KONKURS NIJE ZLOUPOTREBA IMENA EKV: Odgovor "Maskoma" i "Tin dram mjuzika"

M. Ć.

14. 10. 2020. u 08:42

IZDAVAČKE kuće "Maskom" i "Tin dram mjuzik", s jedne, i Zadužbina Milana Mladenovića, sa druge strane, nastavljaju pravi medijski rat oko prava na korišćenje imena i žiga grupe EKV.

КОНКУРС НИЈЕ ЗЛОУПОТРЕБА ИМЕНА ЕКВ: Одговор Маскома и Тин драм мјузика

Slobodan Nešović Loka, vlasnik "Maskoma" / Foto ATA Images

Podsetimo, sve je počelo 22. septembra, kada je "Maskom" objavio početak konkursa "EKV: Tvoja pesma", samo dan nakon što je zadužbina, posle završenog svog konkursa, po drugi put dodelila nagradu koja nosi ime pokojnog frontmena "Ekatarine Velike", upravo na njegov rođendan.

Iz Zadužbine su se tada oglasili rečima da jedino oni imaju pravo na žig EKV. Nije se dugo čekalo na odgovor dve izdavačke kuće.

- Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku - navodi se na početku saopštenja "Maskoma" i "Tin dram mjuzika". - Shodno tome, ograđujemo se od neistinitih tvrdnji zadužbine o zloupotrebi konkursa "EKV: Tvoja pesma", koji je raspisan isključivo kao podrška muzičarima za vreme pandemije.

Izdavači podsećaju da je, kako navode, sud pravosnažno odbio kao neosnovan pokušaj Zadužbine Milana Mladenovića da zabrani "Maskomu" da izdaje albume EKV, zbog navodne povrede autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića.

- Razlog za donošenje ovakve konačne sudske odluke leži u tome što zadužbina nije čak ni učinila verovatnim da je nosilac autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića za kakvu se predstavlja - piše u saopštenju. - Shodno navedenim činjenicama, "Maskomu" nije potrebna bilo kakva dozvola Zadužbine Milana Mladenovića da izdaje albume EKV, tim pre što zadužbina nije nosilac ovih prava.

Kako navode predstavnici izdavačkih kuća, netačna je insinuacija da je konkurs raspisan u ime Milana Mladenovića i grupe EKV, već je reč o "društveno korisnom konkursu čiji je osnovni cilj da pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije".

Imajući u vidu da je žig prevashodno oznaka roba i usluga, u izdavačkim kućama nisu mogli ni da pretpostave da je neko otišao u Zavod za intelektualnu svojinu i kao žig registrovao reči "Ekatarina Velika" i "EKV". Prema njihovom shvatanju, ovo je učinjeno "kako bi svako morao da traži dozvolu Zadužbine ako i pomisli da na bilo koji način koristi skraćenicu EKV ili naziv 'Ekatarina Velika', a izdavanje dozvole u praksi, po pravilu, podrazumeva plaćanje određene sume novca".

- Shodno tome, podsećamo da zadužbina, kao nedobitna organizacija, na godišnjem nivou prihoduje više desetina hiljada evra. Nagrada koju dodeljuje iznosi svega 2.000 evra, pa se postavlja pitanje kako to da, po poslednjim finansijskim izveštajima, zadužbina beleži veće rashode od prihoda" - piše još u saopštenju "Maskoma" i "Tin dram mjuzika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024