TRUBICE ZA "ČORBU", JOKSIMOVIĆA, S.A.R.S.: Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike i ove godine dodeljuje nagrade u Ateljeu 212

M. Ćunković

12. 10. 2020. u 08:45

TRADICIJA se nastavlja, bez obzira na sve probleme koje je muzičkoj industriji donela pandemija virusa korona.

ТРУБИЦЕ ЗА  ЧОРБУ, ЈОКСИМОВИЋА, С.А.Р.С.: Удружење музичара џеза, забавне и рок музике и ове године додељује награде у Атељеу 212

Foto V. Danilov

Treća godišnja dodela nagrada GODUM, koju organizuje Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike, biće održana 28. oktobra (19.30) u Velikoj sali Ateljea 212 u Beogradu.

Prošlogodišnja ceremonija, na istom mestu, ispunila je salu čuvenog pozorišta, što, ovoga puta neće biti slučaj, međutim, u udruženju ističu da su, bez obzira na otežavajuće okolnosti, želeli da, po svaku cenu, održe kontinuitet dodele prestižnih priznanja.

Nagradu za životno delo će ove godine dobiti proslavljeni gitarista, vođa grupe "Smak" Radomir Mihailović Točak. Ostala priznanja udruženja vezana su za dostignuća u prethodnoj godini. Najbolja rok grupa 2019. je "Riblja čorba", nagrada za pop muziku pripašće grupi S.A.R.S, najbolji džez sastav je "Kvartet Dragan Ćalina", a nagradu za najbolje mlade snage dobija grupa "Buč Kesidi". Udruženje će uručiti i nekoliko povelja zaslužnim pojedincima i udruženjima.

OBJAVILI TRI IZDANjA

UDRUŽENjE se može pohvaliti i izdavačkom delatnošću. Pod njihovom etiketom objavljena su tri albuma.

- Jedan od njih je džez album Aleksandra Tomića - navodi za naš list sekretar Dragan Mirković. - Tu je i izdanje Jazz for all time. To su najstariji snimci Radio-televizije Srbije, a mi smo vlasnici tih snimaka. Objavili smo i disk "Nove snage", sa mladim učesnicima prošlogodišnje manifestacije GODUM, da imaju za uspomenu.

Na svečanosti će biti dodeljene i povelje SOKOJ za najemitovanija dela. Kod džezera, to je pesma "Perdao" koju izvodi "Vasil Hadžimanov bend" sa Senkom i Biserom Veletanlić, a zanimljivo da su, u oblasti popa, odnosno roka, ponovo nagrađene, kao i lani, pesme "Milimetar" Željka Joksimovića i "Lutka", sastava S.A.R.S.

Laureat Željko Joksimović, Foto: Ataimages

- Odziv je prošle godine u Ateljeu 212 bio zaista veliki, sve je organizovano fantastično - ističe za "Novosti" predsednik UO udruženja Miroslav Miša Aleksić, čuveni bas gitarista "Riblje čorbe". - Sada će biti specifična situacija, sa pola ispunjene sale.

Biće oko 150-200 ljudi, uz obavezno nošenje maski i fizičku distancu. Naša nagrada je pozlaćena trubica, jer je truba zaštitni znak udruženja.

MUZIČARI DOĐU KOD NAS I PLAČU

UDRUŽENjE se proteklih meseci, od početka pandemije virusa korona, suočilo sa brojnim poteškoćama.

- Muzičari slabo dolaze da traže licence za rad, jer nemaju posla, i to je glavni problem - sleže ramenima Dragan Mirković. - Dođu i, maltene, plaču ovde, ne znamo kako da im pomognemo. Imamo oko 10.000 registrovanih muzičara koji svakodnevno zovu udruženje, kao i nas privatno. Umetnici su dobili tri meseca po 30.000 dinara, ali, tu se stalo. Pomoć, međutim, ne dobijaju oni koji su stvarno ugroženi, a tu su muzičari koji plaćaju sami sebi doprinos kao, recimo, taksisti. Posla nema, tu i tamo bude neki splav, ali, to je u odnosu na 10.000 muzičara - ništa.

Nadovezuje se Miša Aleksić:

- Nadamo se da će država pomoći samostalnim umetnicima i uplatiti neki iznos.

Aleksić ističe prijatelje udruženja koji su pomogli manifestaciju.

- To su Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI, Ministarstvo kulture Republike Srbije i SOKOJ.

Tradicija Dragan Mirković i Miša Aleksić, Foto V. Danilov

Miša podseća:

- Napravili smo jednu interesantnu stvar koja živi, evo, već treću godinu. Sami dobitnici, kad prime nagradu, ne sviraju neku svoju pesmu, već imamo bend koji će biti na bini, i koji će izvesti po jednu numeru svakog dobitnika nagrade. Prošle godine je to bio "Medžik buš", a sada će svirati "El Gigante". Dešavalo se da neko od nagrađenih muzičara izađe na scenu i pridruži se bendu, pa se to pretvori u lagani sešn uz toplu, prijateljsku atmosferu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije