IZ STATUSA MUZEJA U STATUS DŽAMIJE: Predavanje istoričara Milovana Balabana o Hramu Aja Sofija na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V. N.

30. 07. 2020. u 22:39

ISTORIČAR Milovan Balaban počeo je predavanje govoreći o nedavnoj promeni hrama Svete Božije Mudrosti iz statusa muzeja u status džamije.

ИЗ СТАТУСА МУЗЕЈА У СТАТУС ЏАМИЈЕ: Предавање историчара Милована Балабана о Храму Аја Софија на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

KCNS

ISTORIČAR  Milovan Balaban počeo je predavanje govoreći o nedavnoj promeni hrama Svete Božije Mudrosti iz statusa muzeja u status džamije.

Predavač je tumačio potez Redžepa Tajipa Erdogana kroz geopolitičke motive. Naime, u nedostatku konkretnih poteza i političkih vizija, Erdogan poseže za ovakvim projektima da bi upotrebio neoosmansku strategiju i pridobio radikalne islamiste i nacionalno nastrojeno stanovništvo. Erdogan im predstavlja priču o Turskoj kao modernoj državi koja će ponovo oživeti staru imperijalnu slavu.

 U nastavku predavanja objašnjava simboliku i značaj Aja Sofije tokom istorije. Hram Svete Božije Mudrosti izgrađen je za vreme cara Justinijana koji je bio pravoslavno orijentisan. Pored toga što je car Justinijan želeo da na neki način materijalizuje svoju pobožnost, ovo je bila i promocija pravoslavlja kao ortodoksne prave vere. Potom, predavač ukazuje na značaj pobožnosti, jer ukoliko se ona izgubi i hram gubi svoj prvobitni značaj.
Balaban predavanje završava ponavljajući misao: „Ako je vi pretvorite u džamiju, kao što sam rekao na početku predavanja, bojim se da vi možete time da trasirate put za jedne stare geopolitičke podele, za jedne stare animozitete, za jedan stari rivalitet.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna