KAKO JE ZILHA POSTALA SILVANA: Nikola Zdravković sprema film o legendi jugoslovenske narodne muzike

V. M. P.

24. 08. 2020. u 18:43

KAKO stvari stoje, lik legendarne jugoslovenske pevačice narodne muzike Silvane Armenulić, nećemo gledati samo u filmu i seriji "Toma", već i u ostvarenju "Silvana".

КАКО ЈЕ ЗИЛХА ПОСТАЛА СИЛВАНА: Никола Здравковић спрема филм о легенди југословенске народне музике

Foto arhiva "Novosti"

Naime, Filmski centar Srbije dodelio je sredstva u kategoriji finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija, između ostalih i Marku Markoviću za scenario filma "Silvana".

Scenario prati život pevačice Silvane Armenulić, odnosno Zilhe Barjaktarević, od ranog detinjstva, kada je prvi put zapevala u kafani u Doboju, tokom odrastanja i stasavanja u mladu ženu, sve do trenutka kada postaje Silvana. Priča počinje i završava se u kafani, a u sve je upletena ljubav i razočaranje u nju, kao okidač za promenu koja usledi na kraju - kada postaje Silvana i ostavlja Zilhu zauvek iza sebe.

Režiser Nikola Zdravković, Foto: Fejsbuk

Režiser Nikola Zdravković kaže da ima ideju da predstavi ženu koja želi da se njen glas čuje u svetu muškaraca, kao i da prenese autentičnu sliku kafane kao društvenog fenomena, nekome ko ne zna šta je to.

- Silvana nije priča o životu Silvane Armenulić, koji je poznat javnosti - tvrdi Zdravković. - Naprotiv, akcenat je na 16-godišnjoj Zilhi Barjaktarević koja pokušava da se probije u svetu kafane. O njenoj biografiji pre nego što se proslavila, veoma se malo zna, tako da je većina scenarija izmaštana.

Foto arhiva "Novosti"

Mladom režiseru najvažnija je koprodukcija, jer se radnja odvija u Doboju i Sarajevu, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Kasting je takođe bitan, jer treba da pronađe osobu koja će igrati 16-godišnjakinju sa dovoljno životnog iskustva da iznese priču, ali i koja će morati da ima fenomenalan glas.

- Ideja je da se napravi veliki kasting u Bosni i Hercegovini i da to budu naturščici - veli Zdravković.

Foto arhiva "Novosti"

Podsetimo, Silvana je rođena 1939. u Doboju i bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Sa 16 godina je otišla kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama. Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj italijanskoj glumici Silvani Mangano , čiji je film "Gorki pirinač" obožavala. Pevala je novokomponovane narodne pesme i sevdalinke, a šezdesetih je snimila trajne snimke za arhiv Radio Beograda. Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u narodnoj muzici. Pesma "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji "LJubav na seoski način", postala je megahit, a istoimena ploča prodata je u za to vreme neverovatnih 300.000 primeraka. Iz braka sa Radmilom Armenulićem ima ćerku Gordanu. Poginula je u saobraćajnoj nesreći 10. oktobra 1976. na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana Barjaktarević i šef Narodnog orkestra RT Beograd Rade Jašarević, koji je vozio automobil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ranko M

24.08.2020. 23:27

Bojim se da ce, prenaglasavajuci 16-godisnju Zilhu, reditelj "izgubiti" iz fokusa popularnu Silvanu. Takodje preti opasnost da, pricajuci pricu o "kafani" i zbivanjima oko nje, reditelj "zaboravi" estradnu Silvanu. Jer, mi koji smo u tom vremenu ziveli, znamo Silvanu i pamtimo njeno vrhunsko pevanje. Do sada ne prevazidjeno. Pricajuci pricu o jednoj 16-to godisnjoj kafanskoj pevacici, za koju nikada nismo culi, mozda ce u mnogome baciti "senku" a ovu "mega"pevacicu, rekao bih svih vremena, koju smo svi znali. U sve ovo, preti opasnost da reditelj, ukoliko "pretera" sa kafanskom pricom, dugorocno povredi osecanja nas koji Silvanu pamtimo kao veoma korektnog i dostojanstvenog umetnika-pevaca nase narodne muzike. Potrebno je biti veoma pazljiv, kako zbog secanja na Sivanu, tako i zbog njene porodice ali i nas, njenih postovalaca.

Dragan

25.08.2020. 15:08

U to vreme sam bio maloletan ali sam dobro zapamtio da je Silvana imala glas, slavuja i da je bila pevacica koja se jos dugo nece roditi na Balkanu.