlenih u koncertnim kompanijama, rental i tiketing agencijama i drugim subjektima".

- Nemačka, Velika Britanija i Holandija uputile su milijarde evra i funti za oporavak svojih lokalnih muzičkih scena, Francuska, Austrija, Poljska, Norveška i Švedska stotine miliona, dok su i države regiona odvojile značajna sredstva - dodaje se u proglasu.

Inicijativu su, između ostalih, podržali "Egzit", "Bir fest", "Arsenal fest", "Kombank dvorana", kao i mnoga udruženja i istaknuti pojedinci iz sveta muzičke industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)