SNIMANJE SERIJE "KLJUN": Jelena Gavrilović i Uroš Tomić o strahovima i snazi snova

BOJANA JOVANOVIĆ

23. 08. 2020. u 10:30

KADA obratimo pažnju na veliki broj domaćih serija koje se trenutno snimaju, stičemo utisak kao da se život, pa i posao, polako vraćaju u normalu, uprkos svim poteškoćama koje je donela korona.

СНИМАЊЕ СЕРИЈЕ КЉУН: Јелена Гавриловић и Урош Томић о страховима и снази снова

Foto: Valentina Gajić

 "Najmlađa" među njima je "Kljun", koja od utorka, u Pančevu, nastaje u režiji Jelene Gavrilović (30) i Uroša Tomića (39) i produkciji "Junajted medije". Pomenuti dvojac već je ukrstio rediteljske palice prilikom rada na seriji "Grupa", gde je pokazao zrelost i ozbiljnost. Za "TV novosti" govorili su nekoliko časova pre početka snimanja serijala i famozne prve klape.

* Možete li da nam predstavite seriju u dve rečenice?

- Glavni lik je inspektorka Sonja Kljun, koja zbog slučaja sumnjivog samoubistva odlazi u Suboticu. Upoznaćemo njene intimne i poslovne borbe koje će je trajno promeniti, ali i doneti neku vrstu olakšanja.

* Kako biste je žanrovski definisali?

- "Kljun" je psihološki drama i paranoični triler, sa elementima onog žanra grounded science fiction, da upotrebimo tu američku frazu koja zapravo znači naučna fantastika koja je moguća i deluje realno. Uz veoma važne elemente porodične i ljubavne drame, ali i humora koji nam je vrlo bitan u svim projektima koje radimo. Dakle, više žanrova je tu, veliki izazov je pred nama. Da ne zaboravimo i segment drame o odrastanju, jer i naša glavna junakinja i njena ćerka sazrevaju.

* Glavnu junakinju tumači mlada glumica Ivana Vuković, otkuda je izbor pao baš na nju? Koliko još ima mladih glumaca, a koliko onih poznatijih i iskusnijih?

- Ivana Vuković je za jedne anonimna mlada glumica, a za druge uveliko ima status "boginje glume", zbog svojih pozorišnih i filmskih uloga. Uzbudljivo nam je da radimo sa njom, jer je veoma talentovana. Mi ne delimo glumce na poznate, iskusne, neiskusne, mislimo da svako u nečemu može da zablista, i volimo kada oni pobegnu od svog "kalupa". Nikoga nismo odabrali zato što je poznat - Ljiljana Blagojević, Nataša Šolak, Mićko Ljubičić, za nas su isto što i Filip Đurić, Stefan Vukić, Ivana V. Jovanović, Marko Gizdavić, pa i desetogodišnja Drena Mršić. Svi oni su kreativni, talentovani glumci koji su bili "najtačniji" za uloge koje su bile napisane.

* Jedna od tema su snovi i njihova analiza. Otkuda interesovanje za to, zanima li vas, inače, ta oblast u psihologiji?

- Scenario je već postojao i snovi su već bili vrlo važna tema, a mi smo u našem rediteljskom istraživanju došli do raznih zanimljivih otkrića. Tu su nam mnogo pomogli i naši konsultanti, psihijatri Časlav Hadži Nikolić i Luka Mošković. Inače, izuzetno se interesujemo za bavljenje nesvesnim, i u životu i kroz umetnost, a u ovom projektu možemo da kažemo da je san svih junaka prevazilaženje sopstvene traume i straha.

* Radićete i sa mađarskim glumcima. Da li ste do sada snimali sa strancima, imate li ideju kako će to izgledati?

- Reč je o mađarskim glumcima iz Vojvodine, što je bio potpuno logičan izbor s obzirom na to gde se serija odigrava. Oni imaju ozbiljnu glumačku školu, čak ih na akademiji bije glas da su za klasu bolji od klase na srpskom jeziku. Osveženje nam je da vidimo neka čak i nama nova lica.

* U seriji ćete se baviti i migracijom. Koja vam je prva asocijacija na ovu reč?

- Kriza identiteta koja ide sa njom, ali i velika duhovna snaga ukoliko se ne poklekne pred potrebom da se po svaku cenu pripada negde. Sukob kultura, to je tema koja nas oboje veoma zanima. Avantura u koju kreće neki stranac, autsajder, dolazi u novu sredinu, zemlju, grad kome ne pripada. Ali u dubini svega toga je zapravo strah da li će ta osoba nestati, izgubiti sebe, svoj identitet ako ode daleko od kuće.

OD JANUARA NA TV NOVA S

SAGOVORNICI našeg lista otkrivaju nam da će serija imati 10 epizoda, a početak emitovanja planiran je za januar 2021, na televiziji Nova S. - Scenario je nastao po ideji Milorada Milinkovića, a zatim je Srđan Dragojević predložio prve promene i preuzeo ulogu kreativnog producenta, odnosno on je ono što bi stranci rekli, showrunner. Dalji rad na scenariju preuzeli su Ljubica Luković i Matija Dragojević, uz našu asistenciju, priča je dobila svoj finalni oblik zahvaljujući njima. Na kraju se priključila i Anja Mijović, koja je, nakon što je pročitala sve epizode, predložila pojedina unapređenja scenarija. Namerno pominjemo u ovom segmentu važnost podrške naše producentkinje Biljane Prvanović, koja je shvatila značaj scenarija u seriji i sve vreme nam bila kritičar i podrška - kažu Jelena i Uroš. Vredi dodati da je Gavrilovićeva prethodno režirala veb-seriju "Samo kažem", koreditelj Tomić producirao je igrani film "Tilva Roš", a, uz to, oboje su radili na velikom broju kratkih i dugih formi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024