BAŠTINU NEGUJU SAVREMENIM TEHNOLOGIJAMA: Tamburica fest 2020 biće održan putem interneta

Slobodan Bajić

11. 10. 2020. u 13:20

БАШТИНУ НЕГУЈУ САВРЕМЕНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА: Тамбурица фест 2020 биће одржан путем интернета

TRADICIJA Sa prošlogodišnjeg festivala "Tamburica fest"

OVOGODIŠNjI, 13. po redu svetski festival tamburaške muzike, "Tamburica fest 2020", biće održan od 23. do 25. oktobra u potpuno novom formatu, kao multimedijalna manifestacija, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Tradicionalno takmičenje tamburaških sastava, ovoga puta iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, koji će muzicirati sa svojih destinacija, biće uživo prenošeno "lajv strimingom" na led-ekranima u centru Novog Sada, kao i internetom, putem društvenih mreža i televizijskog prenosa na RTV Srbije, RTV Vojvodine i RTV Republike Srpske.

Četvoročasovni program sva tri festivalska dana sadržaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na "Tamburica festu" u prethodnih nekoliko godina, kao što su nastupi Željka Bebeka, Lepe Brene i Željka Samardžića sa tamburaškim orkestrima. Takođe, u jedinstvenoj tamburaškoj promenadi, biće predstavljena kulturno-turistička ponuda Novog Sada, kao i najznačajnija mesta i spomenici u čast tamburaša i pesnika.

FESTIVAL OTVARA AMBASADOR ITALIJE

ZEMLjA prijatelj "Tamburica festa 2020" je Italija, pa će festival otvoriti Karlo Lo Kašo, njen ambasador u Srbiji. Tom prilikom biće reči o bogatoj istoriji i kulturi Apeninskog poluostrva.

Kako ističe dr Jovan Pejčić, direktor festivala, organizatori su, u skladu sa razvojem novih tehnologija, ali i uslovima pandemije u kojima trenutno živimo, odlučili da, u okviru kreativnih muzičkih industrija, nastave sa očuvanjem i promocijom naše bogate tradicije.

- Naš cilj je negovanje naše kulturne baštine, pa je ovogodišnji festival organizovan, zapravo, po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse - kaže dr Pejčić. - Naravno, u prvom planu nam je, kao društveno odgovornom udruženju, ono najvažnije, zdravlje učesnika i publike. Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim mestima, a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike bezbedno pratiti prenos uživo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)